1.7.18

Μίχαλος: Με διέγραψαν με γκεμπελικές μεθόδους...


Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος μίλησε για τη διαγραφή του από τη ΝΔ, τη συνάντησή του με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά στο Ζάππειο και τον...
πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο στόχαστρό του μπήκε ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, τον οποίο και κατηγορεί για γκεμπελικές μεθόδους. 

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ μίλησε στο Documento:

Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι αν κατά τη γνώμη σας υπάρχει κάτι άλλο το οποίο δεν γνωρίζουμε πίσω από τη διαγραφή σας από τη ΝΔ;

Αυτό για το οποίο προσωπικά δεν μπορώ να απολογηθώ είναι ότι οι παπαράτσι του κυρίου Αυγενάκη με έπιασαν να «συνωμοτώ» σε κοινή θέα, ως εκπρόσωπος του επιμελητηριακού θεσμού, που για όσους γνωρίζουν είναι ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της εκάστοτε κυβέρνησης για θέματα οικονομίας και ανάπτυξης, με έναν εν ενεργεία υπουργό και αναφέρομαι συγκεκριμένα στον κ. Παππά.

Μια που το λέτε, τι ακριβώς συζητήσατε με τον κ. Παππά σε εκείνη την περίφημη συνάντησή σας στην Αίγλη του Ζαππείου;

Καταρχάς θα σας εξηγήσω και γιατί βρεθήκαμε σε αυτό τον «μυστικό» τόπο Κυριακή, όχι, Σάββατο, μια ηλιόλουστη μέρα γεμάτη κόσμο. Εγώ βρέθηκα εκεί διότι την Τετάρτη που μας πέρασε θα είχαμε μια μεγάλη εκδήλωση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής για τις start-up επιχειρήσεις της θερμοκοιτίδας την οποία έχουμε εδώ και δυόμισι χρόνια στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Βρέθηκα στο Ζάππειο για να δω τα οργανωτικά θέματα αυτής της εκδήλωσης και τηλεφωνήθηκα με τον υπουργό, ο οποίος θα ήταν κεντρικός ομιλητής όπως θα είναι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Παππάς είχε την ιδέα να βρεθούμε στο Ζάππειο και να συζητήσουμε από κοντά τα θέματα αυτά. Αυτή ήταν η αιτία της συνάντησής μας, αλλά εκεί παραμόνευαν κάποιοι παπαράτσι οι οποίοι έβγαλαν αυτήν τη φωτογραφία που βρέθηκε στα χέρια του κ. Αυγενάκη. Ο τελευταίος συνέταξε ένα φαντασιόπληκτο κείμενο σύμφωνα με το οποίο με στρατολόγησε ο κ. Παππάς προκειμένου να ιδρύσω ένα κόμμα δεξιών τάσεων ώστε να υφαρπάξω ψήφους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το κείμενο αυτό δόθηκε σε συνεργαζόμενο με τη ΝΔ ΜΜΕ και δύο μέρες μετά κλήθηκα από συνεργάτη του κ. Αυγενάκη προκειμένου να δώσω εξηγήσεις στον ίδιο για το περιεχόμενο αυτού του δημοσιεύματος.

Για να καταλάβω, κληθήκατε να δώσετε εξηγήσεις για ένα δημοσίευμα το οποίο μου λέτε ότι είχε συγγράψει ο κ. Αυγενάκης;

Οι πληροφορίες μου λένε ότι ο συντάκτης του ήταν ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης. Συνεπώς θεωρώ ότι η διαγραφή μου ήταν προδιαγεγραμμένη. Ξέρετε, μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι στη ΝΔ συμμετείχα ex officio λόγω καταστατικού. Αυτό το οποίο πραγματικά με εξέπληξε είναι ότι με τέτοιες γκεμπελικές μεθόδους και μέσα από μια αντιδημοκρατική διαδικασία φτάσαμε στη διαγραφή μου. Συγκεκριμένα δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον κ. Κράτσα στις 15.10 το μεσημέρι στο οποίο μου ζητήθηκε δύο ώρες αργότερα, στις 17.00, να παραστώ ως κατηγορούμενος στα γραφεία της ΝΔ. Εξήγησα ότι αυτό δεν είναι εφικτό διότι έχω προκαθορισμένες συναντήσεις και τότε μου ζητήθηκε να στείλω ένα υπόμνημα. Τους εξήγησα και πάλι ότι βρίσκομαι σε επαγγελματική συνάντηση και δεν μπορώ να μπω σε αυτήν τη διαδικασία, ενώ πρότεινα την επόμενη ή τη μεθεπόμενη μέρα να βρούμε κοινή ώρα συνάντησης προκειμένου να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα. Κάποια στιγμή στη συζήτηση ρώτησα και ποιο είναι το κατηγορητήριο. Και εκεί μου ελέχθη ότι το κατηγορητήριο ξεκινάει με τη θέση τη δική μου σχετικά με τη μη τέλεση πρόωρων εκλογών. Αυτό βέβαια είναι πάγια θέση όχι του Μίχαλου αλλά του επιχειρηματικού κόσμου, όποιος και αν είναι στην κυβέρνηση. Σκεφτείτε μάλιστα να μπαίναμε σε αυτήν τη διαδικασία των πρόωρων εκλογών πριν από τη συμφωνία στο Eurogroup, όπως είχε ζητήσει μια άλλη πολιτική αρχηγός. Τη στιγμή δηλαδή που το οικονομικό κλίμα είναι εξαιρετικά εύθραυστο και χρειάζεται συναίνεση από όλους για να κρατήσουμε την οικονομία εκεί που πρέπει να την κρατήσουμε, εμείς να πάμε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Θέμα υπήρξε και με το γεγονός ότι χαιρετίζω την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Ναι, αλλά η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι όχι μόνο δεν έχουμε βγει από το μνημόνιο αλλά ότι έχουμε υπογράψει και τέταρτο.

Τέταρτο μνημόνιο δεν υπάρχει. Η τρίτη αξιολόγηση προέβλεπε τα μέτρα αυτά όπως η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, τα οποία βεβαίως και είναι σκληρά. Ολοι νομίζω το αναγνωρίζουμε, ακόμη και οι κυβερνώντες. Αλλά ήταν προϋπόθεση έτσι ώστε να μπορέσουμε επιτέλους έπειτα από εννιά χρόνια επιτροπείας να βγούμε και λίγο στο ξέφωτο.

Διάβασα μετά τη διαγραφή σας κάποια δημοσιεύματα που μιλούσαν για παρασκηνιακές διεργασίες στα επιμελητήρια με στόχο την αποπομπή σας. Υπάρχει τέτοια δυνατότητα;

Να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Στην ουσία είμαστε στην αρχή μιας ανανεωμένης θητείας. Τώρα, ότι υπήρξαν κάποιοι από τη ΝΔ –και θα μου επιτρέψτε πάλι, σε προσωπικό επίπεδο, να μιλήσω για τον κ. Αυγενάκη– που προσπάθησαν να κομματικοποιήσουν τις εκλογικές διαδικασίες στα επιμελητήρια, η απάντηση δυστυχώς είναι «ναι». Βέβαια δεν είχαν καμία τύχη.

Να κλείσουμε με μια «δύσκολη» ερώτηση. Εσείς, από την αντίπαλη ιδεολογικά πλευρά σε σχέση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, μετά το πρώτο κρίσιμο εξάμηνο του 2015 και τα όσα ακολούθησαν πώς θα τον κρίνατε;

Κοιτάξτε, λόγω της ιδιότητάς μου βρίσκομαι πολύ συχνά στις Βρυξέλλες και είμαι σε στενή επαφή με πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους. Πρέπει να σας πω ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 πέρασα δύσκολα. Εκεί όμως που αναγνωρίζω τις ικανότητες και την πολιτική στόφα του Αλέξη Τσίπρα είναι όταν βρέθηκε προ τετελεσμένου αποτελέσματος –μιλάω για το δημοψήφισμα– που είχε την τόλμη να προχωρήσει σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση όπου επί της ουσίας νομιμοποίησε την απόφασή του. Νομίζω ότι σήμερα είναι πολύ πιο εύκολη και η δική μου παρουσία στις Βρυξέλλες. Ο σημερινός πρωθυπουργός αναγνωρίζεται ως Ευρωπαίος ηγέτης και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο κ. Τσίπρας κατάφερε να αλλάξει την εικόνα του και στο εσωτερικό, μη φοβούμενος να αγγίξει και κάποια θέματα στα οποία προηγούμενες κυβέρνησης για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έδωσαν λύση.

Μιλάτε για το λεγόμενο μακεδονικό;

Και για το μακεδονικό. Αρα ο σημερινός πρωθυπουργός αψηφά το πολιτικό κόστος και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί όταν δίνεις λύσεις ανοίγουν νέοι ορίζοντες για την πατρίδα και αυτό νομίζω πως είναι πολύ θετικό.

documentonews

Δεν υπάρχουν σχόλια: