15.11.18

Ο Φρανσουά Ολάντ, στο Προεδρικό...


 Θερμη υποδοχή από τον Παυλόπουλο (ΦΩΤΟ).
Η ατάκα Σαπέν για τον Βαρουφάκη...
Θερμή υποδοχή επεφύλαξε στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Ο Φρανσουά Ολάντ, συνοδευόμενος από...
τον -επί προεδρίας του υπουργό Οικονομκών- Μισέλ Σαπέν, πέρασαν το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, όπου τους καλωσόρισε ο κ.Παυλόπουλος. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσφώνησε «αγαπητό φίλο» τον Ολάντ λέγοντάς του χαρακτηριστικά: Για μιαν ακόμη φορά σας υποδέχομαι στην Αθήνα και στην Προεδρία της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας το αυτονόητο για εμάς, τους Έλληνες. Ο Φρανσουά Ολάντ ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας μεγάλος Φίλος της Ελλάδας αλλά και μια ηγετική πολιτική φυσιογνωμία στον ευρωπαϊκό χώρο. 

«Οι Έλληνες – και εγώ προσωπικώς – θα θυμόμαστε, στο διηνεκές, τον καθοριστικό ρόλο σας ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εμπέδωση, σε κρίσιμες στιγμές, της ομαλής και δημιουργικής πορείας της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Όπως επίσης δεν ξεχνάμε το ότι είχατε το θάρρος ν’αναγνωρίσετε ευθέως τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού για να ευοδωθεί η όλη προσπάθεια, καθώς και το ότι ο ελληνικός λαός κατέβαλε το αντίστοιχο βαρύ τίμημα, ακόμη και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να του αποδοθούν», συνέχισε ο κ.Παυλόπουλος.

Και συνέχισε: «Με την στάση σας όμως αυτή, εκτός από την φιλία σας προς την Ελλάδα, αναδείξατε και την ευρωπαϊκή ηγετική σας φυσιογνωμία. Και τούτο διότι όλοι σήμερα αναγνωρίζουν αφενός ότι η τότε υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας ήταν και υπεράσπιση, γενικότερα, της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα όταν το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα βάλλεται από τα μορφώματα λαϊκισμού που φθάνουν στα όρια του φασισμού και του ναζισμού. Και, αφετέρου και συνακόλουθα, ότι βεβαίως η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της προς το μέλλον εκτός της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, πλην όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να διατηρήσει αλώβητη την ιστορική της φυσιογνωμία δίχως την Ελλάδα στην χορεία των κρατών-μελών της. Αγαπητέ φίλε Φρανσουά, και πάλι καλωσορίσατε».

Ο Ολάντ και το «ιστορικό τηλεφώνημα» από τον Παυλόπουλο το 2015

Ολάντ: Εκείνο το τηλεφώνημα ήταν ιστορικό

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρώην πρόεδρος, ανέφερε: Βρίσκομαι εδώ κατόπιν προσκλήσεώς σας. Όταν βγήκε η Ελλάδα από το πρόγραμμα μου είχατε τηλεφωνήσει, και μου είπατε "επιτύχαμε, η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει στον εαυτό της". Όχι μόνο η Ελλάδα κατάφερε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά κατάφερε να βγει τελείως από αυτή την τόσο δεσμευτική και επώδυνη διαδικασία που απαίτησε τόσο σκληρές θυσίες εκ μέρους του ελληνικού λαού, που ζητούσε και είχε ανάγκη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης. Σήμερα λοιπόν νομίζω ότι ακόμη περισσότερο από όσο το κάναμε κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματός μας, μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την επιτυχή κατάληξη, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, αν και βεβαίως, δεν απαρνούμεθα το γεγονός ότι οι προσπάθειες που έγιναν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες».

«Αλλά, κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ένα άλλο τηλεφώνημα που είχαμε κάνει. Νομίζω όλοι θα θυμάστε, βεβαίως, το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015. Μου είχατε τηλεφωνήσει για να μου πείτε ότι εσείς προσωπικά θέτετε τον εαυτό σας ως εγγυητή της βούλησης της Ελλάδος να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης μετά από αυτό δημοψήφισμα. Μου είχατε πει ότι μπορείτε να με διαβεβαιώσετε με μεγάλη ασφάλεια ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινούσε τις διαπραγματεύσεις. Και με είχατε επίσης διαβεβαιώσει ότι η αντιπολίτευση -κι αυτό ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα- ήταν κι εκείνη έτοιμη να πράξει τα δέοντα έτσι ώστε η Ελλάδα να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης», σημείωσε.

«Εμένα ο ρόλος μου τώρα είναι να υπηρετώ την Ιστορία. Και πρέπει να πω ότι αυτό το τηλεφώνημα υπήρξε πράγματι ιστορικό διότι χάρη σ΄ αυτό καταφέραμε να ξεκινήσουμε και πάλι τον κύκλο των διαπραγματεύσεων, κύκλο διαπραγματεύσεων στον οποίο ο τότε Υπουργός Οικονομικών της Γαλλικής Δημοκρατίας κος Μισέλ Σαπέν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο διότι εκπροσωπούσε την Χώρα μας στο Συμβούλιο των Υπουργών. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι την τελευταία στιγμή είχαμε πιστέψει ότι όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά. Και τελικά την 13η Ιουλίου καταλήξαμε στην συμφωνία», πρόσθεσε ο Ολάντ.

«Αυτά, λοιπόν, ήταν τα βήματα που ήταν αποφασιστικά, Καταρχήν η δική σου παρέμβαση, αγαπητέ Πρόεδρε της Δημοκρατίας, η δική σου παρέμβαση ως Προέδρου της Δημοκρατίας, και ο ρόλος της Γαλλίας. Βεβαίως η Γαλλία δεν θα τα είχε καταφέρει αυτά αν δεν είχε εταίρους, οι οποίοι ήταν και εκείνοι πρόθυμοι να συμβάλλουν, για παράδειγμα η κα Μέρκελ η οποία ήταν εκείνη που διαδραμάτισε ένα ρόλο ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό», κατέληξε ο πρώην πρόεδρος.

4622177
4622187

4622188


Η ατάκα Σαπέν για τον Βαρουφάκη

Η ατάκα του Σαπέν για τον Βαρουφάκη και η «ανακούφιση» με Τσακαλώτο

Η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού και για λίγες ημέρες δεν βγήκε από το ευρώ, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, και πρόσθεσε στην κάμερα του Πρακτορείου: «Φαντάζεστε πόσο πιο τρομερό θα ήταν από αυτά που έζησε η Ελλάδα και οι Έλληνες;».

Σε ερώτηση αν αυτό είναι έμμεση αιχμή προς τον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Σαπέν δήλωσε ότι «μπορώ να πω, ότι η άφιξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν ανακουφιστική για όλους μας, διότι μπορέσαμε να δουλέψουμε με εποικοδομητικό τρόπο».


Ολόκληρες οι δηλώσεις του κ. Σαπέν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο:

- Ήσασταν εκείνος που στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα την περίοδο των διαπραγματεύσεων για την οικονομία. Τότε μάλιστα η Ελλάδα είχε χάσει την κυριαρχία της. Τώρα με το τέλος των μνημονίων, είμαστε στο τέλος του τούνελ;

Μισέλ Σαπέν: «Είναι δύσκολο να το πει κανείς, γιατί είναι στους Έλληνες να το κρίνουν παρά εμείς από το εξωτερικό. Αλλά αυτό που είδα εγώ, ήταν η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.

Η χώρα θα μπορούσε να είχε πέσει στον γκρεμό, κάτι που θα ήταν τρομερό, ακόμη πιο τρομερό από αυτό που γνώρισε η Ελλάδα, από αυτό που γνώρισαν οι Έλληνες. Γι' αυτό αγωνιστήκαμε στο πλευρό της Ελλάδας. Για να μπορέσουν να επωφεληθούν από την απαραίτητη αλληλεγγύη. Το ευρώ, μπορείτε να φανταστείτε την Ελλάδα χωρίς ευρώ;

Όλοι γνωρίζουν και ιδιαίτερα οι Έλληνες ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πραγματικά απόλυτα καταστροφικό».

- Είναι αιχμή για τον κ. Βαρουφάκη αυτό;

Μισέλ Σαπέν: «Κοιτάξτε δεν είμαι εδώ για να διακανονίσω ανοιχτούς λογαριασμούς. Αλλά ας πούμε ότι η άφιξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου υπήρξε ανακουφιστική για εμάς, καθώς μπορέσαμε να εργασθούμε με εποικοδομητικό και αλληλέγγυο τρόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: