4.9.18

Ο «ανηφορικός δρόμος» του Τσίπρα για τη ΔΕΘ...

Η κορύφωση της κόντρας για τον Αριστείδη Φλώρο μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ μαρτυρά το πολωμένο σκηνικό μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι δύο διεκδικητές της εξουσίας μέχρι τις επόμενες κάλπες, όποτε και αν στηθούν. Αν και στο...
Μαξίμου προσπαθούν να επικεντρωθούν στο “πακέτο” των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ - με τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο να είναι συνεχείς - η καθημερινότητα για άλλη μια φορά έχει άλλα σχέδια. 

Οι “πονοκέφαλοι” του Αλέξη Τσίπρα στον δρόμο προς τη Θεσσαλονίκη δεν είναι λίγοι. Η φετινή Διεθνής Έκθεση  θα είναι πολύ διαφορετική και σίγουρα η πιο κρίσιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Σεπτέμβριο του 2012 που ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα για πρώτη φορά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το Σκοπιανό

Και ενώ το μελάνι της συμφωνίας των Πρεσπών έχει στεγνώσει και οι αντιδράσεις έχουν ατονίσει, η παρουσία του πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα σε συνδυασμό με το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ σε 26 ημέρες “ζεσταίνουν” και πάλι το τοπίο. Οι διαδηλωτές επιθυμούν να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη κινητοποίηση απέναντι στην επιλογή της κυβέρνησης να δεχθεί η γειτονική χώρα να μετανομαστεί σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Το κλίμα δυναμιτίζει ακόμα πιο πολύ η παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στα Σκόπια, προκειμένου να υποστηρίξει το δημοψήφισμα, αλλά και το γεγονός ότι τιμώμενη χώρα φέτος στη ΔΕΘ είναι οι ΗΠΑ, που είχαν υποστηρίξει με τη σειρά τους τη λύση του ονοματολογικού.

Ο κίνδυνος η διαδήλωση της Θεσσαλονίκης να αποτελέσει την αρχή ενός νέου μεγάλου κύκλου αντιδράσεων για το Σκοπιανό είναι μεγάλος και δεν μπορεί να παραβλεφθεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Αν και σε όλους του τόνους δηλώνουν πως τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας θα είναι πολλά για τη Βόρεια Ελλάδα, η “φωτογραφία της στιγμής” θα αποτυπώσει ένα ακόμα μέτωπο για την κυβέρνηση με τη μεταμνημονιακή περίοδο και τα οφέλη της να περνούν σε δεύτερη μοίρα. 

Η επόμενη ημέρα για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορεί έτσι και αλλιώς να προσδιοριστεί με σαφήνεια, από τη στιγμή που ο Πάνος Καμμένος εξακολουθεί να υποστηρίζει πως δεν θα συνεχίζει να στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα, όταν η συμφωνία κατατεθεί για κύρωση στην ελληνική Βουλή. Αυτός είναι ένας ακόμα “πονοκέφαλος” για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού του περιορίζει την “ορατότητα”, αλλά και τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος αν θα εξαντλήσει την τετραετία. Μέσα σε αυτό το “θολό” τοπίο ο πρωθυπουργός καλείται να καταλήξει στο πλαίσιο των εξαγγελιών του, που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να έχουν εξαμηνιαίο ορίζοντα, αλλά τετραετίας.

Η εθνική τραγωδία στο Μάτι

Ο ανείπωτος πόνος των συγγενών των θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δεν μπορεί με καμία ρύθμιση να ανακουφιστεί. Η κυβέρνηση μετά από ένα “δυνατό χαστούκι”, που την οδήγησε σε πολλές αλλαγές, έχει ρίξει το βάρος της στη στήριξη των πληγέντων και στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών. 

Το Μάτι θα αργήσει πολύ να ξαναζήσει σε κανονικούς ρυθμούς και όσο και αν οι μπουλτόζες πιάσουν δουλειά η “σκιά” της τραγωδίας θα ακολουθεί την κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές.

Μέχρι τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης από τις καθημερινές αυτοψίες που γίνονται στην περιοχή και θεωρείται πολύ πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του να αφιερωθεί στην επόμενη ημέρα και στους σχεδιασμούς για την περιοχή.

Η δύσκολη “εξίσωση” των συντάξεων

Σε όλους τους τόνους κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί πως η περικοπή των συντάξεων από τις αρχές του έτους δεν είναι μια κίνηση, στην οποία είναι διατεθειμένο να προχωρήσει το Μαξίμου. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν καλά πως με νέες μειώσεις το κόμμα δεν θα μπορέσει να μπει ποτέ σε “τροχιά εξουσίας” και απλώς θα παρακολουθεί από απόσταση τη ΝΔ.

Σε αυτό το χρονικό σημείο, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει πόσο συγκεκριμένος μπορεί να γίνει ο πρωθυπουργός από το βήμα του Βελλίδειου το βράδυ του Σαββάτου. Θα περιγράψει τη λύση που θα ήθελε η κυβέρνηση αναμένοντας το “πράσινο φως” από τους δανειστές; Θα τολμήσει να προκρίνει την αναστολή ή την αναβολή της περικοπής των συντάξεων; Όλες οι επιλογές έχουν το ρίσκο είτε να έρθει σε σύγκρουση με τους Θεσμούς και το ρολόι να γυρίσει πίσω στο πρώτο εξάμηνο του 2015 είτε να δώσει πάτημα στη ΝΔ να κατηγορήσει την κυβέρνηση για άκρατη παροχολογία.

Νέα αρχή η ΔΕΘ

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως η ΔΕΘ δεν είναι απλώς η άτυπη έναρξης της προεκλογικής περιόδου. Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη μια εβδομάδα μετά θα μπουν στο “μικροσκόπιο” του οικονομικού επιτελείου, οι απαντήσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση θα δοθούν, ωστόσο στο Μαξίμου ευελπιστούν η φετινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα να αποτελέσει την αφετηρία για τη δημοσκοπική ανάκαψμη του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το βλέμμα στραμμένο τόσο στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα όσο και στη μεσαία τάξη, θα επιχειρηθεί μια πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια συσπείρωσης του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ σε μια απόπειρα “ψαλιδίσματος” της διαφοράς με τη ΝΔ. Δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί που θεωρούν πως ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα εξαγγελιών από τον πρωθυπουργό μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά για τη συγκυβέρνηση και να οδηγήσει τον πρόεδρο της ΝΔ απλώς να πλειοδοτεί μια εβδομάδα μετά...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: