13.10.18

Θα... πέσουν στην παγίδα του Κυριάκου?...

Στην δήλωση του Νίκου Παππά ότι «το θέμα Καμμένου αποσυμπιέζεται» αποτυπώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να...
εκτονώσει την πολιτική φόρτιση μετά το νέο – και κορυφαίο –επεισόδιο διαφοροποίησης του υπουργού Αμυνας στο Μακεδονικό.

Στο μπαράζ των tweets Καμμένου από τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτυπώνεται το πώς αντιλαμβάνεται αυτή την προσπάθεια «αποσυμπίεσης» ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας. Και μέσα και από τις δύο παραπάνω τοποθετήσεις επιβεβαιώνονται εκ νέου οι σύνθετες, και ασταθείς, ισορροπίες πάνω στις οποίες θα βαδίσει η συμφωνία ανακωχής Τσίπρα – Καμμένου έως τις εκλογές.


Ο υπουργός ‘Αμυνας, στην πρώτη του αντίδραση μετά τη θύελλα που προκάλεσε το «plan B» για το Μακεδονικό, επέλεξε μια εξίσου… θυελλώδη παρέμβαση: «Συνεχίζονται», έγραψε στο twitter, «τα απόλυτα ψευδή δημοσιεύματα από γνωστά κέντρα μέσω της ΕΦΣΥΝ. Δηλώνω: 1. Δεν έχω μιλήσει με τον πρωθυπουργό γιατί δεν έχει αλλάξει κάτι από τα συμφωνημένα 2. Ως κυβερνητικός εταίρος καταθέτω πρόταση που δεσμεύει μόνο εμένα 3. Οι περίφημες βάσεις ήδη λειτουργούν».

Mε αυτή την δήλωση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ διαμήνυσε ουσιαστικά δύο πράγματα: Το πρώτο είναι πως το περίφημο «plan B» που παρουσίασε στις ΗΠΑ (για «πάγωμα» της συμφωνίας των Πρεσπών και σύναψη αμυντικού συμφώνου στα Βαλκάνια αντί εισόδου της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ) δεσμεύει μόνον τον ίδιο και πως δεν έχει αλλάξει «κάτι από τα συμφωνημένα» με τον πρωθυπουργό – ήτοι, παραμένει σε ισχύ η συμφωνία ανακωχής με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το δεύτερο είναι πως δεν σκοπεύει να συνάψει αντίστοιχη ανακωχή και με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του που είτε τον αποδοκιμάζουν δημόσια, είτε ζητούν ακόμη και την αποπομπή του. Προς επίρρωση τούτου, δε, ανάρτησε και νέο tweet με αιχμές κατά του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. Κάνοντας retweet σε ένα δημοσίευμα περί συμμετοχής και Γαλλίας και ΗΠΑ στην συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, πρόσθεσε και το εύγλωττο δικό του σχόλιο: «Θα χρειαστεί η άδεια του Βούτση γιατί τον ενοχλούν οι άξονες… Η Γαλλία και η Αμερική προστίθενται στις τριμερείς με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο».

Ο πρόεδρος της Βουλής είχε δηλώσει ότι «δεν κατανοεί» και τον «εκπλήσσουν» οι θέσεις που διατύπωσε στις ΗΠΑ ο Πάνος Καμμένος, ενώ προχθές η Εφημερίδα των Συντακτών είχε βγει με πρωτοσέλιδο τίτλο «ο Καμμένος βλάπτει σοβαρά την χώρα». Στο δε σημερινό της ρεπορτάζ, η εφημερίδα ανέφερε ότι υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Καμμένου για την διευθέτηση του θέματος, εξ ου και η οργισμένη διάψευση από τον υπουργό Αμυνας.

Από την πλευρά Μαξίμου το βέβαιο είναι πως διαμηνύθηκε στον Πάνο Καμμένο ότι πρέπει να προβεί σε κάποια διορθωτική παρέμβαση για τα όσα είπε στις ΗΠΑ, ενώ κεντρική απόφαση παραμένει να «πέσει» το θέμα και να κρατηθούν – όσο γίνεται - χαμηλά οι τόνοι. Την κατεύθυνση αυτή έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανάλογο ήταν και το μήνυμα που εξέπεμψε σήμερα και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς δηλώνοντας: «Το θέμα με τον Π. Καμμένο αποσυμπιέζεται. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές και τη δεσμεύει και η συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Παππάς απέκρουσε και τα σενάρια περί άμεσης αλλαγής της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του «κυβερνητικού μίγματος» - τα οποία φέρονται να ενόχλησαν ιδιαιτέρως τον υπουργό Αμυνας – λέγοντας ότι «δεν μπορεί να τελεσφορήσει καμία πρόταση μομφής για το Μακεδονικό» και πως «υπάρχει και η πλειοψηφία στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών».

To ερώτημα, βεβαίως, είναι έως που και μέχρι πότε μπορεί να αποδώσει αυτή η επιχείρηση κατευνασμού, με δεδομένο το εμπόλεμο στο οποίο βρίσκεται ο Πάνος Καμμένος τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, καθώς και με την δεδηλωμένη πρόθεση της ΝΔ να υποδαυλίζει την ένταση ποντάροντας στην ρήξη των δύο εταίρων.

Χαρακτηριστικό επ’ αυτής της πρόθεσης είναι και το σημερινό αίτημα 14 βουλευτών της ΝΔ για σύγκληση της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου ο  Νίκος Κοτζιάς και ο Πάνος Καμμένος να ενημερώσουν από κοινού για τις εξελίξεις σχετικά με θέματα εξωτερικής πολιτικής. Πρόκειται για εμφανή προσπάθεια της ΝΔ να φέρει σε αντιπαράθεση τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας για να αναδείξει τις αντιφάσεις της κυβέρνησης, σε μια πολιτική τακτική που η Πειραιώς σκοπεύει να κλιμακώσει το επόμενο διάστημα.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: