15.6.18

Ευλογημένος τόπος...

Γιάννης Μπέζος

Κάθε καλοκαίρι η Επίδαυρος υποδέχεται χιλιάδες συμπατριώτες μας, ξένους τουρίστες, θεατρόφιλους, περίεργους, καλλιτέχνες, καλλιτεχνίζοντες, νέους, γέρους και παιδιά. Δεν...
είναι μόνο το θέατρο που δημιουργεί αυτό το κλίμα. Είναι όλος ο χώρος της Επιδαύρου και κυρίως η διαδικασία του ταξιδιού.

Σχετικά κοντά στην Αθήνα με μια διαδρομή ζηλευτή. Παραθαλάσσια και μη. Βραχώδης πού και πού, πευκόφυτη μετά. Δηλαδή μια ποικιλία καθαρά ελληνική με μυρωδιές του βουνού και της θάλασσας ανακατωμένες. Γνωρίζεις βέβαια ότι σε περιμένει η παραλία για μπάνιο και το απόγευμα η προετοιμασία για το θέατρο. Φυσικά δεν ολοκληρώνεται η «εξαιρετική» αυτή μέρα χωρίς το δείπνο στα γνωστά στέκια της περιοχής και τις συζητήσεις, ενδιαφέρουσες ή όχι.

Το θέατρο της Επιδαύρου έχει νόημα να το επισκεπτόμαστε για να δούμε παραστάσεις μόνο όταν είμαστε ανοιχτοί στην επικοινωνία με τον χαρούμενο εαυτό μας. Αλλιώς γίνεται ακόμα ένα βαρίδι της παράδοσής μας που παίρνει ύποπτες διαστάσεις μέσα μας και μας τρομάζει.

Φέτος θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους πολλά και ενδιαφέροντα σχήματα, όλα σχετιζόμενα με το αρχαίο δράμα. Χωρίς να θέλω να ευλογήσω τα γένια μας αλλά με όποια γνώση και εμπειρία διαθέτω, εκτιμώ ότι οι θεατές τουλάχιστον δεν θα χάσουν την ώρα τους. Εξαιρετικοί συνάδελφοί μου, άλλοι πολύπειροι κι άλλοι πρωτάρηδες, θα καταθέσουν την αγωνία τους και ζητούν να τη συμμεριστείτε. Φιλιππίδης, Χαϊκάλης, Λαζόπουλος, Πιατάς, Λούλης, Κόκλας, Στάνκογλου, Πρωτόπαππα, Χαραλαμπόπουλος, Μαυρομματάκης, Γάλλος, Ναυπλιώτου, Καλτσίκη, Χατζόπουλος, Παπαδημητρίου, Χρυσοστόμου, Παπασπηλιόπουλος, Λαμπρόγιαννη, Δημοσθένης Παπαδόπουλος και άλλοι νεότεροι και λιγότερο γνωστοί αλλά εξίσου σημαντικοί και με μέλλον.

Σκηνοθέτες με πολύ ισχυρό παρελθόν, Ελληνες και ξένοι. Τσιάνος, Γκραουζίνις, Φιλίππογλου, Μιλιβόγιεβιτς, Θεοδωρόπουλος, Αναστασάκης, ο νεότερος Παπακωνσταντίνου και τέλος ο σπουδαίος συμπατριώτης μας της διασποράς, Γιάννης Κόκκος, εξέχων εικαστικός και άνθρωπος του θεάτρου.

Μεταφραστές, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, μουσικοί, φωτιστές, άλλοι διακεκριμένοι και άλλοι υποσχόμενοι ως νεότεροι αλλά όλοι με πάθος και μόχθο για το καλύτερο. Αξίζει να διαθέσουμε τον χρόνο μας και το χρήμα μας για να ζήσουμε της εμπειρία μιας παράστασης στην Επίδαυρο. Ενα ταξίδι που θα μας γεμίσει γνώση, εμπειρία, μυρωδιές, συγκίνηση και γέλιο. Κι όλα αυτά σ’ έναν ευλογημένο τόπο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: