7.7.18

«Δεν συμμετέχουμε στην επανέκδοση»...

Image result for εφημεριδα μακεδονιαΑντιδράσεις προκάλεσε η είδηση της επανέκδοσης της εφημερίδας «Μακεδονία», η οποία σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, αναμένεται να κυκλοφορήσει ξανά, ακόμη και πριν την...
83η ΔΕΘ, από μερίδα εργαζομένων, με χρηματοδότηση από ένα πολυμετοχικό σχήμα 20 επιχειρηματιών και με διευθυντή και πάλι τον Μιχάλη Αλεξανδρίδη. 

Είναι χαρακτηριστικό πως από το σύνολο των 75 εργαζομένων τεχνικών, διοικητικών, δημοσιογράφων στην εφημερίδα, όταν αυτή διέκοψε τη λειτουργία της τον Οκτώβριο του 2017, μόλις οι 25 συμμετέχουν στη νέα προσπάθεια, με την συντριπτική πλειοψηφία των πρώην εργαζομένων να έχουν κάνει αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα, διεκδικώντας δεδουλευμένα 18 μηνών, τα οποία μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο ανέρχονταν στο ποσό των περίπου 1,2 εκ. ευρώ. 

Σε αυτό το ποσό μάλιστα δεν συνυπολογίζονται αποζημιώσεις απόλυσης και μισθοί από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και άρχισε η επίσχεση εργασίας των απλήρωτων εργαζομένων. 

«Η πλειοψηφία των εργαζομένων, παραμένει σε επίσχεση εργασίας, δεν συμμετέχει σε αυτό το εγχείρημα καθώς δεν την εκφράζει και αντίθετα το καταγγέλλει ως φιλεργοδοτικό. Η πλειοψηφία διεκδικεί τα δεδουλευμένα και θέσεις εργασίας από τους εργοδότες της εταιρείας η οποία δεν έχει τεθεί ακόμη σε καθεστώς εκκαθάρισης και δεν έχει πτωχεύσει νομικά» επισημαίνει στο Thesstoday.gr o Φίλιππος Δεργιαδές, πρώην πολιτικός συντάκτης και πρώην εργασιακός εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της «Μακεδονίας». 

«Έχουμε καταθέσει αγωγές και διεκδικούμε την συντηρητική κατάσχεση και τον πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, όπως και τους τίτλους, προκειμένου να πάρουμε τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις. Καλούμε τον Γιάννη Ρήγα να μην κρύβεται και να αναλάβει τις υποχρεώσεις του» προσθέτει ο δημοσιογράφος. 

Πρώην εργαζόμενοι της εφημερίδας εξάλλου, αναφέρουν πως «η Ελληνική πολιτεία, η κυβέρνηση και ειδικά η δικαιοσύνη θα πρέπει να παρέμβουν για αυτό το θέμα, γιατί δεν γίνεται οι εκδότες και οι καναλάρχες αυτού του τόπου να συνεχίζουν να βρίσκονται σε ένα καθεστώς ατιμωρησίας, οφείλοντας εκατομμύρια στους εργαζόμενους». 

Η επιχορήγηση

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι και η Ελληνική δικαιοσύνη θα πρέπει επίσης να μην κρύβεται και να διενεργήσει έρευνα για τα 10,2 εκ, ευρώ που έχει πάρει επιχορήγηση ο εκδότης της «Μακεδονίας» Γιάννης Ρήγας, από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, το 2014. Να διαπιστωθεί δηλαδή, πως ακριβώς χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα, που είναι χρήματα του ελληνικού λαού. 

Όπως είναι γνωστό, τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο του 2017, υπήρχε σε εξέλιξη έρευνα από το υπουργείο Οικονομικών για το πως διαχειρίστηκε η εταιρεία την επιχορήγηση των 10,2 εκ. ευρώ, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί εάν ο έλεγχος αυτός ολοκληρώθηκε ή εάν εκδόθηκε κάποιο πόρισμα. 

Σε αντίστοιχο έλεγχο, για αντίστοιχη επιδότηση που είχε πάρει το 2010 η εκδοτική εταιρεία «Εξπρές-Δ. Καλοφωλιάς Α.Ε», προκειμένου να υλοποιηθεί επιχειρηματικό σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης, το υπουργείο Οικονομίας διαπίστωσε ότι δεν τηρήθηκαν οι κανόνες υπαγωγής στο σχετικό νομικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα η εταιρεία να καλείται να επιστρέψει τα 7,1 εκ. ευρώ που είχε πάρει. 

Ερωτήματα για τους τίτλους 

Η επανέκδοση λοιπόν της εφημερίδας «Μακεδονία» έχει να περάσει ακόμη από πολλά «κύματα». Όπως προαναφέραμε, η πλειοψηφία των εργαζομένων που δεν συμμετέχει στο νέο εγχείρημα, έχει καταθέσει αγωγές μεταξύ άλλων για την κατάσχεση και πλειστηριασμό των τίτλων της επιχείρησης, δηλαδή των «Μακεδονία», «Μακεδονία της Κυριακής» και «Θεσσαλονίκη», έτσι ώστε να λάβουν τα δεδουλευμένα τους. 

Από την άλλη, η μειοψηφία που θα επιχειρήσει την επανέκδοση, έχει έρθει προφανώς σε κάποια συνεννόηση με την εταιρεία για τη χρήση των τίτλων, αγνοώντας ενδεχομένως τη βούληση της πλειοψηφίας. 

Παραμένει άξιο απορίας λοιπόν, το τι πρόκειται να γίνει με το νέο φύλλο, εάν οι νομικές εξελίξεις προχωρήσουν, εκδοθούν αποφάσεις δικαστηρίων και αλλάξουν «χέρια» οι τίτλοι των εφημερίδων.

thesstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: