4.6.18

Κρίσιμο δεκαπενθήμερο...

Αλέξης ΤσίπραςΜεταξύ Μακεδονικού, Εurogroup και Ιταλίας βρίσκεται η επικαιρότητα και ενώ φαινομενικά τα θέματα μοιάζουν ασύνδετα, είναι τα...
δέντρα του ίδιου δάσους. Αν θέλουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα πρέπει να πάρουμε τις δέουσες αποστάσεις.

Τα δύο κυρίαρχα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας, η ονομασία του βόρειου γείτονα και το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο οποίο κυβέρνηση και δανειστές προσδοκούν να καταλήξουν σε συμφωνία, δεν προσφέρονται για μικροκομματικά παιχνίδια ή πατριωτικές «κορόνες». Ο δημόσιος διάλογος πρέπει να διεξάγεται με όρους ψυχραιμίας και όχι καφενείου.

Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει σε καθεστώς κανονικότητας και το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η έξοδος από τα μνημόνια όχι με όρους τυπικούς ή πανηγυρισμών, αντίστοιχων με την κατάκτηση του ποδοσφαιρικού Εuro 2004, αλλά ως ένα πρώτο βήμα του μεταμνημονιακού αναπτυξιακού οδικού χάρτη.

Ουδείς είναι αφελής για να πιστεύει ότι ο Σεπτέμβριος του 2018 μοιάζει με τον αντίστοιχο του 1999 που η Ελλάδα ζούσε τον μύθο του χρηματιστηρίου, ούτε με του 2004 λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα είναι όμως καλύτερο αυτό το καλοκαίρι από εκείνο του 2015 και το φθινόπωρο -καλώς εχόντων των πραγμάτων- πιο ήρεμο σε σχέση με εκείνο πριν από τρία χρόνια.

Η χώρα θέλει μια καλή συμφωνία για το χρέος, μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων, μια οικονομία θωρακισμένη, λιγότερο ευάλωτη και να ανακτήσει πάλι τον ηγετικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να «σέρνεται» για πολλά χρόνια ακόμα το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, που όλοι οι άλλοι Macedonia την ξέρουν και την αποκαλούν, αλλά εμείς κάνουμε ότι δεν ακούμε.

Ολα αυτά ενώ η πολιτική κρίση στην Ιταλία έληξε με τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά για ακόμα μία φορά αναδείχτηκε το τεράστιο έλλειμμα της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει με όρους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε.

«Η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού ποδοπατήθηκε. Δεν πρέπει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο τώρα με την Ιταλία» είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος απομακρύνεται από το «ελληνικό ταμείο» αναγνωρίζοντας το λάθος -το έχει κάνει στο παρελθόν και το ΔΝΤ-, αλλά δεν πρόκειται να το πληρώσει...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: