31.10.18

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για το «χρυσό σκάνδαλο»...

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσε η υπόθεση με τις πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές από...
τον αντιπρόεδρο της Jumbo Ευάγγελο Παπαευαγγέλου. Ειδικότερα, η κυρία Δημητρίου έδωσε παραγγελία προς την οικονομική εισαγγελία για άμεση διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ποινικών ευθυνών εφόσον αυτές διαπιστωθούν στους εμπλεκόμενους.

Να σημειωθεί πως για την υπόθεση έρευνα διενεργεί ήδη η Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με έρευνα των κινέζικων αρχών, ο κ. Παπαευαγγέλου φέρεται να είχε συστήσει προσωπική εταιρία μέσω της οποίας έκανε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους, αξίας τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της χρήσης POS.

Ωστόσο, το ίδιο διάστημα που λάμβαναν χώρα οι πωλήσεις ακινήτων στην Κίνα είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) με αποτέλεσμα αυτή η πρακτική να είναι παράνομη. Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε οι αγοραστές φέρονται ότι ξεπερνούσαν τα εμπόδια στην κίνηση κεφαλαίων μέσω της χρήσης των POS, και παράλληλα έμπαιναν στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζα (και των προνομίων της)

Από την πλευρά της πάντως η διοίκηση της Jumbo σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως ο ήδη παραιτηθείς αντιπρόεδρος της «δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας» καθώς και ότι η εταιρεία δεν είχε ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του.

Η «μπίζνα»

Ο Παπαευαγγέλου, μέσω εταιρίας real estate που κατείχε και η οποία δεν έχει σχέση με την Jumbo, προσέγγιζε πλούσιους Κινέζους, στους οποίους έδινε την ευκαιρία όχι μόνον να αποκτήσουν σπίτι στην Ελλάδα – και μαζί τη «χρυσή βίζα» που προβλέπει η νομοθεσία μας – αλλά παράλληλα, ξεπερνώντας τα capital control που ισχύουν στην Κίνα, να αποκτήσουν και ένα σεβαστό ποσό ως αποταμίευση στη χώρα μας.

Ουσιαστικά, η εταιρεία του Παπαευαγγέλου, μέσω των POS, «έσπαγε» σε πολλές μικρότερες χρεώσεις τα ποσά αγοράς του ακινήτου. Έτσι για ένα ακίνητο αξίας πχ 300.000 ευρώ, πραγματοποιούνταν 30 συναλλαγές των 10.000 ευρώ, προκειμένου αυτές να μην «κτυπήσουν» στο σύστημα ελέγχου της τράπεζας της Κίνας. Με τον ίδιο τρόπο, ο Παπαευαγγέλου – σύμφωνα με τις καταγγελίες πάντα και τα πρώτα πορίσματα των ελέγχων – μπορούσε να υπερτιμολογεί το όποιο ακίνητο, επιστρέφοντας τη διαφορά από την πραγματική του τιμή σε λογαριασμό του πελάτη του στην Ελλάδα. Με αυτό τον έμμεσο τρόπο «εμβάσματος”, «έσπαγαν» τα capital controls της Κίνας...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.