23.11.18

Κίνδυνος για πλασματικές προσφορές στη Black Friday...

Σε συστάσεις προς τους πολίτες προχώρησε ο Συνήγορος του Καταναλωτή και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για την Black Friday, ενώ σωματεία εργαζομένων τονίζουν ότι η...
σημερινή «Μαύρη Παρασκευή» γίνεται στην πλάτη τους και έρχεται να συμπληρώσει τη δεινή κατάσταση των κομμένων μισθών, των απολύσεων και της ανεργίας. 

Ο Συνήγορος προέτρεψε τους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς, ώστε να μπορέσουν να συγκρίνουν τις τιμές στα είδη που έχουν επιλέξει και να είναι βέβαιοι ότι το όφελος από την προσφορά είναι πραγματικό κι όχι πλασματικό.

Το ίδιος έκανε και ο γ.γ. Δημήτρης Αυλωνίτης σημειώνοντας ότι υπάρχει κατακλυσμός από προσφορές που διαφημίζονται τις τελευταίες μέρες και στο πλαίσιο της ορθής λειτουργίας της αγοράς και της διαφάνειας, το τμήμα Παρατηρητηρίων Τιμών της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή διεξήγαγε έρευνα τιμών σε 870 προϊόντα τεχνολογίας για να έχουν οι καταναλωτές τιμές αναφοράς.

Ο κ. Αυλωνίτης απαντώντας σε ερώτηση («Στο Κόκκινο») για το αν υπήρξαν πέρυσι παραπλανητικές πρακτικές σημείωσε ότι κάποια λίγα περιστατικά έχουν αναδειχθεί από τους ίδιους τους καταναλωτές μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπενθύμισε ότι η νομοθεσία προβλέπει αυστηρά πρόστιμα και υπογράμμισε ότι οι καταναλωτές μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις καταγγελίες τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Επίσης, η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας, Αθηνά Κοντογιάννη, δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ότι «τυχόν εξωφρενικές προσφορές των ημερών πρέπει να αντιμετωπίζονται με σύνεση και προγραμματισμό. Οι καταναλωτές, πριν ψωνίσουν, πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς, ήδη πριν ξεκινήσει η «Black Friday», ώστε να μπορέσουν να συγκρίνουν τις τιμές στα είδη που έχουν επιλέξει και να είναι βέβαιοι ότι το όφελος από την προσφορά είναι πραγματικό. 

»Η διαδικτυακή αναζήτηση μέσα από τις ιστοσελίδες των καταστημάτων είναι χρήσιμο εργαλείο και διευκολύνει τη σύγκριση και τον εντοπισμό της πραγματικής ευκαιρίας. Υπενθυμίζουμε στους καταναλωτές ότι οι πλασματικές προσφορές συνιστούν παραπλανητική εμπορική πρακτική και απαγορεύονται. Παραπλανητική πρακτική συνιστά, επίσης, η αναγραφή και παρουσίαση υψηλών ποσοστών προσφοράς, τα οποία, ενώ παρουσιάζονται ως γενικά ή ό,τι αφορούν ευρείες κατηγορίες ειδών στην πραγματικότητα, καλύπτουν ελάχιστα προϊόντα-"κράχτες"» είπε.

Ειδικότερα, «σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας για την Προστασία του Καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες, πρέπει να αναγράφονται η αρχική και η μειωμένη τιμή των προϊόντων που πωλούνται σε προσφορά και, προαιρετικά, το ποσοστό της μείωσης. Κατά κανόνα, δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών, των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα. 

»Προσοχή σε εκείνα τα ηλεκτρονικά καταστήματα, καθώς και στα προφίλ που πωλούν προϊόντα στα social media, χωρίς να αναφέρουν πλήρη στοιχεία της επιχείρησης (πλήρης εταιρική επωνυμία, ταχυδρομική διεύθυνση, σταθερό τηλέφωνο, αριθμό καταχώρησης στο ΓΕΜΗ, ΑΦΜ, e- mail), είτε εδρεύουν στην Ελλάδα είτε σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. Δεν είναι πάντοτε αξιόπιστα.Συμβουλεύουμε, επίσης, τους καταναλωτές να κρατούν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία των συναλλαγών τους για να μπορέσουν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους έναντι του προμηθευτή, αν παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Διευκρινίζουμε ότι, και κατά την περίοδο των προσφορών, τα δικαιώματα των καταναλωτών εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: