15.6.18

Χάνει την πλειοψηφία η Μέρκελ;...

Αποτέλεσμα εικόνας για μερκελ απογοητευμενηΔιαστάσεις ολικής ρήξης λαμβάνει η κόντρα για το προσφυγικό μεταξύ των δύο συμμάχων του συντηρητικού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ, της Χριστιανοκοινωνικής  Ένωσης (CSU), που δραστηριοποιείται μόνο στη...
Βαυαρία, και της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην ηγεσία της οποίας βρίσκεται η καγκελάριος της Γερμανίας και είναι ενεργή στην υπόλοιπη Γερμανία.

Η βουλή, που συζητά τη μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας, διέκοψε προσωρινά τις εργασίες της για να δώσει στους βουλευτές των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων που συγκροτούν ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, την ευκαιρία να συνέλθουν σε ξεχωριστές συνεδριάσεις προκειμένου να συζητήσουν την περαιτέρω πορεία τους στα θέματα ασύλου.

Εκπρόσωποι των δύο κομμάτων εκτιμούν ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή», όπως αναφέρει η Deutsche Welle και εξηγεί: «Μήλο της έριδος είναι ένα από τα συνολικά 63 σημεία του λεγόμενου «Masterplan» (Γενικό Σχέδιο) για τη μετανάστευση του προέδρου της CSU και υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, το οποίο δεν έχει ακόμη δει το φως της δημοσιότητας. Το επίμαχο αίτημα αφορά την αντιμετώπιση ανθρώπων που αιτούνται άσυλο στα γερμανικά σύνορα. 

Ο κ. Ζέεχοφερ εισηγείται την απαγόρευση της εισόδου για εκείνους που στο παρελθόν είχε απορριφθεί η αίτησή τους στη Γερμανία, όπως και για εκείνους που τα στοιχεία τους είναι καταγεγραμμένα σε ευρωπαϊκή τράπεζα προσωπικών δεδομένων. Με άλλα λόγια, ο κ. Ζεεχόφερ ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ την επαναλειτουργία του Κανονισμού του Δουβλίνου. Βάση του Κανονισμού υπεύθυνο κράτος μέλος για τον αιτούντα ασύλου είναι αυτό μέσω του οποίου εισήλθε για πρώτη φορά στην ΕΕ. Επί της ουσίας αυτές οι χώρες είναι η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία, η Ισπανία».

Ο κανονισμός σταμάτησε να εφαρμόζεται στην πράξη λόγω των μαζικών προσφυγικών ροών από το 2015 και μετά.  Έκτοτε όλες οι προσπάθειες για τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου παρέμειναν άκαρπες. «Χώρες του Νότου, η Γερμανία και σειρά άλλων χωρών υποστηρίζουν την αναγκαιότητα να μοιραστούν τα κράτη μέλη της ΕΕ με αναλογικό τρόπο τα βάρη του προσφυγικού. Αντίθετα, χώρες όπως η Αυστρία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία επιμένουν ότι υπεύθυνες για τους πρόσφυγες είναι οι χώρες της εισόδου τους στην ΕΕ. 

Την άποψη αυτή στηρίζει και η CSU. Η στάση του τροφοδοτείται κυρίως από τον φόβο μήπως χάσει στις επικείμενες εκλογές στη Βαυαρία ψηφοφόρους προς το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία», γράφει η Deutsche Welle.

Από την άλλη πλευρά η καγκελάριος Μέρκελ διαβλέπει τον κίνδυνο αποσύνθεσης της ΕΕ σε περίπτωση που επικρατήσει η λογική των μεμονωμένων πρωτοβουλιών και για αυτό επιμένει σε συναινετικές ευρωπαϊκές λύσεις. Το ζητούμενο είναι αν θα καταφέρει να αντέξει την πίεση που της ασκείται. 

Σε συνάντησή της με τον Χορστ Ζεεχόφερ το βράδυ της Τετάρτης η καγκελάριος πρότεινε μια συμβιβαστική λύση. Η απαγόρευση της εισόδου σε αιτούντες ασύλου στα γερμανικά σύνορα και η επαναπροώθησή τους στα κράτη-μέλη όπου έχουν καταγραφεί για πρώτη φορά να εφαρμόζονται εφόσον προηγουμένως έχει υπογραφτεί διμερής συμφωνία της Γερμανίας με την εκάστοτε χώρα. Ο υπουργός Εσωτερικών απέρριψε την πρόταση και ανακοίνωσε σήμερα (Πέμπτη) στη συνεδρίαση των βαυαρών βουλευτών πως σκοπεύει να θέσει σε ισχύ την απαγόρευση εισόδου. Βέβαια ένα τέτοιο βήμα θα συνιστούσε ανοιχτή αμφισβήτηση της καγκελαρίου.

Πάντως, η Αγκελα Μέρκελ φαίνεται να έχει τη στήριξη του κόμματός της. Η πρόταση της να της δοθεί ένα χρονικό περιθώριο ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σε δύο εβδομάδες για την αναζήτηση λύσης στο προσφυγικό με τους ευρωπαίους εταίρους έγινε δεκτή τόσο από το προεδρείο του κόμματος σήμερα το πρωί όσο και από τους χριστιανοδημοκράτες βουλευτές το μεσημέρι. 

Σύμφωνα με πηγή του κόμματος, από τους 50 περίπου βουλευτές που πήραν τον λόγο μόνον πέντε με έξι υποστήριξαν τη γραμμή Ζεεχόφερ ενώ οι υπόλοιποι εκφράστηκαν υπέρ της καγκελαρίου. Στήριξη παρείχαν τόσο ο πρόεδρος της βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

Η επόμενη σκηνή του δράματος θα παιχτεί μάλλον τη Δευτέρα στο Μόναχο. Ο κ. Ζεεχόφερ θα παρουσιάσει το σχέδιό του στο προεδρείο του κόμματος. Η στήριξη είναι δεδομένη, αλλά παραμένει άγνωστο το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Πάντως σε περίπτωση που αποχωρήσουν από την κοινοβουλευτική ομάδα οι Χριστιανοκοινωνιστές, η Άνγκελα Μέρκελ χάνει την πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ. 
Συγκεκριμένα, σε σύνολο 709 βουλευτών το CDU έχει 200, το SPD 153 και το CSU 46. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση αποχώρησης των Χριστιανοκοινωνιστών ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ, που αποτελείται από τρία αυτά κόμματα, θα έχει δύο έδρες λιγότερες από την πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: