13.6.18

Τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία...

Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ επισφράγισε την τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, αλλά για την επικύρωση της υπάρχει δρόμος.

Από εδώ και πέρα ξεκινάει ένας...
νέος μαραθώνιος που έχει να κάνει με την υλοποίηση της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο κρατών, πιθανότατα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. 

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, το μπαλάκι θα περάσει στα χέρια της κυβέρνησης Ζάεφ, η οποία θα φέρει τη συμφωνία προς κύρωση στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία. Ανοιχτό είναι από εκεί και πέρα το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Γκιόρκι Ιβανόφ να αρνηθεί να υπογράψει την επικυρωμένη συμφωνία, όμως το πιθανότερο είναι η αντίδρασή του να παρακαμφθεί και αυτή να αναπεμφεθεί στο κοινοβούλιο.

Από τη μεριά της, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει επιστολή προς τις Βρυξέλλες και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, στην οποία θα επισημαίνει ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας» με την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση.

Θα ακολουθήσουν τόσο η συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) όσο και Σύνοδος Κορυφής (28-29) όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά τις ενστάσεις Γαλλίας-Ολλανδίας και με τη στήριξη της Γερμανίας. Στη συνέχεια σειρά θα πάρει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου, όπου θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στην Βόρεια Μακεδονία υπό την αίρεση της πραγματοποίησης της συνταγματικής αναθεώρησης που προβλέπεται στη συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων.

Η κυβέρνηση Ζάεφ αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποστείλει επιστολή σε πάνω από 190 χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ότι στο εξής ισχύει το όνομα «Severna Makedonija», αμετάφραστο, τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στα διεθνή φόρα. Παράλληλα, στο διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και Δεκέμβρη 2018 η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Εφόσον αυτό είναι αρνητικό, υπάρχει ως εναλλακτικό σενάριο το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών, το οποίο θα έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα για το Μακεδονικό.

Εφόσον ολοκληρωθούν επιτυχώς όλα τα παραπάνω βήματα, η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο και ταυτόχρονα θα κυρωθεί η ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: