25.11.18

«Πρωταθλήτριες» στις ρευματοκλοπές Φιλοθέη και Κηφισιά...












Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε στους εργαζομένους αλλά και στα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ η πρόσφατη περίπτωση ρευματοκλοπής στο γνωστό αθηναϊκό στέκι. Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, μάλιστα, μόνο στην...
Αττική έχουν καταγραφεί 13.055 περιστατικά, με «πρωταθλήτριες» να αναδεικνύονται η Κηφισιά και η Φιλοθέη, επιβεβαιώνοντας πως ανάμεσα στους παραβάτες δεν είναι μόνο φτωχά νοικοκυριά αλλά και ιδιοκτήτες πολυτελών διαμερισμάτων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου στα νησιά πρωταθλητές του… σπορ είναι η Κέρκυρα, η Ρόδος και το Ηράκλειο Κρήτης. Αντίστοιχα, στα νησιά που προσελκύουν το μεγαλύτερο κύμα τουριστών, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, οι καλά γνωρίζοντες λένε πως γίνονται πολλές ρευματοκλοπές, ωστόσο παρατηρείται μειωμένος έλεγχος από τα συνεργεία, μιας και η εταιρία στις περιοχές αυτές είναι άκρως υποστελεχωμένη.

Βέβαια, δεν είναι μόνο οι πολίτες ή οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να πειράξουν τα ρολόγια τους προκειμένου να γλιτώσουν χρήματα στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά υπάρχουν και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι, ζητώντας περίπου 200 ευρώ, βάζουν τη σφραγίδα της εταιρίας και αλλάζουν την καταμέτρηση.

Την τελευταία δεκαετία για αυτόν το λόγο έχουν απολυθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ γύρω στα 100 άτομα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, το 2015 καταγράφηκαν 8.409 διαπιστωμένες ρευματοκλοπές, το 2016 11.685, το 2017 9.120 και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 5.270. Η οφειλή προς την εταιρία, για το 2018 και με ένα μικρό ποσοστό από το 2017, είναι 14,7 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εισπραχθεί ήδη τα 3 εκατ. ευρώ.

Οπως εξηγούν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, υπάρχει μια αυξητική τάση στα στοιχεία (2015 – 2016) και αυτό φαίνεται να συμβαίνει λόγω της οικονομικής κρίσης, μιας και πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και έτσι καταφεύγουν σε αδόκιμες πρακτικές.

Ωστόσο, το νέο πλαίσιο, που θεσμοθέτησε η ΡΑΕ τον περασμένο Μάιο και με το οποίο προβλέπεται αυστηροποίηση των ποινών, έχει κάνει τους καταναλωτές να επιλέγουν λιγότερο τέτοιες διαδικασίες. Αποτέλεσμα αυτού να υπάρχει μείωση των διαπιστωμένων ρευματοκλοπών από το 2016 στο 2017, δηλαδή σε 2.565 και ας μην είχε τότε τεθεί σε εφαρμογή.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: