6.8.18

Εκταμιεύθηκε η δόση των 15 δισ...

Μήνυμα στην Αθήνα ότι η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους και τις αγορές ότι δεσμεύεται να μην...
αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί, στέλνει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ταυτόχρονα με τα 15 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του 3οτ Μνημονίου.

Μετά από ενάμησι μήνα «καψώνια», υπαναχωρήσεις και δεσμεύσεις (αφότου στις 20 Ιουνίου στμφωνήθηκε ότι η Αθήνα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα μέτρα) σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) κατέβαλε την 5η και τελευταία δόση της οικονομικής βοήθειας του ΕΜΣ για την Ελλάδα, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από τα λεφτά αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, τα 9,5 δισεκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του ταμειακού αποθέματος της Ελλάδας και 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ της δόσης για την εξυπηρέτηση του χρέους. Μετά την εκταμίευση, το ταμειακό ταμείο θα φτάσει περίπου τα 24 δισ. Ευρώ. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να καλύψει τις χρηματοδοτικες ανάγκες της Ελλάδας για περίπου 22 μήνες μετά το τέλος του Προγράμματος στις 20 Αυγούστου.

Η εκταμίευση εγκρίθηκε καταρχήν από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΜ στις 13 Ιουλίου και η διαδικασία έγκρισης ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, κ. Klaus Regling, δήλωσε: "Η τελευταία εκταμίευση και το θετικό συμπέρασμα της τελικής αξιολόγησης στέλνουν ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ κατά τη διάρκεια των τριών ετών του προγράμματος ESM. Η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά του ελληνικού λαού τώρα ανταμείβονται. Το τελικό σύνολο μεταρρυθμίσεων που ολοκλήρωσε η Ελλάδα περιελάμβανε σημαντικές δράσεις στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μεταρρυθμίσεις των δημοσίων εσόδων και επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ».

Ο κ. Klaus Regling πρόσθεσε: "Από το 2012, το EFSF και το ESM υποστήριξαν τον ελληνικό λαό στις προσπάθειές του παρέχοντας άνευ προηγουμένου ποσά μακροπρόθεσμων δανείων με πολύ ευνοϊκά επιτόκια. Το τέλος του προγράμματος ESM στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους και τις αγορές ότι δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που προηγήθηκαν και να ακολουθήσει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται μακροπρόθεσμα για να καταστεί ισχυρή η οικονομία ώστε να δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Μετά τις εκταμιεύσεις της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οικονομική ενίσχυση του ΕΜΣ για την Ελλάδα ανέρχεται σε 61,9 δισεκατομμύρια ευρώ, από το συνολικό κονδύλι του προγράμματος των έως 86 δισεκατομμύρια ευρώ. Μαζί, ο ΕΜΣ και το ΕΤΧΣ έχουν εκταμιεύσει περίπου 204 δισ. Ευρώ στην Ελλάδα, καθιστώντας τα Ταμεία διάσωσης τον μεγαλύτερο πιστωτή στην Ελλάδα.

Το Συμβούλιο των Διοικητών του ΕΣΜ απαρτίζεται από τους υπουργούς Οικονομικών των μελών του ΕΜΣ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΜ περιλαμβάνει τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών και άλλους αξιωματούχους των υπουργών Οικονομικών που εκπροσωπούν τα δεκαοκτώ μέλη του ΕΜΣ...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: