Διευρύνεται το πρόγραμμα «χρυσών θεωρήσεων διαβατηρίων» σε πλούσιους αλλοδαπούς επενδυτές, που αγοράζουν ακίνητα μεγάλης αξίας στην Ελλάδα αποφέροντας...
ένα δισ. ευρώ μέχρι στιγμής.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel, 8.000 «χρυσές βίζες» έχουν δοθεί από το 2013 μέχρι τώρα σε μη Ευρωπαίους στη χώρα μας, 3.000 από τις οποίες μόνο φέτος, σε Ρώσους και Κινέζους ως επί τω πλείστων, αλλά επίσης σε Τούρκους, Σύρους και Ιρακινούς.
Ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού, Γιώργος Χρηστίδης, γράφει ότι σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως οι Μάλτα, Βέλγιο, Κύπρος, Αυστρία, τα 250.000 που ζητά το ελληνικό κράτος αποτελεί σχετικά χαμηλό ποσό.
Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι εξετάζονται αλλαγές για το «πρόγραμμα» στην Αττική, ενώ οι μελλοντικοί επενδυτές αναμένεται να μπορούν όχι μόνο να αγοράζουν ακίνητα με αντάλλαγμα τη βίζα, αλλά να έχουν καταθέσεις σε τράπεζες, να αγοράζουν ομόλογα ή μετοχές από το ελληνικό χρηματιστήριου να επενδύουν σε εταιρίες με έδρα την Ελλάδα. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις το ποσό, το οποίο θα πρέπει να διαθέσουν κατ' ελάχιστον ανέρχεται στις 400.000 ευρώ.
Όμως, εδώ και καιρό ασκείται κριτική για το «χρυσό σκάνδαλο», που στην ουσία πρόκειται για αγορά διαβατηρίου και σύμφωνα με το Spiegel υπάρχει ανησυχία μεταξύ των επικριτών του συστήματος ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος από εγκληματίες για παράνομες δραστηριότητες.
Το υπουργείο Οικονομίας απαντά ότι όλες οι νέες αιτήσεις θα ελέγχονται εξονυχιστικά για να διαπιστώνεται από που προέρχονται τα έσοδα των αιτούντων και ο τρόπος των συναλλαγών.
Η Κοιμσιόν αναμένεται να δημοσιεύσει μια έκθεση μέχρι το τέλος του χρόνου για το καθεστώς χορηγήσεων διαβατηρίων από τις ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά για τα προγράμματα «χρυσής βίζας».
Η Αθήνα έχει αναφέρει ότι εφόσον δοθούν οδηγίες από τις Βρυξέλλες, αυτές θα εφαρμοστούν, ωστόσο το γερμανικό περιοδικό επισήμανε ότι η χορήγηση συνιστά θέμα των εθνικών κυβερνήσεων και συμπληρώνει ότι με δεδομένο ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα από το ξέσπασμε της κρίσης και μετά είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, πολλοί καταφεύγουν σε αυτή τη λύση όχι μόνο ως επένδυση, αλλά και ως λύση για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκαης, όπως ισχύει για αρκετούς Τούρκους.
Τέλος, το Spiegel ανέφερε ότι η Αθήνα τα τελευταία χρόνια έχει δώσει «χρυσές βίζες» σε 67 Σύρους και 82 Ιρακινούς.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου