4.11.18

1+1=2;














Θα μπω κατευθείαν στο θέμα, μη μου κουραστείς και με παρατήσεις μισοδιαβασμένη... Ψιλοωραία να με πεις, ψιλοκαλή, μισοέξυπνη -αλλά να πάω μισοδιαβασμένη; Κρίμα κι άδικο. Ενεκα που...
έμαθα πως όταν κάποιος διαβάζει ένα κείμενο στο χαρτί, το πιθανότερο είναι να φτάσει ώς τη μέση, αν το διαβάζει στο διαδίκτυο μάλλον θα φτάσει στο 1/5 και αν δεν διαβάζει τίποτα, μάλλον είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος με ελάχιστες πιθανότητες όμως να κάνει κι άλλους ευτυχισμένους. Ντουγρού στο ψητό το λοιπόν.

Το θέμα μας είναι οι αριθμοί. Οχι τα νούμερα (αυτά ανήκουν στην TV). Σελίδες επί σελίδων έχουν γραφεί για το ποια ανάγκη ώθησε τον άνθρωπο στη χρήση των αριθμών και αν τελικά τους εφηύρε ή τους επινόησε.

Με τη μίρλα και την καντήφλα που με διακατέχει, πιστεύω πως η καχυποψία ήταν η αιτία (κι ας ακούγεται σαν άσμα σε τριτοσκυλάδικο της Εθνικής). Κι όμως, κυρίως η ανάγκη μέτρησης αγαθών οδήγησε στη χρήση τους. Οι Σουμέριοι, από τους πρώτους αριθμοχρήστες, όταν έστελναν τα εμπορεύματα, χάραζαν μέσα σε ένα κλειστό πήλινο δοχείο το πλήθος τους, ώστε ο αγοραστής να είναι σίγουρος πως κανείς δεν το αλλοίωσε κατά τη μεταφορά, καθώς ήταν ο μόνος που άνοιγε το δοχείο.

Κάτι αιώνες πέρασαν και τα πήλινα δοχεία αποδείξεων γίναν μαύρες βαλίτσες αποκρύψεων. Η λογική παραμένει ίδια: κρύβω το πραγματικό ποσό μην το μάθουν όλοι, παρά μόνο ένας: ο παραλήπτης. Και να 'ταν μόνο ένας! Βγάλε χέρια και μέτρα «βαλίτσες»:

Αρχές της κρίσης, η τότε κυβέρνηση αποφασίζει να δώσει 28 δισ. (!) στις ελληνικές τράπεζες για να «τις σώσει». Μία πρωτοβουλία, αντίστοιχη της οποίας ουδέποτε στην Ιστορία έχει ληφθεί με αποδέκτες κοινωνικές ομάδες. Και αυτό ήταν μόνον η αρχή...

Σκάνδαλο Μαντέλη – Siemens: μίζα= 220.000 ευρώ. Ο τότε υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης, ομολόγησε πως έλαβε αυτό το ποσό από τη Siemens χωρίς νόμιμο λόγο και το έβαλε στα ταμεία του κόμματος. Ελαβον ποινή 5 ετών, εξαγοράσιμη και είναι εκτός φυλακής (και το ΠΑΣΟΚ εντός Βουλής).

Σκάνδαλο γερμανικών υποβρυχίων: 2,8 δισ. + κάποια ακόμα. Το ξεκίνησε ο Ακης (σ.σ. Τσοχατζόπουλος), το συνέχισε ο αμέσως επόμενος πασοκο-υπουργός Γιάννος (σ.σ. Παπαντωνίου) με υποβρύχια, φρεγάτες και μίζες.

Σκάνδαλο Siemens: 65 εκατ. (Ελλάδα)/1,4 δισ. (παγκοσμίως). Στη χώρα μας, παραλήπτες ήταν πολιτικά πρόσωπα. Τα χαιρόμαστε και στη Βουλή τα (ξανα)βάζουμε.

Ελάχιστα αριθμοσκάνδαλα έγραψα, τελευταίο άφησα το αγαπημένο μου. Τα τελευταία 50 χρόνια, η ανθρωπότητα έχει εξαφανίσει το 60% του πληθυσμού των άγριων ζώων. Προχθές πάλι, ένας οδηγός χτύπησε σε επαρχιακό δρόμο στη Β. Ελλάδα μια αρκούδα 390 κιλών! Και τη σκότωσε. Μα, είναι δυνατόν; Πώς είναι δυνατόν;

Η είδηση πέρασε και δεν ακούμπησε. Γιατί; Οχι, θέλω κάποιος να μου απαντήσει! Μη μου πεις όμως «γιατί ο άνθρωπος είναι ανώτερο είδος», γιατί θα πάρεις 5 και θα 'χεις λαμβάνειν άλλα 15.

Ζαλίστηκα! Πού να βάλω και τα σκάνδαλα C4I (1,5 δισ.), Novartis (23 δισ.) και πόσα ακόμα. Τι φταίνε και οι αριθμοί; Τα... νούμερα που τους ακολουθούν τα κοιτάει κανείς;

Καταλήγω σε έναν: 6. Τόσα χρόνια κλείνει φέτος η «Εφ.Συν.». Η εφημερίδα μας. Σε αυτά έχω να μετράω κάτι εκατοντάδες συζητήσεις (και συζητήσεις και συζητήσεις), διαφωνίες, σκέψεις, ιδέες, τσακωμούς, καλές (πολύ καλές) φιλίες και κάτι χιλιάδες λέξεις (και λέξεις και λέξεις).

Ο σούπερ ντούπερ Ρώσος τρελάρας μαθηματικός Γκριγκόρι Πέρελμαν απέδειξε το 1994 την «εικασία του Πουανκαρέ» (90 χρόνια μετά τον Πουανκαρέ!). Σύμφωνα με αυτήν, η τρισδιάστατη σφαίρα είναι μοναδική ανάμεσα στις τρισδιάστατες πολλαπλότητες. Ακριβώς γιατί επιδεικνύει μόνο τις δικές της απλές ιδιότητες, καθώς στερείται οποιωνδήποτε περίπλοκων μηχανισμών.

Αυτό ακριβώς είναι και η «Εφ.Συν.». Ανάμεσα στις δεκάδες «τρισδιάστατες πολλαπλότητες» ξεχωρίζει, ακριβώς γιατί στερείται περίπλοκων, κρυφών μηχανισμών. Εδώ, τα μαθηματικά είναι απλά: 1 (εμείς) + 1 (εσείς) δημιουργούμε 1. Μία, μοναδική, πεντακάθαρη ολότητα.

Και αυτό, όχι γιατί το θέλουμε ή το προσπαθούμε. Αλλά γιατί αποτελεί δομικό θεμέλιο της ίδιας της ύπαρξής μας ως εφημερίδας -συμφωνίες-διαφωνίες-φιλίες-λέξεις.

Και γι' αυτό, είμαι ευγνώμων.

Νόρα Ράλλη

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: