5.6.18

Δείκτες...


Ο καθείς τους ερμηνεύει κατά πώς γουστάρει και κατά πώς τον συμφέρει. Φανταστείτε τώρα τον Μπάμπη. 
Τους...
έβαλε κάτω και τους άλλαξε τα φώτα - στο χειρουργείο. 
Οτι καλό υπάρχει (ΑΕΠ, φερ' ειπείν), το υποβαθμίζει,  βάζοντας μπροστά άλλους δείκτες, όπως για παράδειγμα την -κατά την δική του ερμηνεία-  στασιμότητα στις επενδύσεις.
Είναι αξιοθαύμαστη η προσπάθεια του να στρογγυλέψει τα πράγματα με επιμύθιο, όπως πάντα: Μ΄ αυτή την κυβέρνηση δεν πάμε και τόσο καλά, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η ίδια: 

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος μας δείχνει προς τα που πηγαίνει η Οικονομία. Η αλήθεια είναι, πως, δείχνει μια στασιμότητα και αυτή είναι και η πραγματικότητα. Διότι αν αφαιρέσεις το καλό που είχε μεσα πράγματι η ανακοίνωση για την επίδοση στο ΑΕΠ, που ηταν η αύξηση των εξαγωγών, που , όμως, γίνεται σε βάρος του κόστους εργασίας. 
Ωστόσο, όλα τα άλλα δεν είναι καλά. Αυτή η βαθιά πτώση των επενδύσεων δεν ήταν αναμενόμενη. Ουτε κι ο πρωθυπουργός, μόλις προ λίγων ημερών, ελεγε, πως, οι επενδύσεις πάνε καλά.
 Το άλλο που επίσης δεν είναι καλό, είναι η κατανάλωση που δείχνει μια απόλυτη στασιμότητα. 

Για να βγεις από αυτή την στασιμότητα χρειάζεσαι μια γερή βάση κι εναν δυναμισμό. Εχει κολλήσει ο πρωθυπουργός. Δυστυχώς και σήμερα το βράδυ επανέλαβε αυτή την εμμονή του περί καθαρής εξόδου.
To θέμα δεν είναι να έχεις μια καθαρή έξοδο. Το θέμα είναι να είσαι σταθερός, διότι θα βγούμε σε ενα περιβάλλον δύσκολο. Τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, η ιταλική κυβέρνηση, ποιος ξέρει τι φωτιά θα βάλει στις αγορές, η Ισπανία ποιος ξέρει αν η κυβέρνηση Σάντσεθ θα μπορεί να σταθεί, ποιος ξέρει τι θα γίνει και με την Βαυαρία, καθώς εκεί έχουν εκλογές.
Ολο αυτό το σκηνικό δημιουργεί μια ανασφάλεια. Οτιδήποτε δημιουργεί ασφάλεια είναι η σωστή πολιτική. Και έχω την υποψία οτι ο κ. Τσίπρας έχει δώσει το οk και να προχωρήσουν οι συζητήσεις με το Ταμείο, ώστε το Ταμείο να ξαναμπεί στο ελληνικό πρόγραμμα, διοτι εδώ που τα λέμε είναι το μόνο που μπορεί να πιέσει κάπως τους Γερμανούς, οι οποίοι μεταξύ μας, κάνουν οτι γουστάρουν, δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και κυρίως, φαίνεται να μην ασχολούνται με την Ελλάδα, μετά από όσα έχουμε περάσει. 
Ελπίζω το πράγμα, τις επόμενες βδομάδες, να στρογγυλέψει και η έξοδος να γίνει πιο δυναμική έξοδος... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: