1.7.18

Τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας των Πρεσπών...


"Επωφελή" και για την Ελλάδα, αλλά και για τα Σκόπια, χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών, ο δικηγόρος, Γιάννης Μαντζουράνης.

Μιλώντας στο «Ακραίως» και τον Τάκη Χατζή, ο Μαντζουράνης υποστήριξε...

πως, «για να είναι βιώσιμη μια συμφωνία πρέπει να είναι επωφελής και για τα δύο μέρη. Και είναι επωφελής τόσο για τα Σκόπια όσο και για την Ελλάδα».

Για όσους συνδέουν την απόφαση του Eurogroup με τη συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε: «Πέρα από τη σύμπτωση του χρόνου δεν υπάρχει άλλο στοιχείο που να δείχνει ότι έγινε ανταλλαγή».

Παράλληλα, εκτίμησε πως με τη συμφωνία «επιτυγχάνουμε τρεις στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: Το απαραβίαστο συνόρων, απαλείφεται ο αλυτρωτισμός, και γίνεται σαφής διάκριση ανάμεσα στη βορειομακεδονική ιστορία και την αρχαιοελληνική».

«Για το Σκοπιανό έχουμε συμφωνία ούτε προσχέδιο ούτε τίποτα, το σχέδιο τροποποιείται εδώ η συμφωνία που κλείστηκε δεν τροποποιείται. Ωστόσο αν δεν κυρωθεί δεν θα έχει ισχύ», εξήγησε.

«Δύο είναι τα ελαττώματα της συμφωνίας, η αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας και η αναγνώριση της εθνότητας μέσω της ιθαγένειας», συνέχισε ο κ. Μαντζουράνης και πρόσθεσε: «Το πρώτο δεν είναι κάτι καινούργιο. Η μακεδονική γλώσσα υπήρχε και είχε αναγνωριστεί»

«Το θέμα λύθηκε με ένα έντιμο συμβιβασμό και υποχωρήσεις και από τους δύο. Σε ένα συμβιβασμός δεν είναι αποτέλεσμα κατάκτησης», υποστήριξε ο δικηγόρος.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν πως ο Ευάγγελος Αβέρωφ είχε αναγνωρίσει την ύπαρξη Μακεδονικής γλώσσας ο κ. Μαντζουράνης ανέφερε: «Πράγματι ο Ευάγγελος Αβέρωφ τοποθετήθηκε (στη Βουλή) και έκανε μία ευφυέστατη παρατήρηση διακρίνοντας το τοπικό ιδίωμα και τη γλώσσα που κατασκευάζονταν από το κράτος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Εκείνη την περίοδο ορθά τοποθετήθηκε ο Αβέρωφ. Το τοπικό ιδίωμα που ομιλείτο δεν είχε ούτε γραμματική, ούτε συντακτικό».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, είπε, πως, με τη συμφωνία «κρατάμε την ιδέα του Μακεδονισμού ζωντανή» αφού «Αναγνωρίζουμε ότι ένας από τους λαούς της περιοχής λέγονται Μακεδόνες και όχι βορειομακεδόνες».

Εκτίμησε πως η συμφωνία των Πρεσπών «αφήσαμε μία ρίζα που απειλεί την ασφάλεια στην περιοχή».

Ο Συρίγος τόνισε πως το Σκοπιανό ήταν μία διαμάχη που μας κρατούσε πίσω και πρόσθεσε είναι θετικό «Το ότι κλείνει ένα θέμα και μπορούμε να παίξουμε ένα διαφορετικό ρόλο στα Βαλκάνια».

Όπως εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση, σημείωσε, «φοβάμαι ότι θα έπρεπε να δεχθούμε ένα όνομα με σύνθετη ονομασία».

«Εμείς τελικά δεχόμαστε να λέγονται Μακεδόνες αντί για Βορειομακεδόνες όπως θα έπρεπε να λέγονται» εξήγησε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «υπογράψαμε ρητώς κάτι το οποίο εμείς αρνούμαστε τόσα χρόνια».

Τόνισε, επίσης, πως «έχουμε μία συμφωνία που παράγει αποτελέσματα. Υπάρχει συμφωνία αλλά δεν είναι κυρωμένη. Αν δεν κυρωθεί παύει να παράγει αποτελέσματα»...

πηγη newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.