7.6.18

«Μακεδονία» από το παρελθόν...

...«καίει» ΥΠΕΞ και πρωθυπουργό Σαμαρά...

Νέα στοιχεία που αποκαλύπτουν τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά το πρόσφατο και όχι μόνο παρελθόν, αναφορικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ, στριμώχνουν τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον...
Αντώνη Σαμαρά. Συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού με την ιδιότητα του ΥΠΕΞ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που αναγνώριζε «Μακεδονία», ενώ στο φως έρχεται και έκθεση που παρέλαβε η κυβέρνηση του πρώτου το 2012, η οποία επιβεβαιώνει πως το 1977 ο ΟΗΕ αποφάσισε για «μακεδονική γλώσσα»...

Μία συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πριν την πτώση της κυβέρνησής του, έφερε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Εφημερίδα των Συντακτών, αυξάνοντας την πίεση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα» στις 12 Μαΐου του 1991, όπου ο Αντ. Σαμαράς αναφέρεται σε «Μακεδονία», όταν καλείται να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στην τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία.

Όπως αναφέρεται, στην ερώτηση για το «ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις από την επικίνδυνη αυτή αστάθεια στη γειτονική μας χώρα;», ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, απαντά ότι «ουδείς γνωρίζει ποια θέση θα λάμβανε κάθε Δημοκρατία χωριστά μπροστά σε αποσχιστικές αποφάσεις», υπογραμμίζοντας ότι «ο σέρβος ηγέτης Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μας είπε ότι η Σλοβενία, η Κροατία και η Μακεδονία θα προχωρούσαν σε πλήρη αυτονομία».

Από το 1991 στο 2012

Στο μεταξύ, στην ένταση που έχει προκαλέσει η αναφορά της «Τρίτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση Γεωγραφικών Ονομάτων» του ΟΗΕ και η συζήτηση για την αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» παρουσία της ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπίας, έρχεται να προστεθεί ακόμα μία αποκάλυψη της ίδιας εφημερίδας.

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν» αναφέρεται σε αναλυτική έκθεση που παρέλαβε η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών το 2012, δύο μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου, στο τιμόνι του οποίου βρισκόταν τότε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με την έκθεση που επικαλείται το δημοσίευμα, η εννιασέλιδη έκθεση παραδόθηκε στις 23 Ιουλίου του 2012 αρμοδίως, περιγράφεται, μεταξύ άλλων, η κατάσταση που υπήρχε διαχρονικά και μέχρι εκείνη τη στιγμή, αναφορικά με το γλωσσικό ζήτημα της ΠΓΔΜ.

«Για τη γλώσσα θα πρέπει να λεχθεί ότι το 1977 έγινε η διεθνής συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για τα γεωγραφικά ονόματα. Τότε, υπό την πίεση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, δεχτήκαμε ότι στην εν λόγω χώρα υπήρχαν δύο γλώσσες με κυριλλική γραφή. Η Σερβική και η Makedonski, της οποίας η λατινική γραφή είναι Macedonian» αναφέρει η έκθεση, ενώ σημειώνεται πως ως συντάκτες της έκθεσης αναφέρονται υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και ο Έλληνας διαπραγματευτής, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι τόσο η εθνικότητα όσο και η γλώσσα δεν περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση συμφωνία ούτε και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κυβέρνηση Σαμαρά 2012: «Προτείνουμε σύνθετη ονομασία»

Στο μεταξύ, ένα στιγμιότυπο από την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014 στον ΟΗΕ κάνει εκ νέου τον γύρω του διαδικτύου, υπενθυμίζοντας τη στάση που τήρησε αναφορικά με την ΠΓΔΜ η κυβέρνηση του ίδιου του Αντ. Σαμαρά στους διεθνείς οργανισμούς.

Στην ομιλία του Ευ. Βενιζέλου, που ήταν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, ο ίδιος διαμηνύει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 27 Σεπτεμβρίου του 2014 πως η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται επίσημα με τη σύνθετη ονομασία με την συμπερίληψη του όρου «Μακεδονία».

«Όσον αφορά το ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τη διαδικασία υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, μέσω του προσωπικού απεσταλμένου του, κ. Μάθιου Νίμιτς, και συμμετέχει πάντα σε αυτή εποικοδομητικά και με καλή θέληση. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και αναμένουμε από την άλλη πλευρά να προβεί σε αντίστοιχα. Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία (με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη «Μακεδονία») για κάθε χρήση, erga omnes» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε μία δήλωσή του που είχε προκαλέσει τότε ελάχιστες αντιδράσεις από την ακροδεξιά, και σίγουρα όχι από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας...

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: