8.8.18

Darknet: Η σκοτεινή πιάτσα του διαδικτύου...

Εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, παιδική πορνογραφία, οργανωμένο έγκλημα, απάτες και πάσης φύσεως παράνομες δραστηριότητες. Αυτός είναι εν ολίγοις ο...
κόσμος του Darknet, ένας «παράδεισος» των εγκληματιών... 

Τελευταία ιστορία φρίκης, που έκανε τον γύρο του κόσμου, είναι αυτή της Γερμανίδας μητέρας που εξέδιδε τον γιο της, μαζί με τον σύντροφό της, έναν γνωστό στις αρχές παιδεραστή, στο «σκοτεινό διαδίκτυο». Μια υπόθεση που έχει προκαλέσει οργή και ερωτηματικά στη Γερμανία για ενδεχόμενη αμέλεια των αρχών.

Πως λειτουργεί το Darknet;

Αν φανταστούμε το διαδίκτυο σαν μια «λεωφόρο πληροφοριών», τότε το darknet είναι ένας παράπλευρος δρόμος που δεν εμφανίζεται στο GPS σας. Ο «παράδρομος» αυτός, όμως, που είναι προσβάσιμος μόνο με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένου λογισμικού στο οποίο πρέπει να είσαι γνώστης για να μπορείς να περιηγηθείς στον ιστότοπο. Το εργαλείο αναζήτησης της Google, αλλά και άλλων εταιρειών του διαδικτύου,  δεν μπορεί να δει τις πληροφορίες του darknet επειδή είναι γραμμένο σε διαφορετική «γλώσσα» από αυτήν που χρησιμοποιείται στον Παγκόσμιο Ιστό. Το darknet χρησιμοποιεί ένα είδος καταλόγου - αλλά ο κατάλογος με κανένα τρόπο δεν απαριθμεί όλες τις τοποθεσίες που περιέχει. Πάνω απ’ όλα, το «σκοτεινό δίκτυο» προορίζεται να προσφέρει ανωνυμία.

Αποκεντρωμένο και ανώνυμο

Σε αντίθεση με το κανονικό διαδίκτυο, το darknet είναι αποκεντρωμένο και πλήρως ανώνυμο - μια πολύ διαφορετική δομή. Το να σερφάρει κανείς στον σκοτεινό ιστό, καθώς και το να μετάσχει στο σύνολο των παράνομων δραστηριοτήτων που αυτός περιλαμβάνει, δεν ήταν ποτέ ευκολότερο. Στο Facebook, οι χρήστες συνδέονται και δημοσιεύουν κείμενα ή εικόνες. Οι άλλοι χρήστες του διαδικτύου πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι και γενικά συνδεδεμένοι στο Facebook, επίσης, για να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Οι διακομιστές του Facebook είναι τα που αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες των χρηστών. Σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων, είναι το πιο ευάλωτο σημείο του δικτύου: Όποιος έχει πρόσβαση στους διακομιστές  μπορεί να δει τους χρήστες κάθε συγκεκριμένου δικτύου, γεγονός που έχει δείξει και καταγγείλει ο Edward Snowden.

Αντίθετα το darknet λειτουργεί χωρίς κεντρική δομή. Κάθε υπολογιστής λειτουργεί επίσης ως διακομιστής, αλλά αποθηκεύει μόνο κομμάτια πληροφοριών που κωδικοποιούνται με πληροφορίες. Η μεταφορά δεδομένων μεταξύ των διαφόρων υπολογιστών στο σκοτεινό δίκτυο είναι επίσης ανώνυμη, επομένως παρατηρητές - για παράδειγμα, μια υπηρεσία πληροφοριών - ενδέχεται να είναι σε θέση να λαμβάνουν δεδομένα, αλλά δεν θα ξέρουν τι να κάνουν με αυτά.

Ακόμα και τα μεταδεδομένα δεν είναι αποκαλυπτικά

Κάνοντας τα μεταδεδομένα άχρηστα για τους ξένους, οι κατασκευαστές του darknet έχουν επινοήσει ένα ακόμη τέχνασμα για να κρατήσουν τα πράγματα ανώνυμα. Συνήθως, τα μεταδεδομένα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον υπολογιστή - αποστολέα και δέκτη. Στο κανονικό δίκτυο, οι ροές των δεδομένων εντοπίζονται μεταξύ δύο υπολογιστών. Ακόμα κι αν τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα, μπορούν να προσδιοριστούν οι εμπλεκόμενοι υπολογιστές και ο όγκος των δεδομένων, αφήνοντας πολλά περιθώρια για να σε παρακολουθήσει κάποιος ηλεκτρονικά.

Αντίθετα, στο σκοτεινό δίκτυο, αποστέλλονται μεμονωμένα πακέτα δεδομένων μέσω τριών τυχαία επιλεγμένων υπολογιστών (σταθμός). Κάθε σταθμός που περνάει δίνει στα δεδομένα μια νέα διεύθυνση προέλευσης και στο τέλος, είναι αδύνατο να πούμε από πού ξεκίνησε πραγματικά. Αυτή η διαδικασία διανομής δεδομένων είναι ο λόγος για τον οποίο το darknet λειτουργεί πιο αργά από τον παραδοσιακό Παγκόσμιο Ιστό.

Αδυναμία εντοπισμού

Το darknet είναι ένα παράλληλο δίκτυο που προσελκύει εγκληματίες, κακοποιούς και τρομοκράτες. Όπλα, ναρκωτικά και άλλα παράνομες υπηρεσίες, προσφέρονται από διάφορες διαδικτυακές «εταιρείες» μαύρης αγοράς όπως η «Silk Road» και η «Black Market Reloaded». Σύμμαχος και βοηθός αυτών των σκοτεινών δοσοληψιών φυσικά είναι το bitcoin, το οποίο θεωρείται πως διευκόλυνε όσο τίποτα άλλο τους χρήστες του διαδικτύου να πραγματοποιούν ανώνυμες συναλλαγές καλύπτοντας τα ίχνη τους. 

Το κρυπτονόμισμα έχει ήδη αντικαταστήσει κάθε άλλη μορφή πληρωμής όπως κλεμμένες πιστωτικές κάρτες, τραπεζικά εμβάσματα και πληρωμή μέσω PayPal. Οι κυβερνοεγκληματίες μέσω ενός ειδικού λογισμικού περνούν τα bitcoin τους στην αφάνεια κάνοντας τα μη ανιχνεύσιμα. Στη συνέχεια, τα μετατρέπουν σε πραγματικό χρηματικό ποσό μιά φορά στο λογαριασμό Bitcoin ενός ατόμου.

Και μια θετική πτυχή...

Το «σκοτεινό δίκτυο» είναι επίσης δημοφιλές σε ακτιβιστές που ζουν σε απολυταρχικά καθεστώτα. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης, οργανώνονται και βοηθούν να έρθουν στο φως συνταρακτικά ντοκουμέντα, χωρίς τον φόβο όσων πως θα διωχθούν ποινικά. Ενδεικτικά, στο Darknet έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί αντίγραφα του GlobalLeaks και του Wikileaks.

Παραδοσιακές πρακτικές κόντρα στο ψηφιακό έγκλημα

Επομένως, τί μπορεί να κάνει η αστυνομία και τα διεθνή δίκτυα καταπολέμησης του εγκλήματος για την καταπολέμηση του σκοτεινού δικτύου; Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, κάποιες τακτικές είναι εκπληκτικά παλιομοδίτικες. Η πρώτη τακτική  είναι, η αγορά ενός  πράνομου προϊόντος από μια αγορά darknet και στη συνέχεια να αναλυθεί το πακέτο και τα περιεχόμενά του όταν φτάσειι στο ταχυδρομείο. Αν τα στοιχεία είναι αρκετά, η αστυνομία μπορεί να επιδείξει την πηγή του πακέτου. Μια άλλη τακτική είναι να χτίσουμε μια σχέση με τον ιδιοκτήτη του ιστοτόπου - για παράδειγμα με έναν έμπορο ναρκωτικών- και να ζητήσουμε μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο για την ανταλλαγή των προϊόντων...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: