27.9.18

Δεν αποκλείει νέα πρόταση μομφής ο Μητσοτάκης...

«Όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα μας βρίσκονται στο τραπέζι» δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος, υπονοώντας το...
ενδεχόμενο κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Είχαμε πει εξ αρχής πως η συμφωνία δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση» επέμεινε κατά τις ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νέα πρόταση δυσπιστίας θα μπορούσε πάντως να κατατεθεί μόνο μετά τις 17 Δεκεμβρίου, αφού συμπληρωθούν έξι μήνες από την προηγούμενη πρόταση.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής στην ΠΓΔΜ, και επιτέθηκε στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, για τον οποίο «πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής».

Ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ μπορεί να έχει δηλώσει ότι οι βουλευτές του δεν θα ψηφίσουν κύρωση της συμφωνίας, όπως επισήμανε όμως ο πρόεδρος της ΝΔ «ήδη δημιουργούνται τετελεσμένα τα οποία όσο περνάει ο καιρός θα είναι δύσκολο να ανατραπούν, γι΄αυτό και ζητούμε εκλογές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπονόησε πως το σημαντικότερο τετελεσμένο θα ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, εφόσον οι ψηφοφόροι πουν «ναι» στο δημοψήφισμα.

Ο σύμβουλος του προέδρου ΝΔ και καθηγητής Νομικής Γ.Γεραπετρίτης δεν απέκλεισε μιλώντας στη συνεδρίαση το ενδεχόμενο να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος, κίνηση που θα «ευτέλιζε τους θεσμούς» και θα ήταν «χωρίς προηγούμενο» στην Ευρώπη.

Για το θέμα των Πρεσπών μίλησε και ο Γ. Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, ο οποίος προέβλεψε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ θα είναι το «ναι» στη συμφωνία, κάτι που ανοίγει το δρόμο για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αυτό, επισήμανε, θα ήταν τετελεσμένο που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να ανατραπεί, καθώς τα Σκόπια θα ήταν απίθανο να δεχθούν και νέα αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Μαύρο πολιτικό χρήμα» στο προσφυγικό
Τη συνάντηση των τομεαρχών απασχόλησε σύμφωνα με πληροφορίες και η άθλια κατάσταση στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια, το οποίο χαρακτήρισε «μνημείο αναξιοπρέπειας και απανθρωπιάς» από τον τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η απαράδεκτη κατάσταση, είπε, κατά τις ίδιες πηγές «οφείλεται στην ιδεοληψία της κυβέρνησης να ταυτίζει οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες».

Για το ζήτημα των ευρωπαϊκών κονδυλίων στο προσφυγικό, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για «εξαιρετικά σκοτεινό σύστημα διαχείρισης πακτωλού κοινοτικών κονδυλίων». Είπε μάλιστα ότι η απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει στοιχεία «γεννά υποψίες για μαύρο πολιτικό χρήμα».

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη διάθεση 15 εκατομμυρίων ευρώ σε ΜΚΟ για «μεταφραστικές υπηρεσίες».

Αναφερόμενος στο θέμα των προσφυγικών καταυλισμών ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συνδυασμό ιδεοληψίας, ανικανότητας, κυνισμού και πλήρους αδιαφορίας για τους ανθρώπους που φτάνουν στη χώρα μας».

Επέμεινε πως πρέπει να υπάρξει άμεσος διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και φύλαξη των συνόρων με συνδρομή της ΕΕ.

Για την οικονομία
Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τους τομεάρχες να αναδείξουν το πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ και τις δεσμεύσεις του κόμματος για την οικονομία.

Όπως επισήμανε ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος στήριξης αλλά όχι εκτός των μνημονίων, καθώς η χώρα δεν έχει εξασφαλίσει έξοδο στις αγοράς και τα επιτόκια είναι πλέον ευμετάβλητα.

Παρέθεσε μάλιστα τέσσερα επιχειρήματα που αποδεικνύουν ότι η κανονικότητα δεν έχει επανέλθει.

Πρώτον, ο δείκτης ανάπτυξης είναι αναιμικός και όλες οι προβλέψεις έχουν πέσει έξω.

Δεύτερον, Το Δημόσιο οφείλει σε ιδιώτες 2,7 δισ. ευρώ, ποσό που πληρώνουν οι Έλληνες μέσω του υπερπλεονάσματος.

Τρίτον, οι δημόσιες επενδύσεις, τις οποίες η κυβέρνηση χαρακτηρίζει μοχλό ανάπτυξης, ήταν οι χαμηλότερες της δεκαετίας το 2017.

Και τέταρτον, το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί κατά 59% τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ολοένα μεγαλώνει.

Ο κ. Σταϊκούρας, τέλος, υποστήριξε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα έχε περιθώριο διαπραγμάτευσης για τα πλεονάσματα χάρη σε αλλαγή μείγματος πολιτικής, διαρθρωτικές αλλαγές και ενίσχυση ρευστότητας, πολιτικές που θα οδηγήσουν σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε διάστημα ενός χρόνου από τις εκλογές...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: