11.6.18

Koτζιάς: Το αποφασιστικό βήμα έγινε...

Το αποφασιστικό βήμα έγινε είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που...
παραχώρησε στο Kontra.

Ο υπουργός είπε πως η διαπραγμάτευση δεν είναι μια ευθεία στην οποία πηγαίνουμε έτσι κι αλλιώς, αλλά ένας επίπονος αγώνας με πολλές στροφές και δυσκολίες.

Δεν μπορούμε να ισοπεδώνουμε την άλλη πλευρά, είπε ο Κοτζιάς, λες και κερδίσαμε κάποιο πόλεμο. Ζητούμενο είναι μια οριστική και βιώσιμη συμφωνία που θα αποτελεί κέρδος και στις δύο πλευρές...


«Κάποιοι στην Ελλάδα επειδή τους έχουν φερθεί άσχημα ισχυροί θέλουν να κάνουν το ίδιο. Εγώ είμαι άλλης σχολής.Αυτό που μου κάνανε δεν θέλω να το κάνω. Δεν θα συμπεριφερθώ σε ένα μικρό κράτος όπως μου φέρθηκαν. Θέλω να έχω ένα λαό φίλο¬, είπε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε «αν αύριο ολοκληρωθεί η συζήτηση των δύο πρωθυπουργών θα έχει επιλυθεί και το θέμα του ονόματος».

Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, «έχουμε λύσει το πρόβλημα το συνταγματικό και με ενθουσιάζει ότι με πρωτοβουλίες των ίδιων των ανθρώπων των Σκοπίων πιθανολογώ ότι η Εκκλησία θα ονομαστεί Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος, ένα ιστορικό όνομα, που το έφερε αυτή η εκκλησία για αιώνες».

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά επικρατέστερη ονομασία για την επίλυση του Σκοπιανού είναι η «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), με γλώσσα την Μακεδονική που, όπως σημείωσε, αναγνωρίστηκε στον ΟΗΕ από το 1977 και με αναφορά ότι πρόκειται για Σλαβική γλώσσα.

Στο ονοματτολογικό, επιβεβαίωσε ότι η ονομασία Μακεδονία του Βαρδάρη, απορρίφθηκε από τα Σκόπια, η ονομασία Μακεδονία- Σκόπια, από την ελληνική πλευρά και στο τραπέζι έμειναν οι δύο ονομασίες Βόρεια και Άνω Μακεδονία. Σε αυτό το σημείο μάλιστα ο Έλληνας ΥΠΕΞ άφησε να εννοηθεί ότι αυτό το σημείο θα κλείσει την Τρίτη στη συνομιλία των Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά επικρατέστερη ονομασία για την επίλυση του Σκοπιανού είναι η «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), με γλώσσα την Μακεδονική που όπως σημείωσε αναγνωρίστηκε στον ΟΗΕ από το 1977 και με αναφορα΄ότι πρόκειται για Σλαβική γλώσσα.

Στο ονοματτολογικό, επιβεβαιώσε ότι η ονομασία Μακεδόνια του Βαρδάρη, απορρίφθηκε από τα Σκόπια, η ονομασία Μακεδονία- Σκόπια, από την ελληνική πλευρά και στο τραπέζι έμειναν οι δύο ονομασίες Βόρεια και Άνω Μακεδονία. Σε αυτό το σημείο μάλιστα ο Έλληνας ΥΠΕΞ άφησε να εννοηθεί ότι αυτό το σημείο θα κλείσει την Τρίτη στη συνομιλία των πρωθυπουργών, καθώς ο κ. Ζάεφ έχει επιλέξει ήδη την ονομασία από τις δύο υπάρχουσες και οι πληροφορίες θέλουν τα Σκόπια να προτιμούν το Βόρεια Μακεδονία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: