1.10.18

Στη Βουλή το ν/σ για τις δηλώσεις πόθεν έσχες...

Δεν εξαιρούνται εν διαστάσει σύζυγοι...

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θέτει νέα δεδομένα στον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες, μεταβάλλοντας παράλληλα τη...
διάρθρωση των ελεγκτικών οργάνων. Στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται καμία εξαίρεση για εν διαστάσει συζύγους, ενώ ορίζεται αναδρομική υποβολή δηλώσεων για δικαστικούς λειτουργούς.

Κατά την αιτιολογική έκθεση, αίρονται οι όποιες ασάφειες είχαν προκύψει για την υποχρέωση δήλωσης αναφορικά με εν διαστάσει συζύγους, όπως επίσης προβλέπεται και η υποχρεωτική υποβολή δηλώσεων από υπόχρεους που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Επ΄ αυτού, ρυθμίζονται και οι περιπτώσεις των υπόχρεων που αρνούνται να πράξουν τα νόμιμα, καταστρατηγώντας το σύστημα ελέγχου, καθώς -όπως αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση- δεν αποτυπώνεται η συνολική πραγματική περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου αλλά και των στενά συνδεόμενων με αυτόν πρόσωπα.

«Σε περίπτωση άρνησης των ανωτέρω προσώπων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εισάγεται ένα πρώτο στάδιο διοικητικής διαδικασίας, κατά το οποίο τα πρόσωπα αυτά καλούνται από τα ελεγκτικά όργανα προκειμένου να προβάλλουν τους ισχυρισμούς τους σχετικά με την άρνησή τους αυτή» σημειώνεται αναφορικά με τα νέα μέτρα που υιοθετούνται για όσους δεν ευθυγραμμίζονται με τον νόμο και συμπληρώνεται πως επόμενο βήμα είναι ο ορισμός αποκλειστικής προθεσμίας για την κατάθεση των περιουσιακών τους στοιχείων αλλά και των τέκνων τους.

Επιπλέον, εισάγεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία «προβλέπεται οριζόντια η δυνατότητα πρόσβασης των οργάνων ελέγχου σε βάσεις δεδομένων και στοιχείων που είναι αναγκαία για την αποτελεσματική διενέργειά του». Η εν λόγω ρύθμιση αφορά «περιπτώσεις υποβολής διπλών δηλώσεων σε περιπτώσεις γάμων ή συμφώνων συμβίωσης, τα οποία είναι αμφότερα υπόχρεα σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης».

Περισσότεροι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί στην Επιτροπή «Πόθεν Έσχες»

Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, τα μέλη της Επιτροπής «Πόθεν Έσχες» της Βουλής θα αυξηθούν από 9 σε 11, με την πλειοψηφία να απαρτίζεται (6 εκ των 11) από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Επίσης, ο Συνήγορος του Πολίτη αντικαθίσταται στην Επιτροπή από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως είχε γνωστοποιήσει από τον Ιούλιο το documentonews.gr, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αποκτά το δικαίωμα ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, με προεδρεύοντα -όταν η ημερήσια διάταξη αφορά τον έλεγχο των δηλώσεων δικαστικών και εισαγγελέων- τον αρχαιότερο δικαστικό λειτουργό από τα μέλη της Επιτροπής. Κατά τις πληροφορίες, στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν οι σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ ως προς τις αλλαγές που πρέπει να θεσμοθετηθούν για τον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες αιρετών και -κυρίως- δικαστικών.

Ως προς τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των παρελθόντων ετών για τους δικαστές και τους εισαγγελείς, προβλέπεται «ειδική και εξαιρετική προθεσμία» για τις συγκεκριμένες δηλώσεις «που πρόκειται να υποβληθούν εκ νέου». Μάλιστα, δικαστές και εισαγγελείς θα υποχρεούνται να δηλώνουν και τις δανειακές τους υποχρεώσεις, όπως επίσης και τις υποχρεώσεις τους προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Αξιοσημείωτο δε, πως υπόχρεοι δήλωσης πόθεν έσχες θα είναι και οι εκδότες εντύπων «καλύπτοντας ένα κενό που είχε εμφιλοχωρήσει ως προς την υποχρέωση πολλών κατηγοριών υπόχρεων, οι οποίες σχετίζονται με τη λειτουργία επιχειρήσεων μέσων μαζικής ενημέρωσης», όπως διευκρινίζεται στην αιτιολογική έκθεση...

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.