16.6.18

«Στη Ν.Δ. δεν αντέχουν την αλήθεια»...


 Tα διαβαθμισμένα έγγραφα του Κοτζιά...
Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Καραμανλή στο ζήτημα της ονομασία της ΠΓΔΜ παρουσίασε κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο Νίκος Κοτζιάς. Σύμφωνα με...
όσα διάβασε, η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε δεχθεί να διαπραγματευθεί το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Σύμφωνα με όσα είπε, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέλεξε το «Βόρεια Μακεδονία» όταν ρωτήθηκε από τον Μάθιου Νίμιτς με ποιο όνομα συμφωνούσε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, αφού προηγουμένως είχαν απορριφθεί -είτε από την Ελλάδα είτε από την ΠΓΔΜ- τα ονόματα Μακεδονία-Σκόπια, Σκόπια Μακεδονία κ.ά.

«Υπάρχουν αποδείξεις ότι συμφωνούσατε με το Μακεδονία-Σκόπια», είπε ο Νίκος Κοτζιάς, και αποδεικνύονται από τηλεγραφήματα και επιστολές.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις από τα έδρανα της Βουλής, κυρίως από την πλευρά της Ν.Δ., είπε ο Νίκος Κοτζιάς: «Κάποιοι δεν αντέχουν την αλήθεια»

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ δίνει στην ΠΓΔΜ δικαίωμα στη χρήση της ελληνικής ΑΟΖ, απάντησε ότι το άρθρο 13 για τη χρήση της ΑΟΖ είναι το ίδιο με αυτό της ενδιάμεσης συμφωνίας, την οποία η Νέα Δημοκρατία «είχε χαρακτηρίσει εξαιρετική. Είναι ίδιο κατά λέξη», τόνισε.

Συμπληρωσε δε ότι στο διεθνές δίκαιο, χρειάζεται ειδική συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η χρήση της ΑΟΖ, άρα μια νέα συμφωνία.

Αλλά η Ν.Δ., σύμφωνα με τα έγγραφα, άλλαξε μετά γνώμη «επειδή έρχονταν εκλογές», τόνισε, καθώς καταγράφεται στους διαλόγους με τον Μάθιου Νίμιτς.

Δεν δίνουμε εθνότητα
Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε και στην κατηγορία ότι η κυβέρνηση έδωσε στην ΠΓΔμ «μακεδονική εθνότητα».

«Εμείς δεν δώσαμε την εθνότητα, αλλά την ιθαγένεια. Οι νομικοί γνωρίζουν τη διαφορά», είπε ο Νίκος Κοτζιάς.

«Εμείς σε αντίθεση με το παρελθόν δεν δώσαμε εθνότητα. Εσείς τη δίνετε την εθνότητα. Γιατί η συμφωνία λέει ταυτότητα όχι εθνότητα. Η άλλη πλευρά θα επικαλεστεί εσάς», τόνισε.

«Υπήρχε μακεδονική γλώσσα στην αρχαιότητα; Η Γιουγκοσλαβία ακουλούθησε το σύστημα της Σοβιετικής Ένωσης, και το 1954 αναγνωρίστηκε μακεδονική γλώσσα. Τι κάνατε τότε που κυβερνούσατε;» ρώτησε ο Νίκος Κοτζιάς απευθυνόμενος προς τη Νέα Δημοκρατία.

«Ο Ευάγγελος Αβέρωφ είχε αναγνωρίσει την ύπαρξη της “μακεδονικής γλώσσας”. Το 1977 έγινε δεκτή η αναγνώριση της κυριλλικής γλώσσας και αναρτήθηκε στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ», είπε.

Το «erga omnes»
Όσον αφορά το «erga omnes», ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η σύνθετη ονομασία, σε όλα τα τηλεγραφήματα του πρέσβη Ζαχαράκη, μιλούσε για «πάσα διεθνή χρήση» και όχι «πάσα χρήση» -δηλαδή στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών επίσης υποστήριξε ότι η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ είναι πατριωτική διότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής και ότι «τη λύση στο Σκοπιανό δεν την θέλει κανείς άλλος περισσότερο από την Ελλάδα».

Πατριωτική συμφωνία
«Η συμφωνία είναι πατριωτική και η ιστορία είναι σχολείο από το οποίο πρέπει να μάθουμε και να στραφούμε στο μέλλον».

Πατριωτισμός σημαίνει σεβασμό στα πάτρια, τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ ο εθνικιστικός σοβινισμός δεν σέβεται, αλλά θεωρεί κατώτερο κάθε τι διαφορετικό.

Σημειώσε δε ότι διεθνής συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς μπορεί να έχει κάποιος που κέρδισε πόλεμο.

Επισήμανε δε ότι η μόνη σοβαρή διαπραγμάτευση είναι αυτή που γίνεται πακέτο.

Μια συμφωνία πακέτο, επιτρέπει να δώσεις αυτό για το οποίο ο άλλος καίγεται περισσότερο και να πάρεις αυτό για το οποίο καίγεσαι εσύ περισσότερο.

Επίσης, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι υποστηρίζει τον διεθνή αναχωρητισμό, διότι δεν δέχεται το διεθνές δίκαιο, στο οποίο στηρίζεται η συμφωνία και έτσι θα δώσει και στην Τουρκία το δικαίωμα να ζητά αναθεώρηση της Λωζάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: