5.6.18

Oλα τα λεφτά στη Μέρκελ...

Ανγκελα ΜέρκελΟι θέσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου για τις αλλαγές στην ευρωζώνη συγκλίνουν, παίρνοντας σαφή απόσταση από τα...
φιλόδοξα σχέδια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, τα οποία υποστηρίζουν οι χώρες του Nότου.

Καμία έκπληξη, δεδομένου ότι ο αρμόδιος για τον κοινοτικό προϋπο- λογισμό επίτροπος δεν είναι άλλος παρά ο Γερμανός Γκίντερ Εντινγκερ, δεξί χέρι της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί (οικονομικές υποθέσεις) δεν φαίνεται να μετράει και έχει περιοριστεί στον ρόλο του κομπάρσου, εν όψει της συζήτησης που θα γίνει για το κρίσιμο αυτό θέμα στη σύνοδο κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε χθες, μέσω του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, τις προτάσεις της Μέρκελ για τις αλλαγές στην ευρωζώνη, οι οποίες «προσφέρουν μια παράμετρο» για την επίτευξη συμφωνίας σε σημαντικά θέματα στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Και παρατήρησε ότι ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επικοινώνησε τελευταία πολλές φορές με την καγκελάριο.

Η Μέρκελ, λοιπόν, μπορεί να καθυστέρησε να δώσει την απάντησή της στον πρόεδρο Μακρόν για τις αλλαγές στην ευρωζώνη, αλλά, όπως συνήθως, την προετοίμασε κατά τέτοιο τρόπο ώστε στη σύνοδο κορυφής να έχει στο πλευρό της, εκτός των παραδοσιακών συμμάχων της Γερμανίας (χώρες του Βορρά και της Ανατολικής Ευρώπης), την ίδια την Κομισιόν.

Δάνεια με γερμανικούς όρους

Η Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα τη σύσταση ενός χρηματοδοτικού μέσου με προικοδότηση ύψους 30 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των δημόσιων επενδύσεων με άτοκα δάνεια σε χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από «ασύμμετρο σοκ».

Οι όροι είναι αρκετά αυστηροί: το χρηματοδοτικό αυτό μέσο θα απευθύνεται σε χώρες που θα έχουν τηρήσει τα τελευταία δύο χρόνια όλες τις δεσμεύσεις τους σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους και τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού 6μήνου. Επίσης, θα πρέπει η κρίση να έχει προκαλέσει αύξηση της ανεργίας.

Οι προτάσεις της Επιτροπής απέχουν πολύ από το σχέδιο του Μακρόν, που προέβλεπε ξεχωριστό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη με σημαντική προικοδότηση ορισμένων εκατοντάδων δισ. ευρώ, ώστε να μπορέσει να εκφραστεί αποτελεσματικά η αλληλεγγύη μεταξύ των 19.

Η Μέρκελ συγκλίνει με τις προτάσεις της Κομισιόν, δεν προσδιόρισε συγκεκριμένο ποσό, αλλά μίλησε για διψήφιο αριθμό σε δισεκατομμύρια.

Και φυσικά ανέφερε ότι οι προϋποθέσεις για τις χώρες που θα επωφεληθούν του χρηματοδοτικού μέσου που θα ενσωματωθεί στον κοινοτικό προϋπολογισμό θα είναι αυστηρές.

Ως προς το υπό σύσταση Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ), στη θέση του σημερινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), η «κόρη του πάστορα» ζητεί να είναι διακυβερνητικό όργανο και να έχει ευρείες αρμοδιότητες στις οικονομίες των κρατών-μελών.

Αντίθετα, η Επιτροπή επιθυμεί την ενσωμάτωση του ΕΝΤ στους θεσμούς και ζητεί να λογοδοτεί το νέο όργανο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που δεν θέλει το Βερολίνο.

Κώστας Μοσχονάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: