3.6.18

Αμετανόητη η Μέρκελ...

...για τη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη...

Κάθε ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ιταλικού χρέους απέκλεισε η Άνγκελα Μέρκελ, αφού τόνισε πως δεν...
πρέπει να μετατραπεί η ευρωζώνη σε μία ένωση χρέους, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, η Γερμανίδα καγκελάριος τον συνεχάρη και τον προσκάλεσε στο Βερολίνο για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ το γραφείο της ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία της συνέχισης της «στενής διμερούς συνεργασίας».

Όμως, σε συνέντευξή της απέρριψε τις εκκλήσεις της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αμοιβαιοποίηση του χρέους υποστηρίζοντας πως η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια «ένωση χρέους».

Η Μέρκελ με τις δηλώσεις στην στην κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAS) απάντησε επίσης στον Εμμανουέλ Μακρόν και τάχθηκε υπέρ της σταδιακής εισαγωγής ένας επενδυτικού προϋπολογισμού στην ζώνη του ευρώ, που πρέπει αρχικά να είναι «στην κατώτερη διψήφια κλίμακα δισεκατομμυρίων ευρώ» και στη συνέχεια να αξιολογείται η επίδρασή του.

Άφησε ανοικτό εάν αυτός ο προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι μέρος του τακτικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή εάν θα πρέπει να βρίσκεται στην αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, όπως υποστηρίζει ο Γάλλος πρόεδρος.

Επίσης, η καγκελάριος της Γερμανίας παρουσίασε τις απόψεις της για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα πρέπει να προκύψει από τον δημιουργηθέντα κατά τη διάρκεια της κρίσης Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ). Μεταξύ άλλων, πρότεινε οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας εξωτερικών περιστάσεων, να βοηθούνται με βραχυπρόθεσμα δάνεια. «Πάντα υπό τον όρο, φυσικά, ότι θα είναι περιορισμένου ύψους και θα αποπληρωθούν πλήρως» είπε.

Τάχθηκε δε υπέρ της εξισορρόπησης των οικονομικών διαφορών στην ευρωζώνη μέσω ενός τέτοιου επενδυτικού προϋπολογισμού, που έχει είχε ήδη συμπεριληφθεί στην συμφωνία συνασπισμού μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD). «Το ταμείο θα πρέπει να είναι οργανωμένο διακρατικά και από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους δύο πυλώνες σταθερότητας της ζώνης του ευρώ», σύμφωνα πάντα με την Μέρκελ.

Τέλος, η ίδια συμφώνησε με τον Μακρόν για μια στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία στην αμυντική πολτική: «Διάκειμαι θετικά στην πρόταση του για μια πρωτοβουλία επεμβασης», είπε για να προσθέσει ότι μια τέτοια δύναμη επέμβασης με μια κοινή στρατιωτική και στρατηγική κουλτούρα θα πρέπει να ενταχθεί στη δομή της αμυντικής συνεργασίας, πρόσθεσε ενόψει της συμφωνηθείσας στενότερης συνεργασίας των κρατών μελών της Ε.Ε.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: