2.7.18

FT: Πιο αισιόδοξοι οι Έλληνες...

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον διακρίνουν στους Έλληνες οι Financial Times, μετά τη συμφωνία του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους, η...
οποία προσφέρει μία «ανάσα» για την επόμενη δεκαετία. Για μία χώρα, που μόλις πριν από τρία χρόνια βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, οι εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές, παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα. 

Σημειώνει πάντως ότι αρκετοί Έλληνες εξακολουθούν να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, καθώς η ανεργία και τα ποσοστά της φτώχειας παραμένουν υψηλά, ενώ οι προκλήσεις των τραπεζών επιμένουν. 

«Υπάρχει μία θετική ιστορία να ειπωθεί σε αυτό το σημείο» δηλώνει στους FT ο Γιώργος Παγουλάτος, καθητητής τσο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όπως εξηγεί το ενεργητικό έχει υποτιμηθεί δραστικά, το εργατικό κόστος έχει μειωθεί και πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν λάβει χώρα- όλα αυτά σε μία χώρα με περιορισμένο νομισματικό ρίσκο. Παράλληλα, όπως επισημαίνει το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα των τεράστιων υποχρεώσεων- που αντιστοιχούν στο 180% του ΑΕΠ. 

«Για μία χώρα, που σχεδόν κατέρρευσε και κόντεψε να βγει από το ευρώ το 2015, όπου οι τράπεζες και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να πιέζονται από τα capital controls υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια» αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου και συνεχίζει: Οι μεταρυθμίσεις έχουν ανεβάσει ταχύτητα, οδηγώντας σε δραματική αύξηση των φορολογικών εσόδων, ενώ η αντίθεση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχει περιοριστεί. Όπως σχολιάζει η στάση της κυβέρνησης έχει αλλάξει και αυτό σε συνδυασμό με το αυστηρό καθεστώς εποπτείας που έρχεται «πυροδοτεί ελπίδες ότι θα αποτραπεί το όποιο πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις».

Ως μεγάλη προκλήση για την Ελλάδα οι FT προσδιορίζουν τα προβλήματα των τραπεζών, που βαρύνονται με μεγάλο ποσοστό κόκκινων δανείων, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ρευστότητα, που μπορούν να διαθέσουν στην οικονομία. Επιπλέον το ποσοστό ανεργίας είναι τρεις φορές υψηλότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε. και τα νοικοκυριά δέχονται ισχυρές πιέσεις. 

«Τα μέτρα για τις συντάξεις και οι υψηλοί φόροι θα πλήξουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, που έχει ήδη περιοριστεί» σημειώνει η Μιράντα Ξαφά. «Το ποσοστό της ανεργίας μειώνεται με αργούς ρυθμούς και ένα μεγάλο ποσοστό νέων θέσεων είναι μερικής απασχόλησης, που ενδεχομένως να μην μπορούν να βγάλουν μία οικογένεια από τη φτώχεια» συμπληρώνει...

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: