...αλλά δεν ήταν αρκετό...
«όλοι έκαναν ό,τι μπορούσαν, πλην όμως, αυτό δεν ήταν αρκετό» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών της 23ης και 24ης Ιουλίου. Σημειώνει ότι η διερεύνηση των ατιών θα οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα, αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση δεν ήταν τολμηρή έως τώρα στις κατεδαφίσεις, ενώ ασκεί κριτική στην ηγεσία της Ν.Δ. γιατί δεν καταδίκασε διχαστικές δηλώσεις, που προδίδουν αμετροέπεια και κυνισμό.
«Η γνώμη μου και η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έκαναν ό,τι μπορούσαν, πλην, όμως, αυτό δεν ήταν αρκετό μέσα στις συγκεκριμένες πολύ ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες εκείνης της ημέρας. Αρα εδώ ανακύπτει ένα ζήτημα που αφορά την ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης όλου του συστήματος και των ανθρώπινων και των τεχνικών μέσων της πολιτικής προστασίας» λέει ο κ. Βούτσης σε συνέντευξή του σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Real».
«Είναι προφανές ότι η αναζήτηση των αιτίων και πιθανών ευθυνών, είτε μέσω της δικαστικής είτε και εκ παραλλήλου μέσω της υπηρεσιακής οδού, θα οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα για τον νέο σχεδιασμό και ενδεχομένως θα επισημάνει λάθη και ευθύνες στην όλη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας, με την πυρκαγιά στην εξέλιξή της να σαρώνει έναν πυκνοκατοικημένο οικιστικό ιστό» συμπληρώνει.
Ο κ. Βούτσης αναφέρει ότι η κυβέρνηση τα τελευταία τριάμισι χρόνια έκανε «πολύ σοβαρές παρεμβάσεις για τους δασικούς χάρτες, για το Κτηματολόγιο, για τον τοπικό και περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό», σημειώνοντας πως «όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί και οι νομοθετικές παρεμβάσεις δεν είχαν γίνει ή κωλυσιεργούσαν επί δεκαετίες λόγω του εκτεταμένου πελατειακού συστήματος ή της πολιτικής αβελτηρίας και των λαθεμένων ιεραρχήσεων».
Ο πρόεδρος της Βουλής σχολιάζει πως «κανείς δεν παραγνωρίζει την ευθύνη την οποία έχουμε, γιατί δεν υπήρξαμε πιο τολμηροί στην υλοποίηση πολιτικών όπως οι μαζικές κατεδαφίσεις», αλλά χαρακτηρίζει «μεγάλη υποκρισία» το να επιρρίπτονται ευθύνες για δήθεν «ίδιες πολιτικές» από την αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα που κυβέρνησαν για δεκαετίες τον τόπο.
Κληθείς να σχολιάσει την πολιτική αντιπαράθεση και το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου, κάνει λόγο για «λεκτικές, αισθητικές ή μακάβριες και άκρως διχαστικές δηλώσεις ή αναλύσεις που αφορούν πολύ λίγους δημοσιολογούντες στα social media και σε τηλεοπτικά κανάλια και που προδίδουν αντικυβερνητικό μίσος, αμετροέπεια και κυνισμό» και προσθέτει: «Η επίσημη ηγεσία της Ν.Δ. δεν αποδοκίμασε αυτές τις ακραίες συμπεριφορές. Νομίζω ότι αυτό το γεγονός βάζει ένα ερωτηματικό στη συνείδηση κάθε πολίτη στη δημόσια στάση χαμηλών τόνων που επέδειξε ο αρχηγός της».
Σημειώνει δε πως «όσοι νομίζουν ότι οι κραυγές για «μειοδότες, προδότες» για τη συμφωνία των Πρεσπών και οι νέες κραυγές για «εγκληματίες, εμπρηστές» για την τραγωδία στο Μάτι, πείθουν και κερδίζουν ακροατήρια, τότε θα είναι για μια ακόμα φορά άξιοι της πολιτικής τους μοίρας».
Όσον αφορά τέλος στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης τονίζει ότι «όχι μόνο πρέπει να προχωρήσει, αλλά πλέον και η συζήτηση θα είναι περισσότερο «στο κόκαλο» και για κρίσιμα θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Ας θυμηθούμε όλοι την ανοιχτή διαχρονική αντιπαράθεση για το άρθρο 24 περί των δασών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου