13.11.18

Πώς το ένταλμα σύλληψης Γκρουέφσκι...

...εξυπηρετεί τους σκοπούς Ζάεφ...

Μία ημέρα αφότου η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής των Σκοπίων ενέκρινε την τέταρτη και τελευταία τροπολογία του Συντάγματος στη βάση της...
Συμφωνίας των Πρεσπών, η αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του πρώην πανίσχυρου άνδρα της χώρας Νίκολα Γκρουέφκσι. Ο πρώην πρωθυπουργός καλείται να εκτίσει την διετή ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε τον περασμένο μήνα. Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή απορρίφθηκε το αίτημα του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του.

Αν και έπρεπε να έχει από χθες παρουσιαστεί στις φυλακές, κανείς δεν γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται. Να θυμίσουμε πως ο Νίκολα Γκρουέφσκι καταδικάστηκε τον προηγούμενο μήνα για προτροπή σε τέλεση παράνομης πράξης σχετικά με υπόθεση που αφορά την προμήθεια πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το κράτος, αξίας 600.000 ευρώ, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός. Εμπλέκεται επίσης σε τέσσερις ακόμα υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.

Η πτώση του Γκρουέφσκι πλήττει ανεπανόρθωτα την αντιπολίτευση και συνάμα ενδυναμώνει τον Ζόραν Ζάεφ και τους συμμάχους του. Παράλληλα, στέλνει και ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Κάποιες ημέρες νωρίτερα, το Πρωτοδικείο Σκοπίων είχε διατάξει και την προσωρινή δέσμευση 69 ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, κατόπιν αιτήματος της Ειδικής Εισαγγελίας της ΠΓΔΜ, που ερευνά τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Μία από αυτές αφορά την παράνομη χρηματοδότηση του VMRO-DPMNE την περίοδο 2009-2015, που ήταν στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Νίκολα Γκρουέφσκι. Το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασε έντονα, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ζάεφ για κατάχρηση του θεσμού της Δικαιοσύνης, λίγους μόλις μήνες πριν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Η πτώση του Νίκολα Γκρουέφσκι «ξεδοντιάζει» και έναν άλλον πολιτικό αντίπαλο του Ζόραν Ζάεφ: τον πρόεδρο της χώρας. Άλλωστε, πολλοί βλέπουν τον Ιβανόφ ως απλό διάκοσμο στη δομή εξουσίας που διευθύνει ο πρώην πρωθυπουργός. Αν και δεν είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ενεργά την αθωότητα του Γκρουέφσκι, το τάιμινγκ της δίωξης του, μόνο τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται. Όταν η κατάσταση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ είχε αρχίσει να περιπλέκεται εξαιτίας των αναταράξεων που προκαλούσε η συμφωνία των Πρεσπών, τότε είχαν ενταθεί οι πιέσεις για φυλάκιση του πρώην πρωθυπουργού.

Την ίδια στιγμή πάντως στην Ελλάδα συνεχίζεται ο έντονος προβληματισμός για τους χειρισμούς του Ζόραν Ζάεφ. Για «προσχηματική συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια», έκανε λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί άμεσα. «Η αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων κάνει ακόμη χειρότερη την ήδη επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών» υποστήριξε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και εμπράκτως αποδεικνύουμε ότι ευνοούμε την προοπτική της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Επισήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο. «Για να γίνει αυτό πρέπει η γειτονική μας χώρα να επιφέρει και τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως δε στο Σύνταγμά της και υπογράμμισε ότι μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση»...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: