7.7.18

Οι «κρυμμένες» αλήθειες των δημοσκοπήσεων...


Η επιλογή λύσης του Μακεδονικού από τον Αλέξη Τσίπρα ήταν μια επιλογή με πολιτικό κόστος. Και ήταν επίσης μια επιλογή που διαψεύδει εμπράκτως το...
αφήγημα της ΝΔ περί κυβέρνησης «εθνολαϊκιστών, γατζωμένων στην καρέκλα».

Επί του παρόντος ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει το πρώτο και περιμένει να καρπωθεί το δεύτερο. «Το πολιτικό τίμημα για τη συμφωνία των Πρεσπών, δημοσκοπικά τουλάχιστον, δείχνει μέχρι στιγμής κατά τι βαρύτερο του αναμενόμενου», λέει χαρακτηριστικά έμπειρος πολιτικός αναλυτής με εμπλοκή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.


Η διαπίστωση αυτή, ωστόσο, δεν ανησυχεί βαθιά το Μαξίμου. Πρώτον, διότι θεωρούν πως οι κραδασμοί θα απορροφηθούν και η εν θερμώ συναισθηματική φόρτιση - πέραν των κατευθυνόμενων επεισοδίων - θα υποχωρήσει όταν εξηγηθούν, αναδειχθούν επαρκώς και εμπεδωθούν τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ. Δεύτερον, διότι στο κυβερνητικό επιτελείο διατηρείται η ευρεία πεποίθηση πως οι εκλογές δεν θα κριθούν εν τελεί στο Μακεδονικό.

«It’s the economy stupid»

«Ισχύει κι εδώ το «it’s the economy stupid”, είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο κυβερνητικού παράγοντα που αποτυπώνει και την εκτίμηση πως το παιχνίδι θα κριθεί στην οικονομία και την μεταμνημονιακή ανάταξη. Το μήνυμα αυτό έδωσε καθαρά και ο πρωθυπουργός στη Βουλή και οι πληροφορίες λένε ότι θα το πράξει ακόμα πιο έντονα το επόμενο διάστημα, με «ολοκληρωτική στροφή στην οικονομία».

Οι σχεδιασμοί και οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι ασύνδετες με το δεύτερο και τρίτο επίπεδο ανάλυσης των δημοσκοπήσεων, μυστικών και φανερών, που μάλλον για προφανείς λόγους δεν αναδεικνύονται από τα φιλικά προς την αντιπολίτευση media. «Οι κρυμμένες αλήθειες των δημοσκοπήσεων δείχνουν δύο καταλύτες – τις συσπειρώσεις και την προέλευση της αδιευκρίνιστης ψήφου», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας. Και από αυτήν την οπτική επισημαίνονται και τα σχετικά στοιχεία από την τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB.

Οι συσπειρώσεις και η αδιευκρίνιστη ψήφος

Η μέτρηση δίνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 21,2% στον ΣΥΡΙΖΑ και 31% στην ΝΔ και φέρνει την διαφορά τους στις 9,8 μονάδες – ήτοι, σε ποσοστό κατά 0,4% υψηλότερο από εκείνο του περασμένου Δεκεμβρίου.

Στις συσπειρώσεις όμως η ΝΔ χτυπά «ταβάνι» με ποσοστό 91% (για την ακρίβεια 90,9%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ακόμη στο εξαιρετικά χαμηλό 58,8%. Σ’ αυτή την εικόνα, δε, έρχεται να προστεθεί και ένα ποσοστό 15,5% της αδιευκρίνιστης ψήφου που αποτελείται από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του 2015, το οποίο υπέδειξε ως κομβικό παράγοντα και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος. Όπως λέει, πρόκειται για ένα σώμα ψηφοφόρων, που ανήκει στην παραγωγική ηλικία 45-55, ενώ με ποσοστό 65%- 35% στην αδιευκρίνιστη ψήφο επικρατούν οι γυναίκες.

Απ΄ όλα τα στοιχεία και τις συγκριτικές αναλύσεις προκύπτει ότι οι ψηφοφόροι αυτοί -  που το ποσοστό τους παρουσιάζει σχετικό εύρος διακύμανσης σε κάθε μέτρηση – πολύ δύσκολα θα μετακινηθούν σε άλλο κόμμα. «Οι άνθρωποι αυτοί είτε θα συσπειρωθούν και θα επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα επιλέξουν την αποχή. Και το τι θα κάνουν τελικά ανάμεσα στα δύο θα εξαρτηθεί από την οικονομία», επισημαίνει χαρακτηριστικά άλλος, έμπειρος δημοσκόπος, επισημαίνοντας ότι στην πλειοψηφία τους πρόκειται για πολίτες που έχουν πληγεί βαθιά, προσωπικά και οικογενειακά, από την κρίση και δεν θα συγκινηθούν πολιτικά εάν δεν δουν απτή προοπτική βελτίωσης.

Με δεδομένο, δε, ότι η υψηλή αποχή ευνοεί καθαρά τον στόχο της ΝΔ για αυτοδυναμία, η μάζα αυτών των ψηφοφόρων φαίνεται να καθοδηγεί και την επιλογή της σκληρής πόλωσης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά την υψηλή της συσπείρωση: Στην ΝΔ γνωρίζουν ότι έχουν ελάχιστες ελπίδες να προσελκύσουν αυτούς τους ψηφοφόρους, αλλά πολώνουν το κλίμα, για να ανακόψουν την συσπείρωσή τους και την ενδεχόμενη επιστροφή τους στον ΣΥΡΙΖΑ και, αν μη τι άλλο, να τους οδηγήσουν στην αποχή.

Ακριβώς αυτή την πιθανότητα επιχειρεί από την πλευρά της να αποτρέψει η κυβέρνηση, εξ ου και η στροφή της ατζέντας στην οικονομία και σε θετική ατζέντα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η «13η σύνταξη» (κοινωνικό μέρισμα), και οι φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελούν τα πρώτα όπλα αυτής της επιχείρησης, ενώ παραμένει βεβαίως πάντοτε στην πρώτη γραμμή η προσπάθεια ακύρωσης των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις.

Όλα αυτά – ή τουλάχιστον τα περισσότερα – θα πάρουν συγκεκριμένη μορφή στις εξαγγελίες Τσίπρα στην ΔΕΘ. Και στις πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου θα μετρηθεί και η πραγματική δυναμική τους…

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: