5.6.18

Γαλλική «τρικλοποδιά» στην Αθήνα...

makron4Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Εμανουέλ Μακρόν έχουν συνάψει μία συμμαχία που θεωρείται από τις σταθερότερες στην Ευρώπη, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο...
Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε το όραμά του για την Ευρώπη από τον λόφο της Πνύκας, εκεί που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ως πολίτευμα η Δημοκρατία. 

Όμως, πολλές φορές, διασταυρούμενα συμφέροντα μπαίνουν ανάμεσα και στις… καλύτερες των συμμαχιών και με αυτό τον κίνδυνο είναι αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, στο παρασκήνιο των ευρωπαϊκών διεργασιών, παίζεται ένα σκληρό μπρα ντε φερ: 

Το Βερολίνο επιθυμεί διακαώς να ξεκινήσει η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ενώ το Παρίσι βλέπει τη Γερμανία να προσπαθεί να «θολώσει» τις προτάσεις Μακρόν για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Ως μέσο πίεσης, λοιπόν, ψιθυρίζεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, επικεφαλής ενός «μπλοκ» χωρών, θα επιχειρήσει να πιέσει την Άνγκελα Μέρκελ να συζητήσει σοβαρά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρωζώνη μπλοκάροντας την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Όμως, κάτι τέτοιο θα έχει παρενέργειες στις ελληνικές επιδιώξεις, αφού αν υπάρξει «φρένο» στην πορεία της πΓΔΜ προς την ένταξή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, τότε θα κινδυνεύσει να τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία για το Μακεδονικό –αν αυτή ως τότε έχει επιτευχθεί!

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: