Η συμφωνία των Πρεσπών τίθεται με το δημοψήφισμα της Κυριακής στην κρίση των πολιτών της ΠΓΔΜ, οι οποίοι κρατούν στα χέρια τους, συμβολικά αλλά και ουσιαστικά, το...
μέλλον της χώρας τους.
Όπως σε κάθε βαλκανική χώρα, έτσι και στη γειτονική, τα διλήμματα ανάμεσα σε ριζωμένους μύθους και ρεαλισμό είναι στο επίκεντρο κάθε τέτοιας πολωτικής διαδικασίας, όπως το δημοψήφισμα. Είναι επίσης γεγονός πως για τους γείτονες οι αποφάσεις είναι δύσκολες, καθώς αναγκάζονται, εν καιρώ ειρήνης, σε ριζική αναθεώρηση του Συντάγματός τους. Όμως πλέον, τόσο για την ΠΓΔΜ, όσο και για την Ελλάδα, τα πράγματα φαίνεται να έχουν πάρει το δρόμο τους.
Μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια, βρέθηκαν ταυτόχρονα στο τιμόνι των δύο χωρών δύο μετριοπαθείς και νέοι πολιτικοί, που χωρίς κάποια σκιά να τους καταδιώκει, έκαναν την καθοριστική επιλογή και έλαβαν ιστορικές αποφάσεις, παραβλέποντας το πολιτικό κόστος. Σε αντίθεση με τους αλαλαγμούς και την υποκρισία στις δύο χώρες, η διεθνής κοινότητα επαινεί τους Τσίπρα και Ζάεφ, ενώ πληροφορίες τους θέλουν και ως εκ των φαβορί για το επόμενο Νόμπελ Ειρήνης.
Δυστυχώς η πραγματικότητα πολλές φορές δεν συμβαδίζει με την ευθύνη της ιστορικής συγκυρίας. Η συμφωνία δεν είναι ανέφελη. Το γεγονός βέβαια πως ταυτόχρονα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ακραίες και συντηρητικές δυνάμεις αντιδρούν με την ίδια επιχειρηματολογία, θα έπρεπε τουλάχιστον να προβλημάτισει τους πολίτες για τις πραγματικές τους επιδιώξεις. Όσο για τις ηγεσίες των ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, αυτές αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό την περιθωριοποίηση εξαιτίας της τυχοδιωκτικής στάσης τους για μια κρίσιμη και σοβαρή υπόθεση, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για όλη τη Βαλκανική.
Όποιο και να είναι το τέλος, αναμφίβολα η υπόθεση του Μακεδονικού θα δράσει καταλυτικά στο πολιτικό σύστημα και των δύο χωρών, προκαλώντας μια σειρά από εξελίξεις. Έτσι συμβαίνει όταν γράφεται ιστορία…
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.