11.6.18

Με ελληνικό ενδιαφέρον...

Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ...η συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ...

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα με τη...
διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και στο «μενού»... θα βρεθεί το θέμα του ελληνικού χρέους.

Το τετ α τετ γίνεται στο περιθώριο των συναντήσεων της καγκελαρίου με τους επικεφαλής των πέντε μεγάλων οικονομικών θεσμών - ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να είναι με το ένα πόδι εκτός ελληνικού προγράμματος (σ.σ. όσον αφορά τη χρηματοδότηση) οι δύο ισχυρές κυρίες θα καταβάλουν ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές των ευρωπαϊκών θεσμών με το Ταμείο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

SZ: «Το ΔΝΤ αφήνει την Ευρώπη μόνη της»

Οι... τάσεις φυγής του ΔΝΤ καταγράφονται σε ακόμη ένα γερμανικό δημοσίευμα που κάνει λόγο για αποχώρηση του Ταμείου.

Σε άρθρο της με τίτλο «Το ΔΝΤ αφήνει την Ευρώπη μόνη της» η Saarbrücker Zeitung σημειώνει ότι «παρά την υπόσχεση της καγκελαρίου και του πρώην υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το ΔΝΤ θα αποχωρήσει πιθανότατα από το τρέχον και, όπως φαίνεται, τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας».

Εργαλείο στήριξης σταθερότητας

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, το EuroWorking Group - EWG που συνήλθε στο Παρίσι την περασμένη Πέμπτη έδειξε πως το κλίμα για την Ελλάδα είναι θετικό, με τα όργανα των θεσμών να αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει γίνει στα προαπαιτούμενα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στην ίδια συνεδρίαση η Ευρωομάδα αποδέχτηκε την πρόταση των θεσμών για μια «ενισχυμένη συνεργασία», ένα εργαλείο στήριξης σταθερότητας το οποίο περιλαμβάνεται στην δανειστική εργαλειοθήκη του ΕSM.

Το «εργαλείο» αυτό θα αποκαλυφθεί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες στη σύνοδο του Λουξεμβούργου, ενώ μέχρι τότε θα υπάρξουν εντατικές συζητήσεις για το ελληνικό χρέος με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα σε Γερμανία και ΔΝΤ.

Να θυμίσουμε πως προηγήθηκαν οι άκαρπες διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Washington Group στη γαλλική πρωτεύουσα, με το Βερολίνο να μη συμφωνεί με την πρόταση επιμήκυνσης των δανείων που θέτει το ΔΝΤ για τα δάνεια της Ελλάδας από το δεύτερο μνημόνιο (EFSF)...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: