2.6.18

Ξεναγοί στο «τελευταίο χωριό των αναρχικών στον κόσμο»...


Hear the story behind the memorial for Alexis Grigoropoulos!
And now we step into Nosotros cafe, a place for alternative thought and conversations!
We walk towards the self-managed Navarinou park!
Ladies and gentlemen, we are standing into the heart of Exarchia!

Ερχονται από την άλλη άκρη της Ευρώπης -ακόμα και του κόσμου όλου- για να δουν την Αθήνα. Εχουν...
συνήθως ταξιδέψει πολύ, έχουν δει πολλά, θέλουν να μάθουν περισσότερα.

Οι επισκέπτες της πόλης μας που αναζητούν όχι απλώς τουριστικές ατραξιόν, αλλά να αποκτήσουν μια ταξιδιωτική εμπειρία, δεν αρκούνται σε μια επίσκεψη στην Ακρόπολη, μια βόλτα στην Πλάκα κι ένα παραδοσιακό καφενείο.

Θέλουν να δουν την πόλη διεισδυτικότερα, θέλουν να συναντήσουν τους ντόπιους στην καθημερινότητά τους, θέλουν να μαγειρέψουν, να γευθούν, να ακούσουν μουσικές «όπως οι ντόπιοι».

Και κάποιοι θέλουν να δουν από κοντά πώς εξεγείρονται οι ντόπιοι. Αυτοί είναι που αγοράζουν μια βόλτα στα Εξάρχεια, «το τελευταίο χωριό των αναρχικών στον κόσμο».

Αρκεί να πληκτρολογήσει κανείς το όνομα «exarchia» για να πάρει 1.540.000 αποτελέσματα σε 42 δεύτερα. Και αρκεί να έχει δει έστω και ένα βίντεο από την εποχή της φλεγόμενης ενάντια στη λιτότητα Αθήνας για να έχει μια εικόνα της γειτονιάς που τα διεθνή ΜΜΕ λάτρευαν να μισούν και σήμερα αποθεώνουν.

Η αρχή αυτού του... κεραυνοβόλου -αλλά όχι εν αιθρία- έρωτα έγινε όταν η ταξιδιωτική ιστοσελίδα Travel Supermarket σε συνεργασία με τους μπλόγκερ Adam Goffman (Travels of Adam) και Emily Ray (The Cosy Traveller) έφτιαξαν μια λίστα με τις 23 γειτονιές της Ευρώπης που θα αποτελούσαν τα νέα hotspots για το 2017.

Τα Εξάρχεια βρέθηκαν στην ένατη θέση με βάση την κατάταξη σε τρεις κατηγορίες: τον πολιτισμό, τη δημιουργικότητα και την αξία.

Επίσης, ελήφθη υπόψη το κατά πόσο οι γειτονιές δημιουργούν τάσεις και έχουν δημιουργικό παλμό.

Η είδηση αναμεταδόθηκε από μεγάλα μέσα ενημέρωσης όπως το Business Insider και η Daily Mail, ενώ νεαροί τουρίστες από όλο τον κόσμο κατέκλυζαν τα προς ολιγοήμερη ενοικίαση σπίτια.

Πριν από λίγες μέρες, η έγκριτη βρετανική Independent υμνεί «το σπίτι των αναρχικών» ως μια «φωτεινή, γεμάτη γκράφιτι περιοχή, που φιλοξενεί μοναδικά κοινοτικά πρότζεκτ, όπως έναν εγκαταλειμμένο χώρο πάρκινγκ που οι ντόπιοι έχουν μετατρέψει σε πάρκο».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα Εξάρχεια ως περιοχή που διαχρονικά αποτελεί σύμβολο αντίστασης: «Ηταν σε εκείνη τη γειτονιά που το 1973 εκδηλώθηκε η κατάληψη του Πολυτεχνείου, ενώ οι φοιτητές που διαμαρτύρονταν εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος ήρθαν αντιμέτωποι με ένα τανκς το οποίο σκότωσε αρκετούς από αυτούς».

Η εφημερίδα αναφέρεται και στον Δεκέμβρη του 2008: «Με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από πυροβολισμό αστυνομικού, ξέσπασαν επεισόδια βίας και βανδαλισμών, με τους διαδηλωτές να καίνε μεταξύ άλλων περιπολικά».

Το ρεπορτάζ εστιάζει στους νέους καλλιτέχνες που επιλέγουν τη γειτονιά και «μεταμορφώνουν τα Εξάρχεια σε κέντρο εκρηκτικής underground καλλιτεχνικής σκηνής».

Πανό στην πλατεία
Πανό στην πλατεία Πανό στην πλατεία | Βασίλης Μαθιουδάκης

Ο David Robert Fenwick έφυγε από το Λονδίνο προκειμένου να ανοίξει το ατελιέ του στην Αθήνα και δηλώνει χαρακτηριστικά: «Τα Εξάρχεια βρίσκονται σε μια σπουδαία ευρωπαϊκή πόλη, αλλά δίνουν περισσότερο την αίσθηση μιας απομακρυσμένης αυτόνομης δημοκρατίας».

Οι συχνά απληροφόρητες μεγαλοστομίες του διεθνούς Τύπου και η τόσο βολική ταμπέλα «Εξάρχεια, η γειτονιά των αναρχικών» έχουν συμβάλει στη δημιουργία ενός μύθου που συχνά προηγείται της πραγματικότητας.

«Η φούσκα υποκουλτούρας γύρω από το Πολυτεχνείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι η εστία μιας σφιχτοδεμένης κοινότητας αριστερών διανοουμένων, ακτιβιστών και καλλιτεχνών. Οι κάτοικοι των Εξαρχείων δεν μιλάνε απλώς για τον σοσιαλισμό, τον ζουν», υποστηρίζει με ενθουσιασμό η αμερικανική «Χάφινγκτον Ποστ», αποκαλώντας τα Εξάρχεια «πανκ Ντίσνεϊλαντ».

Αντίθετα, πολύ πιο προσγειωμένη είναι η συντάκτρια της εναλλακτικής τουριστικής ιστοσελίδας culture trip, που δίνει οδηγίες τι να κάνουμε στα Εξάρχεια, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι αυτό που ήταν άλλοτε: «Στο ζενίθ της οικονομικής κρίσης η περιοχή ήταν κοιτίδα διαμαρτυρίας και εξέγερσης. Σήμερα είναι απλώς ένας προορισμός για δημιουργικούς νέους επαγγελματίες, που θέλουν να αγκαλιάσουν το ρευστό, όμορφο χάος που προσφέρεται στην περιοχή».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Ντίνας Δασκαλοπούλου και της Αφροδίτης Τζιαντζή, ΕΔΩ...

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: