12.6.18

Nέα γερμανική πρόταση για το χρέος...

Σε θρίλερ εξελίσσεται η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωνε χθες ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εξακολουθήσει να έχει...
εμπλοκή στο ελληνικό πρόγραμμα, στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής Suddeutsche Zeitung γινόταν ανάρτηση ενός ακόμη σεναρίου διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Η «ιδέα», η οποία αποδίδεται σε πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης, είναι η εξής: να συνδεθεί –με αντιστρόφως ανάλογο τρόπο- η διάρκεια επιμήκυνσης του χρέους που έχει χορηγηθεί από τον EFSF στην Ελλάδα με τα αδιάθετα του δανείου του ESM που θα περάσουν στα χέρια της Ελλάδας. Όσο περισσότερα τα διαθέσιμα που θα εκταμιευτούν μέχρι τις 20 Αυγούστου, τόσο μικρότερη η διάρκεια επιμήκυνσης του χρέους. Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρεται στην εξής αναλογία: για κάθε 5 δις. ευρώ που θα εκταμιεύει η Ελλάδα για να γεμίσει το αποθεματικό ασφαλείας, θα συμπιέζεται κατά δύο χρόνια η διάρκεια επιμήκυνσης του δανείου του EFSF. Αφετηρία, είναι τα 15 χρόνια επιμήκυνσης που ζητάει το ΔΝΤ κάτι που σημαίνει ότι θα ισχύσει η ακόλουθη εξίσωση:

1. Για 5 δις. ευρώ, η επιμήκυνση του δανείου θα είναι 13 χρόνια

2. Για 10 δις. ευρώ, εκταμίευσης, η επιμήκυνση του δανείου θα είναι 11 χρόνια

3. Για 15 δις. ευρώ εκταμίευσης, η επιμήκυνση του δανείου θα είναι 9 χρόνια

4. Για 20 δις. ευρώ εκταμίευσης, η επιμήκυνση του δανείου να είναι 7 χρόνια και

5. Για 25 δις. ευρώ εκταμίευσης, η επιμήκυνση του δανείου θα είναι 5 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την εκταμίευση της δόσης που θα εκταμιευτεί με την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και τη σύνταξη του compliance report, τα αδιάθετα που θα παραμείνουν στον ESM από το δάνειο των 86 δις. ευρώ που είχε εγκριθεί τον Αύγουστο του 2015, θα είναι περίπου 27,4 δις. ευρώ.

Τι θα κάνει η Ελλάδα αυτά τα χρήματα; Θα εξασφαλίσει ότι ανεξάρτητα από τις συνθήκες που θα επικρατούν στις διεθνείς αγορές, θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές της ανάγκες μέχρι και το 2022. Για να συμβεί αυτό, απαιτούνται περίπου 35,6 δις. ευρώ. Τα διαθέσιμα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή εκτιμώνται σε περίπου 15 δις. ευρώ άρα με τα επιπλέον 25 δις. ευρώ θα καλυφθούν όλες οι δανειακές υποχρεώσεις ακόμη και αν δεν εκδοθεί ούτε ένα ομόλογο. Αυτό βέβαια δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές προκειμένου να μπορεί να «τιμολογήσει» τα ομόλογά της. Ωστόσο, εκτιμάται ότι με ένα μαξιλάρι ρευστότητας έως το 2022 θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος και για να επιστρέψει για τα καλά η ελληνική οικονομία στη ανάπτυξη και για να εξασφαλίσει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης.

Οι πόροι από το δάνειο του ESM θα μπορούν αντί να «λιμνάζουν» στον λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό με τόκους, να χρησιμοποιηθούν και για πρόωρες αποπληρωμές τμήματος του χρέους που λήγει έως το 2022. Έτσι, στην πραγματικότητα θα γίνει έμμεση αναχρηματοδότηση. Πιθανές οφειλές προς πρόωρη αποπληρωμή είναι αυτές του ΔΝΤ οι οποίες έχουν και υψηλότερο επιτόκιο (άνω του 3%). Ωστόσο, η πλήρης αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ (περίπου 10 δις. ευρώ) δεν φαίνεται να προχωράει για πολιτικούς λόγους καθώς αυτομάτως το Ταμείο θα έμενε εκτός Ελλάδας και Ευρώπης...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: