10.6.18

Τα υπέρ και τα κατά του πολυνομοσχεδίου...

Kατά την Νέα Δημοκρατία, το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στην Βουλή για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης αποτελεί...
«ντε φάκτο επικύρωση 4ου Μνημονίου». Κατά την κυβέρνηση, είναι το τελευταίο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο κι είναι επίσης το πρώτο μνημονιακό νομοθέτημα που ανοίγει παράθυρο φορολογικών ελαφρύνσεων και αποκατάστασης των κοινωνικών αδικιών.

Το δεδομένο είναι πως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018-2022 περιλαμβάνει τα επίμαχα, και ψηφισμένα, μέτρα για τις περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο, περιλαμβάνει όμως και σημαντικά θετικά αντίμετρα. Προβλέπει επίσης σταθερή μείωση των φορολογικών βαρών μέσω των υπερπλεονασμάτων και αυξάνει τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Ως προς το τελικό «ισοζύγιο», έχει την δική της αξία η κωδικοποίηση των θετικών παρεμβάσεων από την μία πλευρά, και των δύσκολων μέτρων που περιλαμβάνει από την άλλη:

Επιβαρρύνσεις

Οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου αποτελούν τα πιο βαριά μέτρα του πολυνομοσχεδίου, με την συνολική απόδοση και των δύο να υπολογίζεται στα 4,9 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Προβλέπεται εξοικονόμηση 1,434 δις ευρώ από τις περικοπές στις κύριες συντάξεις πλην Δημοσίου από το 2019

Εξοικονόμηση 1,121 δις ευρώ από την αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων του Δημοσίου από το 2019. Το σύνολο των παρεμβάσεων στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης το 2019 φθάνει στα 3,020 δις ευρώ.

Εξοικονόμηση 1,920 δις ευρώ από την μείωση του αφορολόγητου ορίου – μέτρου που, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, θα ισχύσει από το 2020.

Επίσης:

Καταργείται οριστικά (από 1ης Ιουλίου) ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο. Το μέτρο θα αποφέρει έσοδα 32 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση.
Το πολυνομοσχέδιο επικυρώνει επίσης τον ρόλο του υπερ-Ταμείου ως εγγυητή των δανείων που έχει λάβει η χώρα από τον ESM, έως το ποσό των 25 δις ευρώ. Η πρόβλεψη αυτή είχε ενταχθεί στο τρίτο Μνημόνιο και νομοθετείται τώρα επειδή μέχρι σήμερα δεν είχε ολοκληρωθεί η διάρθρωση και λειτουργία του υπερ-Ταμείου. Στην πράξη, η ρύθμιση αυτή σημαίνει πως εάν το ελληνικό κράτος εμφανίσει αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών του προς τον ESM τότε οι απαιτήσεις των δανειστών στρέφονται αυτομάτως προς το υπερ-Ταμείο που διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία.
Ελαφρύνσεις

Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει φοροαπαλλαγές μέσω του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργούν τα υπερπλεονάσματα. Το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει στο 3,56% του ΑΕΠ, το 2019 στο 3,96%, το 2020 στο 4,15%, το 2021 στο 4,53% και το 2022 στο 5,19%. Δημιουργούνται έτσι υπερπλεονάσματα που ξεκινούν από 107 εκατομμύρια εφέτος και φθάνουν στα 3,5 δις ευρώ το 2022 και τα οποία, όπως αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο, θα αξιοποιηθούν «για την υιοθέτηση μόνμων μειώσεων φόρων που θα συμβάλουν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, καθώς και στοχευμένης ενίσχυσης των δαπανών για την διατηρήσιμη μείωση της ανεργίας,λ την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο».

Συγκεκριμένα:

Το 2019 θα διατεθούν από το υπερπλεόνασμα 700 εκατομμύρια ευρώ αποκλειστικά για μειώσεις φόρων.

Το 2020 θα δοθεί το 75% του υπερπλεονάσματος σε φοροελαφρύνσεις και το 25% σε κοινωνικές δαπάνες.

Το 2021 και το 2022 το υπερπλεόνασμα θα διατεθεί ισόποσα μεταξύ φοροελαφρύνσεων και κοινωνικών δαπανών.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η αύξηση του κατώτατου μισθού, κατόπιν μελέτης για τις επιπτώσεις στην παραγωγικότητα. Το μοντέλο, πάντως, πάνω στο οποίο βασίζεται η πρόβλεψη είναι εκείνο της Πορτογαλίας όπου έγιναν τέσσερις αυξήσεις του κατώτατου μισθού την τελευταία 4ετία, της τάξης του 5% έκαστη.

Τα ψηφισμένα θετικά «αντίμετρα», στις βασικές τους προβλέψεις, περιλαμβάνουν:

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 209 εκατομμύρια ευρώ από το 2020

Μείωση του φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 20% από το 22% (ετήσιο κόστος 877 εκατομμύρια ευρώ)

Μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχιερήσεων στο 26% από το 29% (ετήσιο κόστος 461 εκατομμύρια ευρώ)

Επιπλέον:

Επανέρχεται η αναλογία προσλήψεων – αποχωρήσεων στο Δημόσιο στο 1 προς 1 από 1 προς 3 που είναι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό στο διάστημα 2018 – 2022 προβέπονται 32.759 προσλήψεις στο 
Δημόσιο έναντι 31.901 αποχωρήσεων.

Εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ οι μικρές επιχειρήσεις και όσοι κάνουν έναρξη εργασιών για πρώτη φορά.

Χορηγείται μόνιμη πλέον έκπτωση φόρου στους περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενος. Η διάταξη αυτή οδηγεί ουσιαστικά σε παροχή αφορολόγητου για κατηγορίες πολιτών όπως οι νοικοκυρές, οι άνεργοι και οι φοιτητές που εργάζονται περιστασιακά.

Απαλλάσσεται από τον φόρο το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: