19.6.18

Πολιτικό «σκάκι» και εκλογικοί τακτικισμοί...

Αν η απλή υπογραφή της συμφωνίας προκάλεσε αυτή την αναταραχή στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα ακολουθήσει στην πορεία προς το...
δημοψήφισμα που θα κάνει η γειτονική χώρα.

Τα κόμματα βρίσκονται σε νευρική κρίση και στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως οι αντίπαλοί του προσπαθούν να κάνουν το δικό τους «ταμείο» ακολουθώντας ξεχωριστές τακτικές. Σε κάθε περίπτωση το μεσοπρόθεσμο πέρασε, τα προαπαιτούμενα ψηφίστηκαν και το ονοματολογικό σκέπασε τα πάντα. Αυτή ήταν μια πρώτη επικοινωνιακή νίκη για τον Αλέξη Τσίπρα.

Η προοπτική διασπάσεων και αποχωρήσεων σε πολλούς χώρους φαίνεται να λειτουργεί θετικά για την κυβέρνηση όχι τόσο για τη μακροημέρευσή της, καθώς η απόφαση να πορευτεί με τους ΑΝΕΛ μέχρι τέλους είναι ειλημμένη, όσο για το νέο πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί.

Στην κυβέρνηση ακροβατούν ανάμεσα στο πολιτικό κόστος από τη συμφωνία και τα μακροπρόθεσμα οφέλη που θα έχουν από τη λύση ενός πολυετούς προβλήματος. Επενδύουν στον χρόνο ευελπιστώντας στα καλά σημάδια που θα υπάρχουν από την καλή συνεργασία με τους γείτονες σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και στο πως η Τουρκία θα συμβιβαστεί με αυτή τη σχέση που έχει, πλέον η Βόρεια Μακεδονία με την Ελλάδα. Υπογραμμίζουν πως η τελική φάση της συμφωνίας θα γίνει σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον με τη χώρα να έχει βγει από τα μνημόνια έχοντας προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και παροχές.

Ένα πρώτο θετικό βήμα βλέπουν πως γίνεται από τα διθυραμβικά σχόλια που καταγράφονται ήδη στον διεθνή τύπο για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και από τις αντιδράσεις των εθνικιστών από την άλλη πλευρά.

Σε πολιτικό επίπεδο, μπορεί το διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ να έχει δρομολογηθεί, ωστόσο αυτό δεν θεωρείται κατ΄ ανάγκη αρνητικό από πολλά κορυφαία στελέχη, από τη στιγμή που δεν θα επηρεάσει την κυβερνητική θητεία. Εκτιμούν πως στον δρόμο προς τις εκλογές αυτός ο διαχωρισμός θα συγκρατήσει τους δυσαρεστημένους βορειοελλαδίτες, οι οποίοι εκτός από τη ΝΔ θα έχουν να επιλέξουν τους ΑΝΕΛ, αλλά και την Ένωση Κεντρώων. Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι φαίνεται πως θα ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους μετά τις επόμενες κάλπες και μέσω ενός εθνικού θέματος αυτό μπορεί να γίνει με τους λιγότερους δυνατούς κραδασμούς. Οι ΑΝΕΛ διαχωρίζουν τη θέση τους βασισμένοι στην ιδεολογία τους χωρίς να επηρεάζεται η προγραμματική συμφωνία του 2015.

Παρόλα αυτά, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός είχε παραδεχτεί στην ΕΡΤ πως η συμφωνία για το ονομοτολογικό, όταν έρθει στη ελληνική Βουλή, θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας πως θα κάνει τα πάντα για να μην περάσει η συμφωνία, προμηνύουν μια πολύ κρίσιμη διαδικασία για το Μαξίμου.

Εκτός και αν, παρά τα όσα έχουν υπογραφεί, οι δυο πλευρές επιλέξουν να δώσουν κάποιους μήνες παράταση και το τελικό στάδιο, που είναι η κύρωση της από τη ελληνική Βουλή, τοποθετηθεί κοντά στον Μάιο, όπου κατά πολλούς τοποθετούνται οι επόμενες εθνικές εκλογές. Σε ένα πιο ακραίο σενάριο η πορεία του ονοματολογικού στη γειτονική χώρα και οι αποφάσεις του Ζόραν Ζάεφ για την κυβέρνηση του αναλόγως με την πίεση που θα δεχθεί, μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην επόμενη Βουλή.

Μέσα σε όλο αυτό το ρευστό σκηνικό και την αλλαγή των συσχετισμών, μπορεί να μην ομολογείται, ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο ευελπιστούν σε βάθος χρόνου η αριθμητική της πλειοψηφίας να αυξηθεί και πάλι «λοξοκοιτώντας» προς την πλευρά των ΑΝΕΛ.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως η σύγκρουση με τη ΝΔ θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα. Θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται τη δημιουργία ενός κόμματος στα δεξιά του και για αυτό επέλεξε τη σκληρή ρητορική απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης. Σημειώνουν παράλληλα πως το γεγονός ότι σύρθηκε από τη Σαμαρική γραμμή, του αφαιρεί πόντους στην προσπάθεια να σχηματίσει ένα ηγετικό προφίλ.

Την στροφή αυτή εκμεταλλεύτηκε η Ηρώδου Αττικού σε μια απόπειρα να «κλείσει το μάτι» στον χώρο της κεντροδεξιάς, αλλά κυρίως να δώσει σήμα προς την κεντροαριστερά και το Κίνημα Αλλαγής ότι τα χρόνια συμπόρευσης με τη γαλάζια παράταξη έχουν τελειώσει.

Στο πολιτικό σκηνικό που μοιάζει με «κινούμενη άμμο» τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζει η Φώφη Γεννηματά με το Μαξίμου να εντείνει το επόμενο διάστημα την πίεση σε μια χρονική στιγμή που ο νέος φορέας έδειχνε να σταθεροποιεί τα ποσοστά του. Ο Σταύρος Θεοδωράκης βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδο με την υποσχετική πως αυτός και οι 5 βουλευτές του δεν αποκλείεται να ψηφίσουν τη συμφωνία με τους γείτονες, όταν αυτή έρθει στη Βουλή. Τίποτα άλλο δεν υπάρχει στον ορίζοντα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού, αφού οι δυο πλευρές αποκλείουν οποιουδήποτε είδους συμπόρευση...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: