16.6.18

Κάλπη για την ενοποίηση με την ΕΣΗΕΑ...

Ένα θέμα που απασχολεί διαχρονικά την ΕΣΠΗΤ, όλες τις διοικήσεις της και, αν όχι όλα, τα περισσότερα μέλη της (όλων των εποχών!) τέθηκε προς ψήφιση στις...
αρχαιρεσίες τής Ένωσης που διεξάγονται το διήμερο 15-16 Ιουνίου. 

Μία από τις τρεις κάλπες που στήθηκαν στο κτήριο της Βαλαωρίτου, όπου γίνονται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Δ.Σ. και Πειθαρχικών Οργάνων, είναι για το «Ναι» ή το «Όχι» στην ενοποίηση της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου με την ΕΣΗΕΑ, κάτι που τα τελευταία χρόνια, επί διοικήσεως Θέμη Μπερεδήμα, συζητιέται όλο και περισσότερο και πιθανόν ουσιαστικότερα από κάθε άλλη φορά. Στο ειδικό ψηφοδέλτιο με τη θετική ή την αρνητική ψήφο αναγράφεται το εξής κείμενο:

«Εξουσιοδοτώ το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία ενοποίησης των Ενώσεων Συντακτών καθώς δουλεύουμε στο ίδιο περιβάλλον, με τους ίδιους εργοδότες, με ενιαίο ασφαλιστικό φορέα μετά την ένταξή μας στον ΕΔΟΕΑΠ, στην ίδια βιομηχανία παραγωγής περιεχομένου, με τα ίδια εργασιακά προβλήματα, τη διεκδίκηση κοινών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ενώ μας ενώνουν κοινοί αγώνες και κοινές προοπτικές απέναντι σε κάθε εξουσία και εργοδοτική αυθαιρεσία»

Αίτημα ετών

Το αίτημα της ΕΣΠΗΤ -μπορεί να το πεις και πόθο- για τη συνένωση των δυο Ενώσεων είναι υπόθεση δεκαετιών και κατά καιρούς υπήρξε προεκλογική υπόσχεση των υποψηφίων Διοικήσεων. Μάλιστα, στη θητεία προέδρου που σήμερα δεν είναι εν ζωή, είχε γίνει εκκαθάριση του μητρώου με τη διαγραφή μελών που δεν είχαν τα απαραίτητα προσόντα, ώστε «να είμαστε έτοιμοι για την ενοποίηση με την ΕΣΗΕΑ και να αποφευχθούν πιθανά κωλύματα».

Το αίτημα (ή και πόθος!) είχε ηθικό αλλά και ουσιαστικό λόγο. Ο ηθικός ήταν η εξομοίωση και η ισότητα των μελών των δημοσιογραφικών Ενώσεων. Φυσιολογικό. Ο ουσιαστικός σήμερα έχει πάψει να υφίσταται σε μεγάλο βαθμό, καθώς η διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ περιλαμβάνει την πλειονότητα των μελών της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, πλην -προς το παρόν τουλάχιστον- των συνταξιούχων της Ένωσης.

Παλαιότερα η ενοποίηση απέβλεπε, πέρα από το ηθικό μέρος, στην ένταξη των μελών της ΕΣΠΗΤ στον ΕΔΟΕΑΠ και στην αναβαθμισμένη υγειονομική κάλυψη από το «ευγενές» Ταμείο. Τότε πάντως και οι δημοσιογράφοι του περιοδικού Τύπου απολάμβαναν με το ΤΑΙΣΥΤ αρκετά καλή περίθαλψη, σαφώς καλύτερη από αυτήν του ΕΟΠΥΥ στον οποίο οδηγήθηκαν υποχρεωτικά το 2012, αλλά και πάλι ουδέποτε το (γαλαντόμο για τα σημερινά δεδομένα) ΤΑΙΣΥΤ έφτασε στις εξαιρετικά υψηλές επί χρόνια παροχές του ΕΔΟΕΑΠ.

Για την ενοποίηση (ουσιαστικά απορρόφηση) και άρα τη μερική διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ, δεν έστερξαν οι διοικήσεις της ΕΣΗΕΑ, μεταξύ άλλων επειδή υπήρχε ένα ουσιαστικό τεχνικό πρόβλημα. Οι συνάδελφοι της ΕΣΠΗΤ θα εντάσσονταν στον ΕΔΟΕΑΠ με τη μεταφορά των πολύ σεβαστών αποθεματικών τους (αφού και ο δικός τους φορέας περίθαλψης εισέπραττε το ζείδωρον αγγελιόσημο), αλλά πώς θα γινόταν ο διαχωρισμός αυτών των αποθεματικών από εκείνα των άλλων ασφαλισμένων του πάλαι ποτέ ΤΑΙΣΥΤ; Το οποίο ήταν αρκετά σύνθετο αφού δεν ασφάλιζε μόνο δημοσιογράφους αλλά διοικητικό προσωπικό και ιδιοκτήτες του περιοδικού Τύπου! Άλλωστε το ανέφερε αυτό η ίδια η ονομασία του: Ταμείο Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου.

Και εκδοτικός κατιμάς

Δεν μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ΕΣΠΗΤ για το «Ναι» ή το «Όχι» στην ενοποίηση, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα είναι θετική γιατί, τέλος πάντων, οι δημοσιογράφοι είναι όλοι ίσοι:

**ΒΕΙΤΕ εργάζονται ή εργάζονταν σε οποιαδήποτε ημερήσια εφημερίδα της Αθήνας (και μη γελιόμαστε δεν ήταν ούτε είναι όλες κύρους, αλλά υπήρχε πάντα και εκδοτικός κατιμάς - ο οποίος όμως γινόταν δεκτός για να τύχουν εγγραφής στα μητρώα μελών της ΕΣΗΕΑ εργαζόμενοι σε αυτά),

** ΕΙΤΕ ανήκαν στις Εικόνες, στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στο Πάνθεον ή στο Ρομάντσο. Άλλωστε σε πάρα πολλές περίπτωσης οι ίδιοι δημοσιογράφοι παρείχαν ταυτόχρονα τις υπηρεσίες τους σε εφημερίδα και περιοδικό.

Υπάρχουν φωνές υπέρ του «Όχι»; Ναι!

Πάντως ενώ η αίσθησή μας (μπορεί και λανθασμένη, θα το δούμε αυτό) κινείται προς την πρόβλεψη για επικράτηση του ηχηρού «Ναι» στην ενοποίηση, ας μην αγνοήσουμε ότι υπάρχουν πλέον και φωνές κάποιων μελών της ΕΣΠΗΤ που θέλουν την αυτοτέλεια της Ένωσής τους, αναφέροντας ότι η ενοποίηση θα αποτελέσει την «απορρόφησή μας από το "κλαμπ” της ΕΣΗΕΑ, με άλλα λόγια, από τη φιλεργοδοτική συντεχνία, που η κρίση των "αφεντικών" την κατέστησε τέλειο ράκος του κακού εαυτού της».

Αυτό αναφέρθηκε σε ανακοίνωση τον περασμένο Απρίλιο από τη δημοσιογραφική παράταξη των  Εργατών Τύπου η οποία τάσσεται υπέρ της ίδρυσης Συνδικάτου Τύπου «όλων των εργαζόμενων στις υπηρεσίες ενημέρωσης της κοινωνίας» κάτι που «θα δώσει νόημα στους αγώνες για την πλήρη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας». Η ίδια ανακοίνωση πρόσθετε: «Μόνο ένα τέτοιο Συνδικάτο Τύπου μπορεί να αντιταχθεί στις εκσυγχρονιστικές μεταμορφώσεις της εργοδοσίας, που την έχουν καταστήσει άπιαστη σα χέλι και οχιά περισσότερο φαρμακερή από ποτέ για όλους»...

hard-dog.blogspotcom

Δεν υπάρχουν σχόλια: