Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη πίσω, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε 16 μετα-προγραμματικές μεταρρυθμίσεις (όπως π.χ. χαλάρωση των capital controls, ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, στρατηγική αποεπένδυσης του...
Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας-ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ κ.ά.), η υλοποίηση των οποίων έχει συνδεθεί με την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά και με την ακύρωση του επιτοκιακού πέναλτι σε μέρος των δανείων που έλαβε η χώρα με το 2ο Μνημόνιο.
Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη πίσω, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε 16 μετα-προγραμματικές μεταρρυθμίσεις (όπως π.χ. χαλάρωση των capital controls, ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας-ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ κ.ά.) η υλοποίηση των οποίων έχει συνδεθεί με την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά και με την ακύρωση του επιτοκιακού πέναλτι σε μέρος των δανείων που έλαβε η χώρα με το 2ο Μνημόνιο (συνολικό ετήσιο όφελος 1,5 δισ. ευρώ).
Υπέρτατη πρόκληση είναι για το οικονομικό επιτελείο ο στόχος για πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ το 2019, ή 199 εκατ. ευρώ πιο πάνω από την κλειδωμένη μνημονιακή πρόβλεψη για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές αποτέλεσμα, ενώ εξίσου μεγάλο στοίχημα είναι η αύξηση των επενδύσεων και το δημοσιονομικό κόστος που ενδεχομένως να προκύψει από τις δικαστικές αποφάσεις για την επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους και εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.
Αναλυτικότερα, οι 10 προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι:
ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Ο στόχος για ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ το 2019 από 2,1% το 2018 θεωρείται η πιο σημαντική πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο. Το ΔΝΤ συμμερίζεται την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς προβλέποντας ταχύτητα 2,4% του ΑΕΠ (έκθεση World Economic Outlook) για την επόμενη χρονιά σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στην έκθεση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις ψαλίδισε στο 2% τις προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ. Ο ΟΟΣΑ από την πλευρά του δίνει ανάκαμψη μόλις 2,2% το 2019.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου