14.6.18

Τραγούδι, χορός και... διπλωματία...

Υψηλές παρουσίες στο στο χθεσινό γκαλά στην Κόκκινη Πλατεία. Οι πρόεδροι της Μολδαβίας Ιγκόρ Ντόντον, της Βολιβίας Εβο Μοράλες, της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο, της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Παναμά Χουάν Κάρλος Î’Î±ÏÎ­Î»Î±Η γιορτή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου αρχίζει σήμερα με ίσως τον λιγότερο γοητευτικό αγώνα, το Ρωσία - Σαουδική Αραβία.

Μισή ώρα πριν από τη σέντρα του, στις 17.30, θα ξεκινήσει η...
τελετή έναρξης, που παραδοσιακά αποτελεί την ευκαιρία της διοργανώτριας χώρας να επιδείξει την κουλτούρα, τις παραδόσεις της και να δοξάσει το ποδόσφαιρο.

Στην τελετή του σταδίου «Λουζνίκι» θα πάρουν μέρος ο Βρετανός ποπ σταρ Ρόμπι Ουίλιαμς, η Ρωσίδα σοπράνο Αΐντα Γκαριφούλινα και ο ήρωας της Βραζιλίας στο Μουντιάλ του 2002 Ρονάλντο.

Οι... εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες βράδυ με κονσέρτο στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, όπου εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων οι τενόροι Πλάθιντο Ντομίνγκο και Χουάν Ντιέγο Φλόρες.

Από επάνω αριστερά: Χειραψία Πούτιν με τον γείτονα του πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ (Αζερμπαϊτζάν), με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, με τον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες και της Ρουάντα Πολ Καγκάμε

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην εξέδρα των επισήμων του «Λουζνίκι», κοντά στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τα αφεντικά της FIFA, θα βρίσκονται ξένοι ηγέτες και αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, της Βολιβίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, της Μολδαβίας, του Παναμά, του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν, της Ρουάντα, της Παραγουάης και των πρωθυπουργών της Αρμενίας και του Λιβάνου.

Οι χώρες της Δύσης και κυρίως η Ευρώπη λάμπουν διά της απουσίας τους, κάτι αναμενόμενο μετά το διπλωματικό μποϊκοτάζ για την υπόθεση Σκριπάλ και τη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Ο Βαλέρι Γκεργκίεφ, γενικός διευθυντής του «Mariinsky Theater» και ο Πλάθιντο Ντομίνγκο επί σκηνής

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ατζέντα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι γεμάτη και σήμερα.

Θα παρακολουθήσει τον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου παρέα με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον οποίο θα έχει και ιδιαίτερη συνάντηση. Θέμα της συζήτησής τους θα είναι η τόνωση της συνεργασίας των δύο χωρών για μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου.

Αυτό ακριβώς είναι το Μουντιάλ που ονειρεύεται ο Πούτιν. Να φιλοξενεί επισήμους και να προωθεί τα θέματα της Ρωσίας σε επίσημες ή ανεπίσημες συναντήσεις.

Και ελπίζει ότι όσο προχωρούν οι μέρες τόσο οι πολιτικοί της Δύσης δεν θα μπορέσουν να κρατηθούν μακριά από τα ρωσικά γήπεδα. «Ελάτε για ποδόσφαιρο και μείνετε για λίγη διπλωματία»...

Βασιλική Παπαντωνοπούλου 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: