2.6.18

«Μεγάλη πρόοδος της Ελλάδας στο προσφυγικό»...

...σύμφωνα με τον επικεφαλής της Frontex...

«Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Ο αριθμός των μεταναστών είναι τεράστιος και η...
πίεση είναι τεράστια. H Frontex θέλει να στηρίξει την Ελλάδα. Επεξεργαζόμαστε τον τεχνικό εξοπλισμό. Αυτήν τη στιγμή προμηθεύουμε οχήματα περιπολίας για τα χερσαία σύνορα. Και αγοράζουμε ή ενοικιάζουμε πλοία και αεροπλάνα. Με αυτές τις νέες ευκαιρίες, θα είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε πιο αποτελεσματικά τις χώρες και τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε».

Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, ο 50χρονος Γάλλος, επικεφαλής της Frontex από τον Ιανουάριο του 2015. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αρμοδιότητες και οι δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων έχουν επεκταθεί. Ο προϋπολογισμός έχει αυξηθεί και τώρα περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι εργάζονται για την Frontex. Στην πραγματικότητα, η ανατολική Μεσόγειος είναι και πάλι η κύρια προσφυγική διαδρομή προς την ΕΕ. Αυτές είναι οι συνέπειες της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και στη Συρία. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν προστασία και φεύγουν στην Τουρκία. Ο στόχος τους είναι η Δύση.

Ερωτηθείς για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν από τον Έβρο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Λετζερί τονίζει: «Στον Έβρο έχουμε μια νέα κατάσταση. Πολλοί μετανάστες περιμένουν την ευκαιρία να φτάσουν στην Ελλάδα κοντά στην τουρκική πόλη της Οδρίν. Έχουμε ήδη μια μικρή ομάδα αξιωματούχων στην περιοχή... Τον Μάιο, ο αριθμός των προσφύγων μειώθηκε και πάλι. Εάν είναι απαραίτητο, θα δούμε με τις ελληνικές αρχές εάν είναι λογικό να στείλουμε περισσότερα μέλη του προσωπικού της Frontex».

Ο Λετζερί λέει ότι η Frontex έστειλε επίσης 45 υπαλλήλους της στα σύνορα με την Αλβανία. «Παρατηρούμε μια νέα διαδρομή των προσφύγων από τις ακτές της Βόρειας Ελλάδα προς την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία και τη Σερβία. Την ονομάζουμε "Βαλκανική παράκτια διαδρομή". Ορισμένες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αντιμετωπίζουν και πάλι προβλήματα και διαμαρτύρονται για χιλιάδες νεοεισερχόμενους. Η Κροατία και η Σλοβενία, και τα δύο μέλη της ΕΕ, αναφέρουν επίσης πολλούς μετανάστες. Πρέπει τώρα να μάθουμε από πού προέρχονται και πώς φτάνουν σε αυτές τις χώρες».

Ο επικεφαλής της Frontex λέει ότι «Σήμερα μπορούμε να διαθέσουμε κατά μέσο όρο 1.500 δημόσιους υπαλλήλους. Σε σύγκριση με το 2015, το μέγεθος των αποστολών μας έχει πενταπλασιαστεί. Τα κράτη μέλη καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες. Όλοι συνεισφέρουν».

Ο Λετζερί λέει ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο: «Το 2015, επεσήμανα ότι η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη και αλληλεγγύη ως μεθοριακό κράτος. Εκείνη την εποχή, το όλο θέμα αφορούσε το γεγονός ότι δεν υπήρχε σωστή εγγραφή προσφύγων, με τα δακτυλικά αποτυπώματα. Εν τω μεταξύ, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Όλοι οι εντοπισμένοι μετανάστες είναι επίσης εγγεγραμμένοι. Εμείς, η ΕΕ, είμαστε σήμερα καλύτερα εξοπλισμένοι από ό, τι ήμασταν πριν από τρία χρόνια.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βελτιωθούμε - όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού...Τα καλά νέα είναι ότι όλοι μιλάνε για πιο πολύ προσωπικό και περισσότερα χρήματα για τη Frontex. Πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσον η εντολή μας είναι επαρκής. Αυτό είναι σίγουρα για συζήτηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε η Frontex να διαθέτει 10.000 συνοριοφύλακες μέχρι το 2027. Αισθάνομαι ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση σχετικά με την πρόταση αυτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: