30.8.18

Να τι θα κάνεις σε δύο χρόνια...


...από τώρα στα social media.

"Θα αναστενάξουν οι «τοίχοι» των κοινωνικών δικτύων τον επόμενο χρόνο που θα έχουμε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα"...
Oκτώ άτομα έπαιξαν πρόσφατα ξύλο μπροστά στο αξιοθέατο Trevi της Ρώμης για το ποιος θα πιάσει καλύτερη θέση για σέλφι. Πιο ήπιο περιστατικό, θα μου πεις, από τους...
δύο θανάτους που είχαμε πέρσι με άτομα που έπεσαν στον γκρεμό προσπαθώντας να βγάλουν σέλφι στο Ναυάγιο (Ζάκυνθος).   
Θα αναστενάξουν οι «τοίχοι» των κοινωνικών δικτύων τον επόμενο χρόνο που θα έχουμε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα. Θα σε πυροβολούν από παντού οι διαφημίσεις των κομμάτων, των βουλευτών, των υποψήφιων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

Με τούτα και μ' εκείνα, θα το σκεφτείς και μία και δύο και δέκα φορές πόση δραστηριότητα αξίζει να έχεις στα κοινωνικά δίκτυα. Δυο λόγια για το τι επιλογές θα έχεις τα επόμενα δύο χρόνια:   

Θα κηρύξεις τον πόλεμο στους αλγορίθμους 

Αν πεισμώσεις που το Facebook σου κρύβει τους πραγματικούς σου φίλους ή που σου εμφανίζει τις εμμονικές αναρτήσεις κάποιου που πιστεύει τις θεωρίες συνωμοσίας, τότε «πάρ' το αλλιώς».   
Κόψε τις ειδοποιήσεις, αλλά κυρίως πήγαινε απευθείας σε media που εμπιστεύεσαι για να βρίσκεις τις ειδήσεις (ή ό,τι θεωρείς ειδήσεις). Παρατήρησε πότε πηγαίνεις αυτοματοποιημένα ή μηχανικά στο κινητό σου και βάλε φρένο. Ψάχνοντας θα βρεις τον τρόπο να μην είσαι «κόπανος» και δέσμιος των αλγορίθμων των εταιρειών-κοινωνικών δικτύων, μια χαλαρωτική ισορροπία με άξονα τη δική σου ζωή και όχι τις επιδιώξεις μερικών από τις πιο πλούσιες εταιρείες του κόσμου.   

To Instagram θα μοιάζει όλο και πιο πολύ στο Facebook 

Αν αραιώσεις από το Facebook για να δώσεις περισσότερη ενέργεια στο Instagram, τότε θα δεις στην πορεία ότι το Instagram θα μοιάζει όλο και περισσότερο στο Facebook. 
Περισσότερες διαφημίσεις, όλο και πιο μαζικό, όλο και λιγότερες προβολές των αναρτήσεων των πραγματικών σου φίλων. Θα βλέπεις όλο και πιο συχνά φωτογραφίες από νεαρά άτομα που κάνουν προώθηση προϊόντων. Θα παραμείνει όμως ένα μέσο για να βλέπεις τι κάνουν οι παρέες σου, τι σκαρφίστηκαν κάποιοι διάσημοι και ημι-διάσημοι, καθώς και τη δημιουργική διάθεση κάποιου φίλου ή φίλης που συνδύασε μια «ηλεκτρισμένη» στιγμή με μια όμορφη εικόνα.

Θα παρακολουθείς τον πόλεμο από πανεπιστήμια, πολιτικούς, την Ε.Ε. 

Σε κάθε νέα εκλογική αναμέτρηση σε μια πολύ μεγάλη (δυτική) χώρα ή στις επόμενες εκλογές στη χώρα μας θα ξεπηδάνε σκληρά ερωτήματα για την αδυναμία του Facebook και του YouTube (και του Twitter) να ελέγξουν τα πάθη, το ψέμα, το μίσος, την τοξικότητα, τον διχασμό της κοινωνίας, την ενίσχυση πολλών ακραίων. Οι κάθε λογής εξτρεμιστές συνεχίζουν να κάνουν πάρτι, καθώς οι πλατφόρμες αυτές δεν θέλουν να αναλάβουν το κόστος του ελέγχου αυτών που ανεβάζει ο κάθε θερμοκέφαλος στα φιλόξενα timelines τους. 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει να επιβάλει πρόστιμα στα κοινωνικά δίκτυα και τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, αλλά αυτό δεν έχει αλλάξει, μέχρι τώρα, τα δεδομένα. Πανεπιστήμια και media γίνονται όλο και πιο επιθετικά απέναντι στην εξουσία και τις επιπτώσεις στην οικονομία που ασκούν τα μονοπώλια Google, Facebook και Amazon. 
Ο θόρυβος και ο πόλεμος θα συνεχιστούν για πολύ, αλλά δεν είμαστε κοντά στο να εφαρμοστούν μέτρα ελέγχου τους.



Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: