3.7.18

Άσσοι στο (προεκλογικό) μανίκι...

Τις 7+1 κυβερνητικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα γεμίσουν το τσουβάλι της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον προσεχή Σεπτέμβρη και...
θα αποτελέσουν τον πυρήνα της προεκλογικής πρεοετοιμασίας για το 2019 και τις σαφείς διαχωριστικές γραμμές που όλο και βαθαίνουν περισσότερο μετά την επικείμενη έξοδο από τα μνημόνια υπογράμμισε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις δημόσιων δημοσκοπήσεων, το κλίμα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως με την ολοκλήρωση του προγράμματος η ψαλίδα με τη ΝΔ όχι μόνο θα κλείσει περισσότερο αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε πλήρη ανατροπή σκηνικού, εξασφαλίζοντας μία ακόμη εκλογική νίκη το 2019. Αυτή ωστόσο θα περάσει μέσα από την κρησάρα της επόμενης μέρας και θα αποτελέσει συνάρτηση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών που θα παρθούν.

Ως εκ τούτου, χαρακτηρίζοντας «ορόσημο» τη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε το υπουργικό του συμβούλιο να προχωρήσει σε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου να ετοιμαστεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την περίοδο μετά την 21η Αυγούστου και την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα και ο οποίος θα εντάσσεται στο πλαίσιο της «δίκαιης ανάπτυξης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς του να προετοιμάσουν το νομικό έδαφος για:

– Επανεκκίνηση της αγοράς εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
– Αύξηση κατώτατου μισθού
– Στήριξη κοινωνικού κράτους
– Επανάληψη μερίσματος με κοινωνικά κριτήρια
– Ενίσχυση αποτελεσματικότητας δημόσιου τομέα
– Φιλικότερο επενδυτικό κλίμα
– Στήριξη νησιωτικότητας
– Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, είναι οι κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη μέρα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

Στις 8 αυτές δράσεις που θα οπλίσουν τη φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα προστίθεται και η μάχη για τη μη εφαρμογή του μέτρου για τις συντάξεις από 1.1.2019, η οποία αναμένεται εφόσον επιτευχθεί να αποτελέσει και την αιχμή του δόρατος απέναντι στη ΝΔ, που συνεχίζει να επενδύσει σε αυτό κάνοντας λόγο για τέταρτο μνημόνιο.

Με τον τρόπο αυτόν το Μέγαρο Μαξίμου θέτει de facto σε αντιπαραβολή το σχεδιασμό του για την επόμενη μέρα με τον αντίστοιχο της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κινείται σε γραμμή αντιδιαμετρικά αντίθετη από το κοινωνικό πρόσημο που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Πρωθυπουργός έσπευσε να αντιπαραβάλλει το κοινωνικό «μπουκέτο» νομοθετικών πρωτοβουλιών που προτάσσει η κυβέρνηση με το «ανατριχιαστικά αντικοινωνικό πρόγραμμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέτοντας ως αιχμή του δόρατος τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν το πολιτικό πεδίο το προσεχές διάστημα.

Το υβρίδιο ακροδεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού, το οποίο έχει… καταφέρει να συγκεράσει ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς που ετοιμάζεται να νομοθετήσει την κατάργηση του 8ώρου και την υιοθέτηση 12ωρου για τους εργαζόμενους αποτελεί τον πυρήνα της διαφοράς μεταξύ των δύο προγραμμάτων που συγκρούονται πλέον στην Ελλάδα, δεδομένου ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται στον ίδιο ακριβώς άξονα, χαρακτηρίζοντας «ξεπερασμένο το παραδοσιακό 8ωρο» και ζητώντας ελαστικές σχέσεις εργασίας.

«Όσο θα απομακρυνόμαστε από τη μνημονιακή περίοδο και όσο η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης θα γίνεται πολιτική πράξη και δράση, τόσο οι διαχωριστικές πολιτικές γραμμές θα γίνονται πιο ορατές και σαφείς» ανέφερε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Με την ανάκτηση των ρυθμίσεων υπέρ των εργαζομένων και αύξηση του κατώτατου μισθού ή με την απορύθμιση της αγοράς εργασίας και κατάργηση του οχταώρου; Με ένα δημόσιο αποτελεσματικό και ανταποδοτικό στην κοινωνία ή με το γενικευμένο outsourcing του που θέλει ο κος Μητσοτάκης;

Με τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και του ασφαλιστικού συστήματος ή με τις απολύσεις γιατρών, την διάλυση του δημοσίου τομέα και την ρήτρα πέντε προς ένα που θέλει ο κος Μητσοτάκης;».

Και όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση, όπως τόνισε, με τις «ανατριχιαστικά αναχρονιστικές και αντικοινωνικές προτάσεις που καταθέτει ο κ. Μητσοτάκης», επισημαίνοντας τις θέσεις του για την κατάργηση του 8ώρου, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την διάλυση του Δημοσίου μέσα από την παραμονή του 1 προς 5 στις προσλήψεις ενώ έχει συμφωνηθεί αναλογία 1 προς 1...

tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: