8.6.18

Απομονωμένος ο Τραμπ...

Σύγκρουση στη G7 για δασμούς και Πούτιν...

Οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη συγκεντρώνονται την Παρασκευή στον Καναδά για μια άκρως τεταμένη συνάντηση της G7, στην οποία θα κυριαρχήσει ο...
εμπορικός πόλεμος που κήρυξε κατά των συμμάχων του ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και ο εξοστρακισμός της Ρωσίας από την ομάδα.

Μία μέρα πριν από την έναρξη της συνόδου στο Μαλμπέ, πόλη της επαρχίας του Κεμπέκ, ο Αμερικανός πρόεδρος αντάλλαξε δηλώσεις σε υψηλούς τόνους με τους ηγέτες του Καναδά και της Γαλλίας.

Παρόλο που έχει φροντίσει να δημιουργήσει φιλική σχέση με τον Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι τα υπόλοιπα έξι μέλη της G7 (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Γερμανία, Καναδάς) θα υπογράψουν ξεχωριστό ανακοινωθέν αν ο Τραμπ επιμείνει να διαφωνεί.

«Αυτές οι έξι χώρες αντιπροσωπεύουν αξίες, αντιπροσωπεύουν μια οικονομική αγορά που έχει το βάρος της ιστορίας πίσω της» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ακόμα και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οποίος επίσης διατηρεί καλές σχέσεις με τον Τραμπ, χαρακτήρισε «γελοίο» τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου ότι οι δασμοί στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα αποσκοπούν στην προστασία της εθνικής ασφάλειας.

Απαντώντας μέσω Twitter, ο Τραμπ κατηγόρησε την ΕΕ και τον Καναδά για «τεράστιους δασμούς και μη νομισματικά εμπόδια στο εμπόριο» με τις ΗΠΑ.

«Καταργείστε τους δασμούς και τους φραγμούς σας και θα κάνουμε το ίδιο και περισσότερα» έγραψε.

Επισήμανε επίσης ότι η ΕΕ επωφελείται από εμπορικό πλεόνασμα 151 δισ. δολαρίων το χρόνο σε σχέση με τις ΗΠΑ.

G8;
Ακόμα, ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ρωσία θα έπρεπε να επιστρέψει στην G7, έπειτα από τον εξοστρακισμό της το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. «Απέβαλαν τη Ρωσία, θα έπρεπε να την επανεντάξουν. Επειδή χρειαζόμαστε τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επιστροφή της Ρωσίας δήλωσε πως επιθυμεί και ο Τζουζέπε Κόντε, πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης λαϊκιστών στην Ιταλία.

Στην πρόταση αντέδρασε ωστόσο το Λονδίνο, με πηγή της βρετανικής κυβέρνησης να επισημαίνει πως «Θα πρέπει να θυμηθούμε για ποιο λόγο η G8 μετατράπηκε σε G7, μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Από τότε, έχουμε δει κακόβουλη δραστηριότητα εκ μέρους της Ρωσίας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους».

Εξάλλου, πηγή της γαλλικής προεδρίας σημείωσε ότι η πρόταση του Τραμπ δεν φαίνεται να συνάδει με τις κυρώσεις που επέβαλαν πρόσφατα οι ΗΠΑ σε βάρος της Μόσχας. «Ως υπενθύμιση, η τελευταία χώρα που επέβαλε μονομερώς οικονομικές κυρώσεις είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, για αυτό η πρόταση αυτή δεν μας φαίνεται λογική» είπε.

Εμπορικός πόλεμος
Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε πρόσφατα δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 15% στις εισαγωγές αλουμινίου από την Κίνα, την Ευρώπη, τον Καναδά και το Μεξικό, επικαλούμενους λόγους εθνικής ασφάλειας.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων, κάτι που θα κατάφερνε σημαντικό πλήγμα στη γερμανική οικονομία.

Σήμερα, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμό 2,5% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από οποιαδήποτε χώρα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση χρεώνει δασμό 10% στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων.

«Ρίξτε τα εμπόδια και ξεφορτωθείτε τους δασμούς σας. Αν δεν το κάνετε, θα φορολογήσουμε τη Mercedes-Benz. Θα φορολογήσουμε την BMW» είχε δηλώσει ο Τραμπ τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να είναι ο τελευταίος ηγέτης που προσέρχεται στη σύνοδο και ο πρώτος που θα αναχωρήσει, ενόψει της ιστορικής συνάντησης που θα έχει την Τρίτη με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αναμένεται να συμμετάσχει στις συζητήσεις της Παρασκευής για την οικονομία, θα απουσιάζει όμως το Σάββατο από τις συνομιλίες για την ισότητα των φύλων και το περιβάλλον.

Ένας άλλος λόγος που κρατά τις ΗΠΑ απομονωμένες από την ομάδα των G7 είναι η απόφαση Τραμπ να αποσυρθεί από την Συμφωνία του Παρισιού κατά της Κλιματικής Αλλαγής, την οποία έχει αποδεχθεί σχεδόν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: