12.6.18

Ο επικείμενος συμβιβασμός...

Ολα δείχνουν πως το ζήτημα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ φτάνει στο τέλος. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών αναμενόταν να έχουν...
τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα και –εκτός απροόπτου– να ορίσουν τη συνάντησή τους για τις τελικές υπογραφές. Αν, επομένως, όλα πάνε καλά, σύντομα θα γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συμφωνηθέντων και όλοι θα έχουμε την ευκαιρία για συγκεκριμένα συμπεράσματα σε πραγματική βάση. Αρα, δεν έχουμε λόγο να βιαστούμε. Θα αρκεστούμε, όμως, σε ορισμένες επισημάνσεις.

Το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ διαρκεί είκοσι επτά χρόνια. Ολα αυτά τα χρόνια –πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα– δοκιμάστηκαν όλες οι άλλες λύσεις εκτός από τον συμβιβασμό. Αυτό που προτείνει ο εθνικισμός και από τις δύο πλευρές, δηλαδή να μην υπάρξει λύση με την ελπίδα ότι η μία πλευρά θα επιβληθεί στην άλλη, δεν έφερε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Ούτε για την Ελλάδα ούτε για την ΠΓΔΜ.

Ολα αυτά τα χαμένα χρόνια επιχειρήθηκε η χρησιμοποίηση του προβλήματος για εσωτερική κατανάλωση. Η προβολή δηλαδή πολιτικών που δεν έβλεπαν το πρόβλημα, αλλά το εσωτερικό της κάθε χώρας προς άγραν ψήφων. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Κρίνοντας από την ελληνική εμπειρία, μπορούμε χωρίς δισταγμό να πούμε πως πάνω στο Μακεδονικό χτίστηκαν πολιτικές καριέρες και δημιουργήθηκαν πολιτικά μορφώματα που λειτούργησαν ως διάττοντες αστέρες.

Κάποιοι ωφελήθηκαν από αυτό, αλλά η χώρα στην περίπτωση που δεν έχασε –η αλήθεια είναι ότι έχασε–, δεν κέρδισε το παραμικρό. Ηρθε πλέον η ώρα ο πολιτικός καιροσκοπισμός και η πολιτική κερδοσκοπία με τα εθνικά θέματα να μπουν στην άκρη. Η λύση που έρχεται –εφόσον όλα πάνε καλά– θα είναι μια λύση συμβιβαστική.

Στις διεθνείς ειρηνικές σχέσεις μεταξύ κρατών, ο συμβιβασμός είναι μονόδρομος. Αρα το ζήτημα δεν βρίσκεται στο ότι θα συμβιβαστούμε με τους γείτονες. Βρίσκεται στο περιεχόμενο του συμβιβασμού. Αν είναι αμοιβαία επωφελής και αν θα κατοχυρώνει τα δίκαια της κάθε πλευράς. Οποιος πιστεύει πως η άλλη πλευρά δεν έχει δίκαια, απλώς πιστεύει στο δίκαιο του ισχυροτέρου. Δεν ξέρουμε αν είναι σε θέση να το επιβάλει. Είμαστε όμως σίγουροι πως δεν θα ήθελε να το υποστεί...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: