15.6.18

Πρόταση δυσπιστίας ή θυμηδίας;..

Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ με αφορμή το Μακεδονικό γεννά σφοδρή πολιτική σύγκρουση, ρήγματα σε λάθος πλευρές, ερωτηματικά αλλά και αμηχανία ακόμη και στο...
γαλάζιο στρατόπεδο (ενδεικτικό το πρωτοσέλιδα του Βήματος):

Επιδίωξη της ΝΔ είναι να στοχοποιήσει τους ΑΝΕΛ και τη στάση τους. Όμως η κυβερνητική συνοχή δεν αμφισβητείται και αναμένεται να εκφραστεί στην ψηφοφορία, όπως προανήγγειλε η ΚΟ των ΑΝΕΛ. Η ΝΔ επικαλείται το παράδοξο των ΑΝΕΛ αλλά αυτοαναιρείται αφού ακυρώνει την εθνική γραμμή που η ίδια είχε καθορίσει στο Βουκουρέστι.

Ταυτόχρονα χειρισμοί Μητσοτάκη αναζοπυρώνουν τον υπόγειο πόλεμο της ηγεσίας με τους μετριοπαθείς του κόμματος και δημιουργούν σοβαρές διενέξεις στο εσωτερικό.

Η πρόταση προκαλεί ρήγματα και στον μοναδικό πιθανό κυβερνητικό εταίρο της ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ. Η Γεννηματά απομονώθηκε από όλους τους συμμάχους της και απέτυχε στο πρώτο κρίσιμο τεστ, ναρκοθετώντας το εγχείρημα του νέου φορέα, πριν καλά-καλά ξεκινήσει.

Αλλά και η κατάθεση της πρότασης στα μέσα Ιουνίου αφαιρεί -εσκεμμένα ή όχι ;- από τον αρχηγό της ΝΔ το δικαίωμα να την καταθέσει όταν έρθει η συμφωνία για το Μακεδονικό στη Βουλή και θα μπορούσε να αμφισβητήσει ακόμη και την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού. Τότε η ΝΔ θα είχε ένα πραγματικό ισχυρό πολιτικό όπλο στη φαρέτρα, που σπαταλά τώρα.


Δίνει, παράλληλα, την ευκαιρία στην κυβέρνηση να υπενθυμίσει με κάθε λεπτομέρεια τα ολέθρια λάθη της συντηρητικής παράταξης -που δημιούργησαν το πρόβλημα- και τις συνεχείς ανακολουθίες της. Ο αρχηγός της ΝΔ έρχεται αντιμετώπος με τη δική του πολιτική κληρονομιά, χάνει την ευκαιρία να επιδείξει την ωριμότητα ενός επίδοξου πρωθυπουργού και απομονώνεται από την Ευρώπη και το ίδιο το ΕΛΚ.

Η αντιπολίτευση δεν αρνείται απλώς την επίλυση αλλά διολισθαίνει με μια υπερεθνικιστική ρητορική σε αδιέξοδα που απειλούν με διχασμό μια ευάλλωτη κοινωνία. Άλλωστε, όποτε κάποιος επενδύει επικοινωνιακά στα άκρα, η ιστορία έχει διδάξει ότι συνήθως εμφανίζεται ένας κατεξοχήν ακροδεξιός που καρπώνεται τα οφέλη της εθνικής υστερίας.

Η πρόταση δυσπιστίας μοιάζει περισσότερο με πρόταση θυμηδίας και μάλιστα με τάσεις αυτοχειρίας. Και ένα βασανιστικό ερώτημα: Θέλει πραγματικά να υπερψηφιστεί αυτήν την περίοδο η πρόταση μομφής;..

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: