11.7.18

Το μήνυμα της Ντόρας...

Εκανε καλά η Ντόρα Μπακογιάννη που δέχτηκε την πρόσκληση Ερντογάν και παρέστη στην αυτοκρατορική φιέστα στην Αγκυρα; Κινήθηκε μόνη της ή...
είχε συνεννοηθεί με τον αρχηγό του κόμματός της; Μήπως έπρεπε να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση πριν ανακοινώσει την απόφασή της; Πήγε για να θέσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, όπως υποστηρίζει η ίδια;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που βάζουν κυβέρνηση, κόμματα και μέσα ενημέρωσης. Ας ξεκινήσουμε ανάποδα. Η κ. Μπακογιάννη διαισθάνθηκε (χρόνια στο κουρμπέτι) ότι η επιλογή της θα προκαλέσει αρνητικά σχόλια και γι’ αυτό δήλωσε ότι η παρουσία της στην ορκωμοσία εξυπηρετούσε έναν σκοπό: να ζητήσει την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών από την τουρκική ηγεσία. Αφελής δεν είναι η κ. Μπακογιάννη.

Ξέρει ότι σε τέτοιες πανηγυρικές συνθήκες δεν είναι δυνατόν να συζητηθεί στα σοβαρά ένα τόσο δύσκολο θέμα. Ακόμη κι αν αυτή το έκανε, είναι βέβαιο ότι οι συνομιλητές της, πέρα από κάποιες γενικές κουβέντες, δεν θα μπορούσαν να της δώσουν κάτι ουσιαστικό.

Αλλά κι αν εξασφάλιζε κάποια υπόσχεση, ποιος θα πίστευε ότι οι Τούρκοι θα κρατούσαν τον λόγο τους, με δεδομένη τη μέχρι τώρα συμπεριφορά τους στο επίμαχο θέμα. Πολλοί υποψιάζονται ότι η κ. Μπακογιάννη λειτούργησε αυτόνομα, δεν ζήτησε δηλαδή την άδεια από τον επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας.

Στοιχεία που ενισχύουν την ερμηνευτική εκδοχή τους δεν προσκομίζουν, ωστόσο αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως η κάλυψη που της προσέφερε το κόμμα της με αρκετή καθυστέρηση ήταν αναιμική και αμήχανη.

Εδωσαν την εντύπωση στην Πειραιώς ότι αιφνιδιάστηκαν. Δεν ήξεραν; Δεν περίμεναν να ξεσπάσει σάλος; Στην πρώτη περίπτωση το πρόβλημα είναι σοβαρό και αφορά τη σχέση του αρχηγού με την κ. Μπακογιάννη.

Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε κραυγαλέα ανεπάρκεια. Πράγματι, η πρώην υπουργός Εξωτερικών έφερε σε δύσκολη θέση την παράταξή της. Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχει καταγγείλει την κυβέρνηση ότι υιοθετεί ενδοτική στάση στα λεγόμενα εθνικά θέματα -παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στην ΠΓΔΜ, αντιδρά φοβικά στις τουρκικές προκλήσεις, δεν πιέζει φορτικά για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν κινητοποιεί τους διεθνείς οργανισμούς- και είχε ασκήσει σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για την επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Την είχε χαρακτηρίσει αχρείαστη και είχε κατηγορήσει τον Τσίπρα ότι επέτρεψε στον Ερντογάν να ξεδιπλώσει με απύθμενο θράσος επί ελληνικού εδάφους την αναθεωρητική στρατηγική του (Συνθήκη της Λωζάννης).

Τώρα που ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματος παρέστη στην κορυφαία εκδήλωση του προαιώνιου εχθρού, το πατριωτικό σκαρίφημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεφτίζει. Ο,τι έχτισε με κόπο το προηγούμενο διάστημα απειλείται με κατάρρευση.

Κοντολογίς: Η κ. Μπακογιάννη έχει διαφορετικές απόψεις στην εξωτερική πολιτική απ’ αυτές που εσχάτως υπηρετεί ο κ. Μητσοτάκης. Δεν συμφωνεί, κι ας μην εκδηλώνεται δημοσίως, με τις εθνικιστικές κορόνες της ακροδεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ. στο Μακεδονικό, το Αλβανικό και τα ελληνοτουρκικά. Δεν εγκρίνει τη συμμετοχή του κόμματος στα συλλαλητήρια.

Δυσφορεί με τη ρητορική που χρησιμοποιεί η ηγεσία της Ν.Δ. Παραμένει σταθερά στο φιλελεύθερο στρατόπεδο. Εκεί που ήταν και ο αδελφός της μέχρι πριν από λίγο καιρό. Με την παρουσία της στην Αγκυρα ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στο πολιτικό σύστημα και στο κόμμα της. Οφειλε όμως να ενημερώσει την κυβέρνηση, όπως το έκανε σε ανάλογη περίπτωση ο Γιώργος Παπανδρέου...

Τάσος Παππάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: