Τη διαβεβαίωση πως η ρύθμιση για την ψήφο των εκλογέων του εξωτερικού θα νομοθετηθεί μέσα στο 2018 έδωσε χθες το βράδυ στη Βουλή ο Πάνος Σκουρλέτης, σε...
αντιδιαστολή με τις εκτιμήσεις της Ν.Δ. πως η σχετική τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του «Κλεισθένη» αποτελεί πρόσχημα για την ευρύτερη έγκριση της κατάτμησης της Β’ Αθηνών.
«Είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση δεσμεύεται θετικά για το ζήτημα, κάτι που δεν είχαν κάνει οι προηγούμενες…» είπε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.
«Εχουν το δικαίωμα οι Ελληνες του εξωτερικού και κυρίως οι νέοι να εκφράζονται στις βουλευτικές εκλογές. Θα έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για ψήφιση μέσα στο 2018» δήλωσε ξεκάθαρα.
Ο ίδιος, επικαλούμενος δημοσιεύματα και ιστοσελίδες των τελευταίων ημερών, που εμφάνιζαν «θετική» τη στάση της Ν.Δ. για την κατάτμηση των περιφερειών, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μη συσχετίζει τα δύο ζητήματα. «Μακάρι οι δεύτερες σκέψεις να είναι πιο ώριμες από τις πρώτες και να πάμε μαζί, ένα ευρύτερο φάσμα πολιτικών δυνάμεων δηλαδή, ώστε η ρύθμιση να συγκεντρώσει πάνω από 200 ψήφους…» κατέληξε.
Νωρίτερα, το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία, με τη Ν.Δ., τη ΔΗΣΥ και το ΚΚΕ να καταψηφίζουν (η εκπρόσωπος ωστόσο της Δημ. Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, δήλωσε κατ’ αρχήν θετική στην κατάτμηση της Β’ Αθηνών). Το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων και η Χ.Α. επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην πορεία της συζήτησης, που ολοκληρώνεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή.
Θορυβώδης αρχή
Η επεξεργασία του «Κλεισθένη» στη Βουλή ξεκίνησε θορυβωδώς το πρωί, όταν κατά την ακρόαση των φορέων οι πρόεδροι των κεντρικών ενώσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, Κωνσταντίνος Αγοραστός και Γιώργος Πατούλης, επιδόθηκαν σε σκληρή αντιπολιτευτική κριτική – με τον δεύτερο μάλιστα να διαπληκτίζεται έντονα με τον Πάνο Σκουρλέτη.
Οι εκπρόσωποι των μικρότερων δήμων και νησιωτικών περιοχών εμφανίστηκαν θετικοί στις περισσότερες διατάξεις του «Κλεισθένη», ζητώντας επιμέρους βελτιωτικές παρεμβάσεις.
Τόσο ο κ. Πατούλης όσο και ο κ. Αγοραστός απέρριψαν συνολικά το νομοσχέδιο, οιονεί προειδοποιώντας τον υπουργό Εσωτερικών πως το νομοσχέδιο θα καταπέσει από τις αντιδράσεις ή όταν αλλάξει η κυβέρνηση.
Ο πρώτος μάλιστα, στο… όνομα της ανεξαρτησίας και του αυτοδιοίκητου του δήμων, δήλωσε ξεκάθαρα πως «ελπίζουμε εάν δεν το αλλάξετε -που τι να αλλάξετε μέσα σε τρεις ημέρες- η ελληνική κοινωνία να αλλάξει αυτούς που δημιουργούν την παθογένεια της αυτοδιοίκησης σε μεγαλύτερο βαθμό», ενώ ο δεύτερος επιστράτευσε Καβάφη λέγοντας χαρακτηριστικά «αν δεν ακούτε εμένα, ακούστε τον Καβάφη. Ακούστε τη βοή των πλησιαζόντων γεγονότων…».
Σημειώνεται πως αμφότεροι συμφώνησαν με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά όχι με τον τρόπο που εισάγει το νομοσχέδιο, εκτιμώντας πως αφενός εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες, αφετέρου θα φέρει την «ακυβερνησία» στους δήμους.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας), Γ. Πατούλης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «έκτρωμα» και δήλωσε πως βάσει αυτού «το κεντρικό κράτος σφίγγει περισσότερο τη θηλιά των τοπικών κοινωνιών».
Πρόσθεσε ότι ο «Κλεισθένης» θα οδηγήσει τους δήμους σε ακυβερνησία, θα διαλύσει τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και θα επιβαρύνει περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν κατά την αναφορά του στις ελλείψεις προσωπικού υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να «συνδέσει σώνει και καλά το κόμμα με τους δήμους», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών: «Να μου πείτε ευθαρσώς ποια είναι η θέση σας στο 1 προς 5 του Κυρ. Μητσοτάκη…» ρώτησε τον δήμαρχο Αμαρουσίου.
«Οφείλετε να δώσετε το δικαίωμα στους δήμους να πάρουν μέσω ΑΣΕΠ όσους χρειάζονται χωρίς εσάς, δεν χρειάζεστε εσείς να μας πείτε τι χρειαζόμαστε!» απάντησε ο Γ. Πατούλης.
«Με 300.000 του ελληνικού λαού κάνατε την προσωπική σας καμπάνια!» εξερράγη ο Π. Σκουρλέτης. «Ντροπή σας, ντροπή σας, είστε λαϊκιστής…» φώναζε ο Γ. Πατούλης, με τον υπουργό να απαντά πως η Βουλή δεν είναι δημοτικό συμβούλιο του Αμαρουσίου.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ «τα έβαλε» και με την προεδρεύουσα εκείνη τη στιγμή της συνεδρίασης, Γιώτα Κοζομπόλη (καθώς προσπάθησε να επαναφέρει την τάξη), λέγοντας «…έχετε κανένα χαρτάκι να διαβάζετε τις απαντήσεις;», αλλά και με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Γκιόλα, που σχολίαζε, χαρακτηρίζοντάς τον «ταραχοποιό».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας), Κ. Αγοραστός, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν τηρεί την αρχή της αποτελεσματικότητας, δεν αντιμετωπίζει τη γραφειοκρατία και την έλλειψη ανθρώπινων και οικονομικών πόρων και βλάπτει την κοινωνία και την οικονομία. Μίλησε για «ειλημμένες αποφάσεις» και «ιδεοληπτικές εμμονές», ενώ συμφώνησε με την απλή αναλογική, αλλά στον πρώτο γύρο των εκλογών.
«Αν δεν θέλετε απλή αναλογική πρώτης Κυριακής, τότε βάλτε κατώφλι εισόδου και εκλογής. Δηλαδή 3% εισόδου και 40% πρώτης Κυριακής…» αντιπρότεινε, ζητώντας πάντως να αποσυρθεί συνολικά το νομοσχέδιο.
Επίσης αρνητικός προς τον «Κλεισθένη» εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης), Νικ. Τράκας, υποστηρίζοντας ότι αφήνει άλυτα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη» και ότι οδηγεί τις υπηρεσίες του δήμου σε πλήρη αποδιοργάνωση.
Θετικοί, σε γενικές γραμμές, εμφανίστηκαν αντιθέτως ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γ. Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, Ελευθ. Κεχαγιόγλου, και ο πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, Πρ. Σινάνης.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Στασινός, δήλωσε στη διάθεση των συνεργατών του υπουργού, «ώστε να γίνει ένα τολμηρό βήμα για την επίλυση των προβλημάτων».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου