11.6.18

Η Ισπανία ανοίγει λιμάνι...

...για τους 629 μετανάστες...

Την ώρα που Ιταλία και Μάλτα γυρνούν την πλάτη τους στους 629 πρόσφυγες και μετανάστες, που επιβαίνουν στο «Aquarius» 37 ναυτικά μίλια από τη γειτονική χώρα από το περασμένο Σάββατο, η Ισπανία ανοίγει τις πόρτες...
για να τους υποδεχθεί.

Η Μαδρίτη προσφέρεται να ανοίξει το λιμάνι της Βαλένθια για το πλοίο κι έδωσε οδηγίες στις τοπικές αρχές, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής τους, ο οποίος ανέφερε ότι το γραφείο του Πέδρο Σάντσεθ έδωσε εντολή η ισπανική πόλη να γίνει ασφαλές λιμάνι γι αυτή την επιχείρηση την οποία αναλαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ΟΗΕ.

«Είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας, που ξεκίνησε τις διαδικασίες για να δεχτεί αυτούς τους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται πολλά παιδιά, έγκυες γυναίκες, αρκετοί με συμπτώματα υποθερμίας και 15 με σοβαρά εγκαύματα.

Το «Aquarius» διέσωσε τους ανθρώπους, στους οποίους περιλαμβάνονται 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 παιδιά μικρότερης ηλικίας, από λαστιχένιες λέμβους ανοιχτά των ακτών της Λιβύης.

Νωρίτερα σήμερα ο δήμαρχος του Παλέρμο δήλωσε πρόθυμος να αψηφήσει τις εντολές του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ώστε να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοίου με τους μετανάστες. Την απόφασή του υποστήριξαν και άλλοι δήμαρχοι της νότιας Ιταλίας, της Νάπολης, της Μεσίνα και του Ρέτζιο Καλάμπρια.

«Φτάνει: η διάσωση ζωών είναι καθήκον αλλά το να κάνουμε την Ιταλία έναν τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό δεν είναι. Αυτή τη φορά η Ιταλία σταμάτησε να σκύβει το κεφάλι και να υπακούει. Υπάρχουν αυτοί που λένε “όχι”. Ακόμα και σήμερα είναι το πλοίο SeaWatch3 υπό ολλανδική σημαία, γερμανικής ΜΚΟ, ανοιχτά των ακτών της Λιβύης περιμένοντας να μεταφέρει ακόμη ένα φορτίο μεταναστών, προφανώς στην Ιταλία. Γερμανική ΜΚΟ, ολλανδικό πλοίο... η Μάλτα δεν κάνει πίσω, η Γαλλία απορρίπτει, η Ευρώπη που ενδιαφέρεται...», δήλωσε προκλητικά σήμερα μέσω facebook Σαλβίνι.

Ο ίδιος χθες έδωσε εντολή να κλείσουν τα λιμάνια της χώρας, αλλά το ίδιο έκανε και η Μάλτα ισχυριζόμενη ότι η επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών έγινε σε διεθνή χωρικά ύδατα και γι' αυτό το «Aquarius» θα πρέπει να δέσει στο κοντινότερο λιμάνι, που είναι η Λαμπεντούζα.

«Έχετε ανθρωπιστικό καθήκον»

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε από τις δύο χώρες, που αρνούνταν τους πρόσφυγες, να τα βρουν, ενώ έκκληση απηύθυνε και το Βατικανό.

Και η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε την Ιταλία και τη Μάλτα να εκπληρώσουν το ανθρωπιστικό τους χρέος απέναντι στους 629 μετανάστες που βρίσκονται στο πλοίο Aquarius.

«Ανησυχούμε για την κατάσταση των ανθρώπων στο πλοίο αυτό, το Aquarius, και η γερμανική κυβέρνηση καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναλάβουν τις ανθρωπιστικές τους υποχρεώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

ΓΧΣ: Τρόφιμα μόνο για σήμερα

Το πλοίο έχει χωρητικότητα 550 ατόμων αλλά σ' αυτό στοιβάζονται αυτή τη στιγμή σχεδόν 100 άτομα περισσότερα, ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τόνισαν ότι έχουν τρόφιμα μόνο για μια μέρα κι ότι κάθε καθυστέρηση είναι επικίνδυνη για τις ευάλωτες ομάδες.

Κανείς δεν αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα υγείας, ωστόσο οι ΓΧΣ που βρίσκονται στο πλοίο αναφέρουν ότι αρκετοί φέρουν τραύματα από την πολύμηνη κράτησή τους στη Λιβύη, ενώ φροντίδα χρειάζονται σίγουρα επτά έγκυοι και δεκάδες παιδιά.

Δίπλα στο πλοίο έχουν φτάσει πλοία του ιταλικού Λιμενικού για να παράσχουν ιατρική βοήθεια αν χρειαστεί και να τους μεταφέρουν προμήθειες (νερό και τρόφιμα) καθώς οι προμήθειες του πλοίου επαρκούσαν για δύο μέρες.

Οι 629 άνθρωποι είχαν χθες μια πολύ δύσκολη νύχτα: ορισμένοι, κυρίως γυναικόπαιδα, κοιμήθηκαν μέσα στο πλοίο αλλά πολλές εκατοντάδες έμειναν στο κατάστρωμα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: