Εμφύλια σύρραξη στους κόλπους της Δεξιάς έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στο στόχαστρο Σαμαρά και Μητσοτάκη έχει μπει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Ο λόγος είναι ότι...
ο πρώην πρωθυπουργός (και φυσικός ηγέτης της ΝΔ) βλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, θετικά τόσο τους χειρισμούς του Νίκου Κοτζιά όσο και του Αλέξη Τσίπρα. Οσοι μάλιστα τις τελευταίες ημέρες τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του έφυγαν με την πεποίθηση ότι επικροτεί τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ κάποιοι «γαλάζιοι» βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός διεμήνυσε στο Μαξίμου πως από τη στιγμή που η συμφωνία περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία, συνταγματικές αλλαγές και erga omnes, τότε πρόκειται για έναν «έντιμο συμβιβασμό, επωφελή για τη χώρα».
Κούφιες απειλές
Οπως ήταν αναμενόμενο, κάποιοι έσπευσαν να μεταφέρουν τα… καραμανλικά μαντάτα τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον Αντώνη Σαμαρά. Η πρώτη αντίδραση από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ ήταν μουδιασμένη. Αφού αρχικώς φρόντισαν να διαρρεύσει (στα γνωστά δημοσιογραφικά παπαγαλάκια τους) η έκπληξή τους, στη συνέχεια επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τις απόψεις του Κώστα Καραμανλή. Συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη τόνιζαν ότι σέβονται τον Κ. Καραμανλή αλλά για τη συμφωνία στο μακεδονικό η ηγεσία της ΝΔ θα θέσει θέμα κομματικής γραμμής μόλις έρθει στη Βουλή. «Οπως έχει πει πολλές φορές ο πρόεδρος του κόμματος, η ΝΔ δεν θα διχάσει τους Ελληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς» τονίζουν πηγές του Μοσχάτου και προσθέτουν ότι το ίδιο ισχύει και για το κόμμα: «η ενότητα του κόμματος είναι αρραγής κι όποιος επιχειρήσει να τη διασπάσει, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, θα βρεθεί εκτός παράταξης». Η τελευταία απειλή μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί όσον αφορά τον Κώστα Καραμανλή.
Τι θα κάνει ο Καραμανλής
Το τραγελαφικό της ιστορίας είναι ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν θα ακολουθήσει την απόφαση που θα πάρει η ηγεσία του κόμματος για το μακεδονικό. Το αντίθετο. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, ο πρώην πρωθυπουργός ποτέ του δεν παρέκκλινε της κομματικής γραμμής, ακόμη κι όταν διαφωνούσε με την επίσημη θέση της εκάστοτε ηγεσίας. Αυτό πάντως δεν σημαίνει –κι ας κάνουν σκωπτικά σχόλια στο Μοσχάτο– ότι θα παραμείνει και «μουγγός». Ειδικά μετά τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων έχει ωριμάσει η σκέψη στο μυαλό του να προχωρήσει σε δημόσια παρέμβαση. «Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά» αναρωτιέται πρώην υπουργός της ΝΔ. Οπως μας είπε, ο Καραμανλής από τη στιγμή που η συμφωνία είναι βασισμένη στην εθνική γραμμή, την οποία και ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε ακολουθήσει, θα ήταν οξύμωρο να μην πάρει θέση. Στο ερώτημά μας αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο Κώστας Καραμανλής με τη δήλωσή του να στείλει μήνυμα για υπερψήφιση της συμφωνίας από το κόμμα του ήταν λακωνικός και σιβυλλικός: «υπομονή και όταν έρθει η ώρα όλοι θα καταλάβουν το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού».
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Άρη Επιτροπάκη, ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου