8.6.18

Ποιοι επιθυμούν ναυάγιο...

Διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες με φόντο τη συμφωνία για το Μακεδονικό. Σε κανονικές συνθήκες, το αργότερο σήμερα το πρωί θα γινόταν τηλεφώνημα από την...
πλευρά της ΠΓΔΜ προς τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, για να τον ενημερώσει πως η γειτονική χώρα αποδέχεται τους όρους της συμφωνίας.

Υστερα θα ακολουθούσε το άλλο -το τελικό και πολυαναμενόμενο- τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο θα αποτελούσε το έναυσμα ώστε οι δύο πρωθυπουργοί να συναντηθούν στις Πρέσπες. Τα μηνύματα, όμως, που ήρθαν από τη γειτονική χώρα ήταν πολλά και αντιφατικά. Γεγονός που προκάλεσε τη δηκτική αντίδραση της Αθήνας.

Η δήλωση που έγινε αργά χθες το βράδυ από κυβερνητικό αξιωματούχο ήταν χαρακτηριστική: Κάποιοι επιμένουν να παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με τη συμφωνία, είπε ο αξιωματούχος, γεγονός που μεταφράστηκε ως ευθεία βολή προς τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νίκολα Ντίμιτροφ.

Απολύτως λογικό, αφού ο Ζόραν Ζάεφ με τις δηλώσεις του κινήθηκε σε διαφορετική κατεύθυνση από τον υπουργό του. Χαρακτήρισε τη συμφωνία πολύ καλή και δήλωσε πως επιθυμία του είναι το άμεσο κλείσιμό της. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια άτυπη διελκυστίνδα σε εξέλιξη στην ΠΓΔΜ και το γεγονός ότι χθες το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας ζήτησε επιπλέον χρόνο για τη διαπραγμάτευση, σημαίνει πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Ζάεφ και Ντίμιτροφ.

Είναι σαφές πως βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία εδώ και καιρό μηχανισμοί των εθνικιστικών κύκλων και στις δύο χώρες που επιθυμούν το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμα και απέχουμε αρκετά από αυτό, ωστόσο όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν στο μυαλό τους και αυτή την εκδοχή.

Σε περίπτωση αποτυχίας σημαντικό είναι σε ποιον θα χρεωθεί αυτή. Ας μην ξεχνάμε πως Ελλάδα και ΠΓΔΜ δεν είναι μόνες τους σε αυτή τη διαδικασία. Η γειτονική χώρα «καίγεται» να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Συνεπώς, η ολοκλήρωση μιας συμφωνίας εξυπηρετεί πολλούς. Αντίστοιχα, η μη ολοκλήρωση θα εξυπηρετήσει τον εθνικισμό και μόνο. Ποιος θα υπερισχύσει θα φανεί στο τέλος...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: